ANALIZĂ BLOOMBERG PE CRITERIUL CAPITALIZĂRII ÎN DOLARI Bursa din Londra - devansată de Euronext

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 noiembrie 2022

Bursa din Londra - devansată de Euronext

London Stock Exchange a pierdut titlul de cea mai mare piaţă de valori din Europa Evoluţia pieţei din Paris, susţinută de companiile din sectorul de lux

Bursa de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE) a pierdut titlul de cea mai mare piaţă din Europa, care i-a revenit acum Bursei din Paris, în contextul în care îngrijorările cu privire la creşterea economică au afectat activele britanice, iar perspectivele de relaxare a regulilor impuse din cauza Covid, în China, au impulsionat acţiunile companiilor franceze din sectorul de lux, potrivit unei analize Bloomberg.

Calculele realizate de Bloomberg arată că, în prezent, capitalizarea de piaţă combinată a listărilor primare de pe Euronext Paris (în dolari americani) a devansat-o pe cea de la Bursa din Londra. Acţiunile companiilor britanice, mai concentrate pe piaţa internă, au scăzut în acest an, în timp ce acţiunile unor companii franceze producătoare de articole de lux, precum LVMH SE sau Kering SA, proprietarul Gucci, au fost impulsionate recent de optimismul cu privire la posibila relaxare a politicii "Zero Covid" aplicată de autorităţile chineze.

În favoarea Bursei din Paris au fost şi mişcările valutare, în condiţiile în care de la începutul anului şi până în prezent lira sterlină a pierdut 13% în raport cu dolarul american, iar euro s-a depreciat cu doar 9%, notează sursa citată.

Capitalizarea medie a companiilor britanice a scăzut puternic în 2022 pe fondul predicţiilor că britanicii vor fi mai afectaţi de creşterea costurilor energiei decât alţi consumatori. În plus, proprietarii de case din Marea Britanie se confruntă cu o creştere explozivă a ratelor la creditele ipotecare, având în vedere faptul că în Marea Britanie sunt larg răspândite creditele ipotecare cu dobânzi flexibile.

În condiţiile date, indicele mid-cap FTSE 250 se tranzacţionează la un discount de 30% faţă de indicele de referinţă MSCI World - cel mai mare decalaj înregistrat după criza dotcom de la începutul anilor 2000, a avertizat Goldman Sachs Inc. luna aceasta.

"Credem că acest discount este meritat având în vedere perspectiva slabă de creştere pentru Marea Britanie, nivelul la care este lira şi riscurile de declin economic", spune strategul Sharon Bell de la Goldman Sachs.

Diferenţa de capitalizare dintre piaţa bursieră din Marea Britanie şi cea franceză s-a redus de la aproximativ 1,5 trilioane de dolari de când britanicii au votat pentru părăsirea Uniunii Europene, în 2016. Acţiunile britanice valorează acum aproximativ 2,821 trilioane de dolari, comparativ cu aproximativ 2,823 trilioane de dolari în cazul acţiunilor franceze, potrivit datelor Bloomberg.

Cu toate acestea, scrie sursa citată, nu sunt numai veşti negative pentru acţiunile din Marea Britanie, deprecierea lirei sterline stimulând performanţa companiilor cu capitalizare mare din ţară. Astfel, indicele de referinţă FTSE 100 a scăzut cu numai 0,4% în acest an, faţă de un declin de 17% pentru FTSE 250.

În acelaşi timp, un indice Stoxx care urmăreşte zece acţiuni ale companiilor de lux europene, a câştigat 8% joi şi vineri, aceasta fiind cea mai mare creştere de două zile din martie 2020 până acum. Piaţa bursieră franceză este dominată de giganţii de lux, inclusiv de proprietarul brandului Louis Vuitton, LVMH, care valorează 364 de miliarde de dolari şi este cea mai mare companie din Europa după valoarea de piaţă. Urmează, conform Bloomberg, producătorul de cosmetice L'oreal, cu o capitalizare de 193 de miliarde de dolari, şi producătorul de articole de lux Hermes - cu 158 de miliarde de dolari.

În Marea Britanie, primele trei locuri după capitalizarea de piaţă sunt ocupate, potrivit sursei citate, de producătorul de medicamente anglo-suedez AstraZeneca (197 de miliarde de dolari), compania petrolieră anglo-olandeză Shell (196 de miliarde de dolari) şi producătorul de bunuri de larg consum Unilever (119 miliarde de dolari).

De menţionat că revenirea sectorului luxului a urmat ştirilor potrivit cărora China (cel mai mare consumator global de lux) îşi ajustează politicile stricte în materie de Covid. Cumpărătorii chinezi reprezentau 35% din cererea globală de bunuri de lux înainte de pandemie, dar ponderea lor pare că a ajuns la jumătate în 2022, estimează Bloomberg Intelligence.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna decembrie era de 99,75 euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior până la 110 euro, iar la ora 13.14 atingea 108,29 euro.

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa au crescut ieri, după declinul înregistrat săptămâna trecută, pe măsură ce temperaturile urmează să scadă în unele părţi ale continentului, după o perioadă în care au fost la un nivel neobişnuit de ridicat pentru această perioadă a anului, transmite Bloomberg.

Firma de prognoze Maxar Technologies LLC estimează că, la finele acestei săptămâni şi la începutul săptămânii viitoare, se va face mai frig în unele părţi ale Europei, ceea ce ar putea să oblige populaţia să utilizeze instalaţiile de încălzire după o amânare prelungită graţie temperaturilor neobişnuit de mari, notează Agerpres. În plus, problemele apărute la alte două zăcăminte de gaze din Norvegia vor menţine livrările din această ţară la un nivel limitat, a anunţat operatorul de reţea Gassco.

Cu toate acestea, există o probabilitate ridicată ca Europa să înregistreze temperaturi semnificativ mai mari decât media normală în cursul acestei ierni, potrivit Centrului european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu Copernicus. Împreună cu livrările mari de gaze lichefiate, reducerea consumului de către clienţii industriali şi faptul că depozitele de gaze sunt aproape la nivelul maxim, există speranţă că Europa ar putea evita problemele cu aprovizionarea cu gaze în această iarnă, chiar dacă livrările de gaze ruseşti au fost reduse semnificativ.

"Perspectiva pentru iarna 2022/2023 a fost ajutată de luna octombrie foarte blândă, cu o cerere de peste 20% sub media normală. Chiar dacă există unele incertitudini cu privire la cantităţile de gaze lichefiate care vor fi disponibile anul următor, acesta este un semnal pozitiv", susţin analiştii Deutsche Bank.

Totuşi, mulţi oficiali avertizează că actuala criză este departe de a fi depăşită în condiţiile în care livrările globale de gaze rămân limitate, iar iarna care va veni ar putea să fie una mai grea.

................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a coborât cu 0,8% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 95,24 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,9%, la 88,19 dolari barilul la ora locală 08.16.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a înrăutăţit ieri estimările privind cererea globală de petrol în 2022, pentru a cincea oară din aprilie, revizuind în scădere şi previziunile pentru 2023, în baza provocărilor economice sporite, inclusiv a inflaţiei ridicate şi majorării dobânzilor, transmite Reuters.

Conform raportului lunar al OPEC, cererea de petrol în 2022 va creşte cu 2,55 milioane de barili pe zi (bpd), sau 2,6%, în scădere cu 100.000 bpd faţă de prognoza precedentă, notează Agerpres.

"Economia mondială a intrat într-o perioadă de incertitudini semnificative şi dificultăţi sporite, în trimestrul al patrulea din 2022. Riscurile de evoluţie negative sunt cauzate de inflaţia ridicată, înăsprirea politicii monetare de către marile bănci centrale, nivelul ridicat al datoriei suverane în multe regiuni, înăsprirea pieţei forţei de muncă şi perturbările persistente din lanţurile de aprovizionare", apreciază OPEC.

În 2023, OPEC se aşteaptă la majorarea cererii de petrol cu 2,24 milioane de barili pe zi (bpd), în scădere cu 100.000 bpd faţă de prognoza precedentă.

................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a coborât cu 0,4%, la 1.762,80 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.16, cea spot - cu 0,5%, la 1.761,64 dolari/uncie.

................................................

Preţul grâului cu livrare în luna martie a coborât cu 0,3% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,33 dolari/buşel la ora locală 08.17, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,5%, la 6,60 dolari/buşel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb