ANALIZĂ:  IMM-urile din România se cufundă tot mai adânc în dificultăţi financiare

D.V.
Companii / 23 septembrie 2019

IMM-urile din România se cufundă tot mai adânc în dificultăţi financiare

Economia românească pare că atârnă de un fir de aţă, cu afaceri tot mai vulnerabile, avertizează analiştii de la Sierra Quadrant, într-o analiză succintă privind situaţia business-ului românesc, în care arată că, pe fondul accentuării blocajului financiar, a lipsei de finanţare şi în absenţa unor planuri de business predictibile, mare parte dintre IMM-urile din România se cufundă tot mai adânc în dificultăţi financiare.

"Economia românească pare, la prima vedere, că se află pe un trend pozitiv. Numărul firmelor nou-înfiinţate este în creştere, insolvenţele şi falimentele sunt în scădere, în statisticile oficiale pare că afacerile merg ca pe roate. Dincolo de aceste date, în economia reală, business-ul se confruntă, însă, cu tot mai multe provocări. Blocajul financiar se află în prim-plan. Tot mai multe firme ajung în incapacitate de plată, în condiţiile în care nu au capitalul necesar pentru a rezista până la încasarea banilor de la parteneri", arată analiza.

Potrivit analiştilor de la Sierra Quadrant, "moda" creditului furnizor a accentuat şi mai mult această problemă, astfel că s-a ajuns ca una din trei companii să se confrunte cu dificultăţi financiare.

Inclusiv firmele care au linii de finanţare bancară se confruntă cu dificultăţi financiare. Datele BNR arată că, în acest an, întârzierile la plată au crescut semnificativ faţă de anul trecut.

Întârzierile la plată între 1 şi 2 luni (31-60 de zile) au atins în iulie 2019 nivelul de 269 milioane de lei, o sumă mai mult decât dublă faţă de august 2018 (116 milioane lei). Şi întârzierile la plată între 15 şi 30 de zile au crescut semnificativ, de la 60 milioane lei (august 2018), la 115 milioane de lei în luna iulie 2019.

7 din 10 companii întârzie să-şi plătească facturile

"Un sondaj recent arăta, de altfel, că 7 din 10 companii întârzie să-şi plătească facturile, principalele motive invocate fiind lipsa resurselor financiare disponibile, neîncasarea facturilor, creşterea costurilor operaţionale şi scăderea vânzărilor. Durata medie de încasare a facturilor la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile", se mai arată în analiză.

Pe ansamblu, în luna iulie, BNR înregistra 19,5 miliarde de lei sume restante la nivelul economiei din care 9 miliarde de lei sume cu întârzieri mai mari de 5 ani, în creştere cu peste 500 milioane lei de perioada similară din anul trecut.

"Jumătate din această sumă aparţine debitorilor aflaţi în insolvenţă, faliment şi reorganizare (5.153 firme). Din cele 9,81 miliarde lei, 9,08 miliarde reprezentau, în iulie, sume restante. Datele se referă la expunerea faţă de un singur debitor, expunere egală sau mai mare de 20.000 lei. Sumele datorate de debitorii aflaţi în insolvenţă au mai scăzut însă, din păcate, diferenţa se duce la sumele datorate de debitorii aflaţi în faliment. Acest fapt subliniază că, dincolo de scăderea statistică a numărului de insolvenţe şi falimente, problema datoriilor este încă una foarte gravă", afirmă analiştii de la Sierra Quadrant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb