ANALIZĂ CMS:  Companiile din Europa Centrală şi de Est intenţioneză să-şi intensifice eforturile de digitalizare, în ciuda perioadei actuale dificile

J.P.
Miscellanea / 3 noiembrie 2020

Companiile din Europa Centrală şi de Est intenţioneză să-şi intensifice eforturile de digitalizare, în ciuda perioadei actuale dificile

Companiile din Europa Centrală şi de Est (CEE) ce activează în diferite industrii consideră că digitalizarea este esenţială pentru a le permite să-şi atingă obiectivele propuse, precum reducerea costurilor, creşterea productivităţii şi creşterea competitivităţii. Într-un sondaj care explorează viitorul digital al CEE, realizat de firma de avocatură internaţională CMS, aproape două treimi (65%) dintre companiile din regiune confirmă că digitalizarea este o prioritate în realizarea acestor obiective imediate, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Deşi tendinţa spre digitalizare se manifesta şi înaintea izbucnirii crizei Covid-19, pandemia a adus fără îndoială în prim plan agenda digitală a companiilor din Europa Centrală şi de Est: 38% dintre respondenţi au finalizat sau au iniţiat noi proiecte de digitalizare, în timp ce 45% spun că pandemia a servit la accelerarea proiectelor deja aflate în desfăşurare. Majoritatea (92%) dintre respondenţi consideră că pandemia va accelera schimbările digitale viitoare în afacerile lor şi aproape două treimi (65%) anticipează o creştere a bugetelor IT de anul viitor, pentru a sprijini digitalizarea. Serviciile financiare şi de life science sunt sectoarele cheie identificate de respondenţi în care se aşteaptă ca digitalizarea să fie influenţată în cea mai mare măsură de consecinţele pandemiei, urmate de sectoarele de producţie, auto şi energie. Doar 6% dintre companii şi-au întârziat proiectele digitale din cauza pandemiei, conform sursei citate.

Horea Popescu, Managing Partner CMS România: "Tehnologia, inteligenţa artificială, implicaţiile implementării 5G nu vor ocoli România şi vor avea un impact major şi imediat în viaţa de zi-cu-zi. De aceea este foarte important ca reglementările juridice naţionale ale noilor dezvoltări tehnologice să fie rapid coordonate cu reglementările europene şi internaţionale. Raportul CMS subliniază acest trend şi atrage atenţia privind nevoia unei conformări atât la nivel juridic, cât şi la nivel etic al companiilor aflate în această "cursă" a digitalizării. Rolul consultanţei juridice specifice în tehnologia informaţiei este esenţial pentru competitivitatea companiilor, indiferent de sectorul în care acestea activează. "

"În ciuda impactului Covid-19 la nivel global, este încurajator faptul că multe companii din Europa Centrală şi de Est fie accelerează procesul de digitalizare, fie intenţionează să angajeze resurse mai mari pentru a trece la digital", spune Dora Petranyi, CMS CEE Managing Director. "Avem deja o infrastructură digitală de înaltă calitate în multe ţări din Europa Centrală şi de Est, cu bandă largă de mare viteză, comerţ electronic şi utilizare 4G. Cu toate acestea, pentru a fi la egalitate cu alte ţări dezvoltate, trebuie să devenim mai competitivi din punct de vedere digital prin implementarea de noi tehnologii precum reţelele 5G şi inteligenţa artificială, susţinute de cadrele legale şi standarde de reglementare necesare. "

Eva Talmacsi, co-Head CMS CEE TMT, adaugă: "Similar Europei de Vest, tehnologia 5G va fi un domeniu extrem de competitiv şi în CEE. Mai sunt încă obstacole ce trebuie înlăturate pentru a-i debloca întregul potenţial, deoarece standardizarea europeană 5G este încă incompletă. Deşi există deja mai multe partajări de reţea, de exemplu în Republica Cehă, Polonia, România şi Ungaria, abordările autorităţilor de reglementare la nivel naţional diferă, lucru care trebuie rezolvat dacă ne dorim o dezvoltare mai largă a tehnologiilor 5G. Însă, pe măsură ce acest lucru se va întâmpla, va genera un impact profund asupra industriilor existente şi asupra vieţii noastre de zi cu zi din regiune. "

Ca parte a demersului lor către transformarea digitală, multe companii din CEE consideră inteligenţa artificială (AI) ca instrumentul cheie al schimbării, aducând soluţii care ajută la obţinerea îmbunătăţirii productivităţii, a vitezei şi a eficienţei. Puţin peste jumătate (58%) dintre respondenţii sondajul utilizează deja soluţii AI, în timp ce o majoritate semnificativă (83%) planifică investiţii legate de AI.

Încrederea în întregul potenţial al AI pentru companii nu vine însă fără îngrijorări. O proporţie semnificativă (86%) este îngrijorată de posibile probleme privind răspunderea juridică, în timp ce 60% sunt preocupaţi sau foarte preocupaţi de riscurile de securitate. În prezent, doar 4% dintre respondenţi consideră că AI este supra-reglementată, în timp ce peste jumătate (60%) ar dori să fie puse în aplicare mai multe îndrumări şi reglementări privind AI.

Tomasz Koryzma, CMS Partner, Head of IP în CEE, spune: "AI deschide oportunităţi de transformare în toate domeniile activităţii umane, dar în acelaşi timp prezintă riscuri unice pentru companii, guverne şi societate în ansamblu."

Sondajul a confirmat că nu există nicio îndoială că "data is king" pentru o gamă variată de companii din CEE. Patru cincimi (80%) dintre companii consideră că datele sunt extrem de importante, trei sferturi fie investind în prezent în analiza datelor (62%), fie planificând să investească în viitorul apropiat (12%). Aceste companii menţionează departamentele de marketing şi vânzări şi cercetare şi dezvoltare drept principalii utilizatori ai analizei de date.

Doar 1% dintre respondenţi afirmă că nu consideră etica parte integrantă în modul în care îşi desfăşoară activitatea. Protejarea datelor, luarea în considerare a costului uman şi luarea deciziilor cu privire la valorile mărcii sunt probleme etice pe care aproape toţi respondenţii (98%) sunt de acord că fac parte din orientările şi politicile lor corporative actuale.

"Etica nu mai este un simplu exerciţiu de "bifat", ci un proces conştient, bazat pe valori, care implică o analiză temeinică. Ar trebui să existe un echilibru corect în comportamentul corporativ între respectarea legii şi a fi etic, deoarece aceste lucruri nu se suprapun întotdeauna. Prin urmare, ghidurile de etică ale companiilor ar trebui revizuite pentru a aborda provocările digitale actuale, inclusiv conştientizarea consecinţelor utilizării anumitor date de către tehnologia respectivă. Consilierii juridici (GCs) sau responsabilii cu protecţia datelor (Chief Privacy Officers) ar trebui să se aştepte ca etica să devină o parte importantă a vieţii lor de zi cu zi ", spune Olga Belyakova, Co-Head CEE TMT al CMS.

Uniformizarea etică este parţial o consecinţă a Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR) care, de când a intrat în vigoare în Uniunea Europeană în mai 2018, a contribuit la transformarea peisajului cultural şi juridic în ceea ce priveşte modul în care companiile stochează, gestionează şi foloseşte datele clienţilor.

Clive Gringras, coordonatorul TMT la CMS, adaugă: "Ce ar trebui să facă GC? Din ce în ce mai mulţi membri ai echipei juridice vor trebui să ia în considerare cu adevărat tehnologia, fie pentru că unele companii vor ajunge să concureze prin intermediul tehnologiei, fie pentru că acestea vor face tranzacţii în domeniul tehnologiei. Prin urmare, echipele interne trebuie să recruteze şi să se recalifice, tehnologia fiind o abilitate de bază, nu o linie secundară sau o specialitate. Toată lumea din echipa juridică trebuie să înţeleagă tehnologia."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb