Analiză Akcenta: Dolarul american creşte continuu până la finalul anului

A.D.
Piaţa de Capital / 22 octombrie

Analiză Akcenta: Dolarul american creşte continuu până la finalul anului

În ciuda unei tendinţe de scădere pe parcursul anului, dolarul american a înregistrat o apreciere semnificativă în raport cu leul românesc şi cu euro în ultima perioadă, iar după multe estimări, acest fenomen ar putea continua până la finalul anului. Situaţia prezintă provocări semnificative pentru importatorii români, dar oferă şi oportunităţi pentru cei care ştiu să le valorifice.

Potrivit unui comunicat primit la redacţie, cele mai recente date din pieţele valutare, arată o'continuare a tendinţei de întărire a dolarului american faţă de euro. Euro s-a depreciat constant faţă de USD începând cu sfârşitul lunii septembrie, pierzând peste 3% din valoare.

În a doua parte a lunii octombrie, şi mai ales după reuniunea de politică monetară a Băncii Centrale Europene din 17 octombrie, cursul de schimb a coborât sub nivelul de 1,09 USD/EUR,

atingând chiar şi valori apropiate de 1,08 USD/EUR, cele mai scăzute din august.

Conform unei analize de specialitate a Akcenta, se estimează că euro va continua să se deprecieze, în special dacă indicatorii economici din zona euro (precum indicele PMI şi Ifo) vor dezamăgi în octombrie.

În ce priveşte dolarul american, contrar aşteptărilor iniţiale de slăbire a USD în al patrulea trimestru, moneda americană continuă să se aprecieze. Acest lucru se datorează în principal diferenţelor în politicile monetare dintre BCE şi Rezerva Federală a SUA, diferenţialul de dobândă în favoarea dolarului ajungând acum la cel mai înalt nivel din mai 2023.

În plus, zona euro prezintă semne de încetinire economică, cu al doilea an consecutiv de contracţie a celei mai mari economii din zonă - Germania. În acelaşi timp, inflaţia este în scădere, cu o perspectivă de creştere în următoarele luni. Prin comparaţie, economia din SUA se consolidează, înregistrând inclusiv o îmbunătăţire a pieţei muncii în septembrie.

Un alt motiv care stă în spatele întăririi monedei americane îl reprezintă noua scădere a ratelor cheie de către BCE. În şedinţa din 17 octombrie 2024, Banca Centrală Europeană (BCE) a redus ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază, noile rate în vigoare de la 23 octombrie 2024 fiind de 3,25% pentru rata dobânzii la facilitatea de depozit, 3,40% pentru rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare, respectiv 3,65% pentru rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală.

În continuare se anticipează o reducere suplimentară în acest an, posibil cu încă 25 de puncte de bază, la reuniunea BCE din decembrie.

"În baza analizelor noastre şi a tendinţelor observate pe pieţele internaţionale, anticipăm că volatilitatea va rămâne o caracteristică definitorie a pieţei valutare şi în ultimul trimestru al anului 2024", spune Daniel Bogiu, Country Director al Akcenta în România.

Potrivit analizei financiare, deprecierea euro faţă de USD ar putea oferi însă oportunităţi mai bune pentru importurile din zona euro, compensând parţial creşterea costurilor importurilor denominate în dolari. Perechea EUR/RON şi-a păstrat stabilitatea în cursul anului, deşi este încă posibilă trecerea nivelului critic de 5 RON/EUR până la finalul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb