Analiză Freedom24: Acţiunile din sectorul apărării ajung din urmă giganţii din industria de lux

R.S.
Miscellanea / 9 aprilie

Analiză Freedom24: Acţiunile din sectorul apărării ajung din urmă giganţii din industria de lux

Creşterea accelerată a cheltuielilor militare în Europa a dus la evaluări record pentru companiile din sectorul apărării, ajungând la niveluri comparabile cu cele ale unor branduri de lux consacrate la nivel global. Un domeniu perceput anterior ca fiind cu marje reduse este astăzi considerat o oportunitate reală de creştere în portofoliile de investiţii. Cererea din partea investitorilor este atât de puternică, încât depăşeşte ritmul cu care analiştii reuşesc să-şi ajusteze estimările. Freedom24, platforma de tranzacţionare care oferă investitorilor români acces direct la bursele internaţionale analizează acest trend, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Acţiunile producătorului german de tancuri şi muniţie Rheinmetall AG aproape s-au dublat de la începutul anului 2025. Potrivit Bloomberg, evaluarea companiei, calculată pe baza profiturilor anticipate, o plasează acum între giganţii industriei de lux LVMH şi Hermès, celebru pentru genţile Birkin. Şi alte companii europene din domeniul apărării - precum Thales din Franţa şi Leonardo din Italia - au înregistrat creşteri importante. Valul de entuziasm este alimentat de angajamentul Germaniei de a aloca sute de miliarde de euro pentru apărare, o direcţie pe care şi liderii Uniunii Europene par hotărâţi să o urmeze.

Entuziasmul crescut al investitorilor a dus la lansarea WisdomTree Europe Defence UCITS ETF, primul fond tranzacţionat la bursă dedicat exclusiv sectorului de apărare european. Listat pe bursele din Milano, Frankfurt şi, recent, la London Stock Exchange, acest ETF reuneşte 20 de companii europene active în producţia de echipamente civile şi militare, electronice de apărare şi tehnologie spaţială. Fondul aplică o politică de excludere riguroasă, evitând investiţiile în companii implicate în fabricarea de arme interzise la nivel internaţional, precum muniţiile cu dispersie sau minele antipersonal. Rheinmetall deţine cea mai mare pondere în portofoliu (18%), urmată de Leonardo (15%), Saab din Suedia şi BAE Systems din Marea Britanie (câte 10%), respectiv Thales din Franţa (9%).

"Cu şase luni în urmă, puţini se aşteptau la o asemenea evoluţie în sectorul apărării europene. Astăzi, perspectiva este complet diferită. Deşi evaluările pot părea ridicate la prima vedere, acest lucru se întâmplă doar pentru că pieţele nu au inclus încă complet creşterea prognozată a profiturilor. Dacă se va confirma o creştere de două cifre - ceea ce noi considerăm realist - actualele evaluări vor fi justificate", explică Maxim Manturov, Head of Investment Research la Freedom24.

Totuşi, unii analişti avertizează că preţurile acţiunilor ar putea fi deja supraevaluate, mai ales având în vedere că titlurile Rheinmetall s-au apreciat de peste 10 ori din februarie 2022 până în prezent. Săptămâna trecută, analistul Christian Kers de la Warburg Research a retrogradat acţiunile companiei de la "buy" la "hold", argumentând că preţul actual reflectă deja estimările privind creşterea bugetului militar la 3% din PIB. "În acest context, recomandăm investitorilor să marcheze profiturile", a declarat acesta.

Cu toate acestea, bănci importante precum Goldman Sachs şi JPMorgan Chase consideră că potenţialul de creştere pentru acţiunile din domeniul european de apărare nu a fost epuizat.

"Companiile europene din apărare încep să pară scumpe chiar şi comparativ cu cele americane, însă aşteptările de creştere sunt atât de ridicate încât evaluările actuale rămân în continuare sustenabile", au scris analiştii de la Goldman Sachs. Analiştii JPMorgan au adăugat "rămânem optimişti cu privire la sectorul de apărare, chiar şi în eventualitatea unui armistiţiu între Ucraina şi Rusia."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3617
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3503
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7330
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.6023

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
energyexpo.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb