ANALIZĂ DELOITTE ÎN 2019:  Activitate consistentă în piaţa de fuziuni şi achiziţii

A.I.G.
Macroeconomie / 7 ianuarie 2020

Activitate consistentă în piaţa de fuziuni şi achiziţii

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a numărat 110 tranzacţii în România în 2019, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Spre comparaţie, în 2018, numărul tranzacţiilor a fost de 98, iar în anul anterior, 106, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit estimărilor Deloitte, valoarea totală a acestora, inclusiv tranzacţiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 4-4,4 miliarde de euro în 2019 (faţă de o valoare între 3,8 şi 4,3 miliarde de euro în 2018), în timp ce tranzacţiile comunicate au totalizat 1,7 miliarde de euro (1,9 miliarde de euro în 2018).

Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România a declarat: "2019 a reprezentat un an cu o activitate intensă pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, numărul tranzacţiilor atingând un record al ultimului deceniu. După un debut slab într-un context particular, piaţa şi-a revenit începând cu trimestrul al doilea, iar numărul total de tranzacţii a sărit de 100. Notăm însă că tendinţa de a nu raporta valoarea acestora, pe care am observat-o şi în anii anteriori, a devenit mai accentuată: numai 24 de tranzacţii au avut valoare comunicată. În acest context, estimarea valorii pieţei a devenit mai degrabă un exerciţiu de evaluare indicativă pentru echipa noastră".

Nouă tranzacţii cu o valoare declarată sau estimată de minimum 100 de milioane de euro au fost anunţate anul trecut. În 2018, numărul acestora a fost de 14.

"Rămânem optimişti în legătură cu evoluţia pieţei de fuziuni şi achiziţii în 2020. Activitatea rămâne intensă în această perioadă în care perspectivele macroeconomice se menţin solide, iar rezultatele companiilor îşi păstrează trendul ascendent. Semnalăm din partea unor jucători de talie mare deja prezenţi în România un interes în creştere pentru mandate de asistenţă la cumpărare, ceea ce indică faptul că tendinţa de consolidare din anumite sectoare se va accentua în perioada următoare şi ne aşteptăm să fie demarate tranzacţii semnificative în 2020. Pe partea de vânzare, pentru antreprenorii care se gândesc să iniţieze un exit în acest an, contextul general este favorabil pentru finalizarea cu succes a unei tranzacţii", a mai spus Ioana Filipescu Stamboli.

Potrivit comunicatului citat, investitorii financiari au avut o activitate semnificativă în 2019 pe partea de cumpărare, cu un total de 22 de tranzacţii. Printre acestea se numără achiziţia CME (inclusiv Pro TV) de către PPF, intrarea Blackstone în acţionariatul Superbet, intrarea Greenbridge în România, cele trei achiziţii realizate de către CEE Equity, achiziţiile Innova, Abris şi Highlander (câte două tranzacţii fiecare), investiţia realizată de către The Rohatyn Group în Amethyst Radiotherapy şi cea mai recentă rundă de finanţare a UiPath.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb