ANALIZĂ:  În fiecare an ţara noastră aruncă în aer peste 13 milioane tone de dioxid de carbon din producerea cimentului

G.D.
Miscellanea / 20 septembrie 2022

În fiecare an ţara noastră aruncă în aer peste 13 milioane tone de dioxid de carbon din producerea cimentului

Peste 13 milioane tone de dioxid de carbon ajung în fiecare an în atmosferă din cauza producţiei de ciment din România, ţară care produce anual în jur de 15 milioane de tone de ciment, cifră agregată la nivelul celor mai mari jucători de pe piaţa românească, conform unui comunicat remis redacţiei. Pentru fiecare kilogram de ciment produs se elimină în atmosferă 0,9 kilograme de dioxid de carbon, însă aceste cifre s-ar putea îmbunătăţi drastic cu ajutorul noilor tehnologii care contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor de dioxid de carbon generate de producţia cimentului, arată o analiză efectuată de Industry Link.

Potrivit sursei citate, industria cimentului din Europa şi-a propus să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, prin regândirea modelului operaţional şi de producţie a cimentului, dar mai ales prin înglobarea în procesele sale a noilor soluţii şi tehnologii care ar putea reduce cu până la 90% emisiile de dioxid de carbon generate de producţia cimentului. Industria producătoare de ciment este răspunzătoare pentru 8% din emisiile globale de dioxid de carbon.

Folosirea de combustibili alternativi în producţia de ciment, în special a reziduurilor municipale, biomasei, deşeurilor multiindustrie, este prima si cea mai la indemana soluţie pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Conform asociaţiei producătorilor europeni de ciment, emisiile de dioxid de carbon ar putea fi reduse cu 42% prin folosirea tehnologiei care permite capturarea, utilizarea si stocarea dioxidului de carbon. În cadrul acestui proces, dioxidul de carbon este capturat din atmosferă, şi stocat fie pentru reutilizare, fie pentru depozitare pe termen lung în locuri special amenajate. O altă tehnologie care ar putea ajuta la reducerea emisiilor de dioxid de carbon este calcium looping, aceasta permiţând reducerea emisiilor cu 90%, prin extragerea dioxidului de carbon din gazele generate de o fabrica producătoare de ciment, printr-o serie de procese chimice precum carbonatarea şi calcinarea.

CarbonZero, conferinţa internaţională care dezbate cele mai noi soluţii şi tehnologii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, are loc anul acesta în noiembrie la Lisabona în Portugalia, şi reuneşte factori de decizie din cadrul companiilor producătoare de ciment, producători de echipamente şi tehnologii, precum şi profesionişti din domeniul inovării, cercetării, dezvoltării şi mediului.

HeidelbergCement (Germania), Holcim (Franţa), Titan Cement (Grecia), Cementos Argos (Columbia) sau Dalmia Cement (India) sunt doar câteva dintre cele mai influente companii care se alătură anul acesta conferinţei CarbonZero şi care se vor concentra pe identificarea celor mai bune soluţii ecologice pentru industria cimentului. Conferinţa are ca subiect scăderea emisiilor de carbon prin folosirea de combustibili alternativi în producţia de ciment, în special, a reziduurilor municipale, biomasei, deşeurilor multiindustrie, dar şi prin reciclare, prin repunerea în circulaţie a resturilor din procesul de fabricare a cimentului, deşeurilor din construcţii sau inventarea unor materiale noi, nepoluante, subliniază sursa citată.

"Mâine a venit deja, e aici. Discuţiile sterile despre ce ar trebui făcut nu generează schimbarea, iar noi suntem aici ca să punem lucrurile în mişcare. Avem multe etape de parcurs la o viteză ameţitoare dacă vrem ca anul 2050 să ne găsească cu temele făcute. CarbonZero va fi o experienţă generatoare de soluţii pentru decarbonizarea prin tehnologie şi soluţii actuale. Deşeurile de astăzi se transformă în materia primă de mâine", declară Beatrice Ene, director general, Industry Link, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cand se va calcula si emisiile de carbon de la ;

    - minele de carbune redeschise in germania,polonia... 

    cu centralele aferente 

    - la tancherele americane care aduc in europa

    gazul lichefiat 

    1. Sau de la gazele arse de prietenii tai rusi...

      Pe langa cele enumerate mai sus,

      este un mizilic de 2-3 %.

      Prin explorarile si exploatarile de gaze, petrol, lemn din Siberia, se degaja in aer cantitati uriase de CO2, mult mai mult decat poate produce/polua Romania.

      Ce stii tu cat CO2 se degaja prin extragerea gazului metan?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031