ANALISTUL FLORIN CÎŢU: "În 2016 singurii care nu sunt protejati de creditori sunt persoanele fizice"

Ioana Dogaru
Bănci-Asigurări / 22 februarie 2016

"În 2016 singurii care nu sunt protejati de creditori sunt persoanele fizice"

Analistul Florin Cîţu a publicat pe blogul său un articol privind "Legea dării în plată" şi programul "Prima Casă", în care scrie că, "deşi acest program este promovat intens de membrii în CA al BNR, în statul lui, BNR nu scrie nimic despre o ţintă pentru dinamică creditelor, accesul la credite pentru tineri sau preţul activelor imobiliare".

Totuşi, executivii BNR s-au exprimat public în favoarea menţinerii programului "prima casă", preciizează analistul, spune analistul.

Florin Cîţu mai scrie pe blogul său personal: "Acest program reprezintă o subvenţie directă de la stat pentru piaţă imobliara dar şi pentru bănci. Prin acest program statul, şi noi implicit, ne asumăm un risc legat de piaţă imobiliară dar şi mai important ne asumăm un risc faţă de debitori tineri despre care nu ştim nimic. Mesajul oficial sună cam aşa: acest program le permite tinerilor să-şi achiziţioneze o casă. Fără acest program, ne spun oficialii băncii centrale, tinerii nu şi-ar mai putea vedea acest vis implinit. Chiar aşa? Acest mod de gândire spune foarte multe despre limitele care există în această instituţie, şi nu numai, în intelgerea modului în care sunt alocate resursele pe o piaţă liberă".

Acesta a adăugat că: "Subvenţiile, prin transferul riscului asupra societăţii, susţin risipă şi comportamentul iresponsabil. Proiectele apărute în urmă finanţărilor cu fonduri europene, industrii întregi care produc dar care nu au piaţă de desfacere, creşterea creditării cu 100% pe an etc. Subvenţia este subvenţie şi va avea acelaşi efect indiferent de piaţă. Efectul pentru piaţă creditelor era uşor de anticipat: creştere artificială a acestui tip de credit pentru acest segement de populaţie, menţinerea sau creşterea artificială a preţurilor pentru imobile, stimularea artificială a investiţiilor în acest sector şi altele similare".

Florin Cîţu este de părere că "preţurile pentru imobile ar fi scăzut dacă băncile nu ar fi creditat acest segement de populaţie iar preţurile mai mici ar fi permis tinerilor care vor să-şi achiziţioneze o casă să o facă în condiţiile pieţei".

Analistul a adăugat că: "Cel mai important riscul pieţei imobiliare ar fi rămas împărţit ,aşa cum este normal, între cei care îşi cumpără o casă şi cei care le oferă creditul pentru această tranzacţie. Noi, cei care NU VREM şi nu suntem consultaţi despre detaliile tranzacţiei nu ne asumăm niciun risc. Mesajele băncii centrale sunt de cele mai multe ori contradictorii. Totuşi putem să identificăm un lucru clar- funcţionarea unei economii bazate pe competiţie, piaţă, libertate economică rămâne o necunoscută".

Flroin Cîţu sesizeasă un "dublul standard din mesajele băncii centrale şi a funcţionarilor statului".

Analistul spune că "Banca centrală susţine un program care subvenţionează o piaţă, creşte preţurile artificial, creşte investiţiile artificial şi aruncă un risc asupra întregii societăţi fără că societatea să aibă un cuvânt de spus. Pe de altă parte tot banca centrală vine şi explică de ce adoptarea unei legi care introduce protecţia debitorilor în faţă creditorilor este nedreaptă pentru că aruncă un risc asupra finanţatorilor băncilor (acţionari, depozitari) fără că aceştia să fie consultaţi".

Acesta a adăugat că, mai mult decât atât, tot banca centrală spune că "astfel de legi ar duce la dispariţia SUBVENŢIEI din partea statului pentru piaţă imobiliară" şi apreciază că "este exact ce ar trebui să ceară o bancă centrală îngrijorată de macrostabilitate".

Analistul scrie pe blogul său personal: "BNR: " Programul "Prima Casă" -Numărul debitorilor care au contractat credite acordate prin programul guvernamental "Prima Casă" reprezintă 159 106, respectiv 91,4 la sută din totalul debitorilor cu credite ipotecare. Persoanele care au contractat asemenea împrumuturi au o rată a creditelor neperformante de 0,04 la sută."

"Statul a decis, pe ce criterii numai funcţionarii de acolo ştiu, că ar fi optim pentru societate să fie expusă DIRECT la riscul de pe piaţă imobiliară. FĂRĂ această subvenţie preţurile pe piaţă imobiliară ar fi scăzut iar tinerii şi-ar fi putut permite o casă fără subvenţii de la stat", a adăugat Florin Cîţu.

Acesta apreciază că este "dramatic că am foşti expuşi la acest risc fără să fim consultaţi".

În 2016 singurii care nu sunt protejaţi de creditorii sunt persoanele fizice, precizează Florin Cîţu.

"Statul şi companiile (inclusiv băncile) au legi care le permit să acumuleze arierate, să recalculeze datoriile, să primească finanţare în momente dificile. Sistmeul financiar bancar reglementat de banca centrală a permis dezolvtarea unei pieţe unde riscurile au fost împărţite asimetric. În acest moment asistăm la o corectare a modului în care sunt reglementate aceste pieţe. Este normal că introducerea unei legi care protejează debitorii persoane fizice să introducă tot felul de probleme şi costuri. Dar aceste probleme sunt EXACT aceleaşi introduse de legiele care protejează statul sau companiile în faţă creditorilor. Normal că nu este optim pentru societate dar este o ECHILIBRARE", scrie analistul Florin Cîţu.

Acesta sugerează, pe blogul său, că "optim ar fi să ELIMINĂM toate formulele de protecţie atât pentru companii cât şi pentru stat".

Florin Cîţu adaugă: "Ştiu că nu este posibil şi atunci o lege care face acelaşi lucru pentru persoane fizice este o soluţie alternativă. Cu cât este amânată mai mult această soluţie cu atât vor creşte şi costurile pentru sistem şi implicit pentru restul economiei. Dar nu uitaţi, totul a început de la modul în care regelementatorul a permis că în relaţia dintre persoane fizice şi companii numai comaniile să fie protejate".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Intru totul de acord.

    Nu am nimic de adaugat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb