ANALIZĂ INTERNAŢIONALĂ Sancţiunile economice întăresc rubla în raport cu dolarul

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 aprilie 2022

Sancţiunile economice întăresc rubla în raport cu dolarul

Michael Snyder: "Ruşii nu mai recunosc dolarul american ca monedă de rezervă a lumi" Bruno Bertez: "Plata gazului în ruble şi legarea rublei de aur nu au sens fără existenţa unei a treia căi, care va dezlănţui iadul în sistemul financiar global"

Măsurile autorităţilor de la Kremlin de a contracara sancţiunile economice impuse de Occident Federaţiei Ruse din cauza războiului declanşat în Ucraina pare că vor avea efectul dorit de Vladimir Putin, afirmă unii analişti economici. Deşi Administraţia Prezidenţială a SUA preconiza, după introducerea sancţiunilor economice, că valoarea rublei (moneda rusă) se va reduce considerabil în raport cu dolarul, în realitate ea se află în aceste zile la acelaşi nivel cu cel de dinaintea declanşării războiului, notează economistul Michael Snyder (autorul cărţii "The Beginning of the End") pentru The Economic Collapse, citat de reseauinternational.net.

"Se pare că ruşii au făcut nişte manevre foarte inteligente care au dat peste cap administraţia Biden. În primul rând, Rusia a început să ceară să fie plătită în ruble atunci când vinde gaze naturale naţiunilor neprietenoase. (...) În al doilea rând, ruşii au decis că dolarii americani nu vor mai fi acceptaţi ca plată pentru orice vând altor naţiuni. Pavel Zavalny, şeful parlamentului rus, spune că moneda americană «şi-a pierdut orice interes pentru noi». Mesajul principal al lui Zavalny a fost mult mai interesant, dar în mare măsură a fost trecut cu vederea. Dacă alte ţări vor să cumpere petrol, gaze, alte resurse sau orice altceva din Rusia, a spus el, «fie plătesc în valută, şi ăsta e aur pentru noi, fie plătind aşa cum ne convine, este moneda naţională». Cu alte cuvinte, Rusia este bucuroasă să accepte moneda naţională a altor state - yuani, lire, ringgit sau orice altceva - sau ruble, ori «valută puternică», iar pentru ei asta nu mai înseamnă dolari americani, ci aur. Practic, ruşii spun că nu mai recunosc dolarul american ca monedă de rezervă a lumii", afirmă Michael Snyder pentru sursa citată.

El mai arată că de aceea banca centrală a Rusiei a legat valoarea rublei de preţul aurului pentru cel puţin următoarele trei luni şi a reluat cumpărarea de aur de la bănci pentru un preţ fix de 5000 de ruble (52 de dolari) pe gram, între 28 martie şi 30 iunie. Analistul afirmă că aceasta este o mişcare care ar putea schimba totul, la fel cum au fost schimbate lucrurile în SUA de administraţia Nixon care a decis, la începutul anilor 1970, să anuleze legarea valorii dolarului american de standardul aur.

"Îmi amintesc ce au făcut Statele Unite în mijlocul Marii Depresiuni. În următorii 40 de ani, preţul aurului a fost legat de dolarul american la 35 de dolari. Există un precedent pentru asta. Acest lucru îmi sugerează că intenţia Rusiei ar fi ca valoarea rublei să fie direct legată de cea a aurului. Intenţia pare să fie fixarea unui preţ fix al rublei pe gram de aur. Acest lucru este destul de important atunci când vine vorba de modul în care Rusia ar putea căuta fonduri şi îşi poate gestiona finanţarea băncii centrale în afara dolarului american", a declarat, pentru Kitco News, Everett Millman expertul în metale preţioase al companiei Gainesville Coins Inc..

Alţi analişti consideră că măsura va crea o mare instabilitate în sistemul financiar global. De exemplu, conform sursei citate, economistul Tom Luongo susţine următoarele:

- la preţul de 1550 dolari per uncie, primul efect este o rată de aproximativ 75 a rublei faţă de dolar; acest lucru îi va stimula pe cei care deţin ruble să continue şi pe cei care au nevoie de ele pentru a creşte preţurile de la nivelurile actuale;

- legarea rublei de aur va crea un impuls favorabil pentru a aduce rubla înapoi la nivelurile de dinainte de război. Apoi, efectele pieţei preiau controlul, cererea de ruble devenind structurală, în funcţie de balanţa comercială a Rusiei;

- odată ce se va întâmpla acest lucru şi raportul rublă/dolar scade sub 75, atunci preţul aurului în dolari va creşte structural, prăbuşind sistemul financiar bazat pe aur.

Dereglările pe piaţa aurului vor avea consecinţe catastrofale pentru euro şi dolar

Bruno Bertez, patronul unui grup de presă specializat pe economie şi finanţe, fondator al cotidianului La Tribune, susţine că plata în ruble şi legarea rublei de aur nu au sens în absenţa unei a treia căi, care va dezlănţui iadul în sistemul financiar global.

"Ipoteza 1. Banca centrală rusă va emite o directivă care interzice băncilor să vândă ruble în euro, dolari, lire sterline sauf ranci elveţieni. Rezultat: statele ostile vor putea accesa rubla numai prin vânzarea de aur, fără excepţii. Nu dai aur, nu ai gaz sau benzină.

Ipoteza 2. Cele de mai sus induc la o ieşire constantă de aproximativ 6 tone de aur pe zi din sistemul bancar al Uniunii Europene. Acest lucru va duce la obligarea UE să facă achiziţii la vedere, prin intermediul unor contracte futures pe metale, care au fost listate fie de Commodity Exchange, Inc (piaţa COMEX).

Deoarece COMEX foloseşte un efect de pârghie de 500 la 1 pentru hârtie, creşterea numărului de cumpărători care aşteaptă livrarea determină un eveniment global de reevaluare a preţului aurului (şi mărfurilor) la 20.000 dolari uncia. Acest eveniment ar devaloriza efectiv dolarul american şi moneda euro cu aproximativ 90%, ducând la un colaps brusc şi catastrofal al nivelului de trai în SUA şi Uniunea Europeană", susţine Bruno Bertez într-un material publicat pe site-ul propriu, https://brunobertez.com/.

El atrage atenţia cu privire la faptul că şeful Dumei de Stat, Pavel Zavalny, s-a referit şi la bitcoin, pentru comerţul internaţional al Federaţiei Ruse, dar şi cu privire la legarea rublei de aur.

"Zavalny a adăugat bitcoin doar la sfârşitul unei liste lungi de alte valute şi opţiuni de tranzacţionare, aproape ca o idee ulterioară. Dacă alte ţări vor să cumpere petrol, gaze, alte resurse sau orice altceva din Rusia, a spus el, «ori plătesc în valută, şi asta e aur pentru noi, fie plătesc aşa cum ne convine; asta este politică naţională». () Apoi, banca centrală a Rusiei, care a suspendat achiziţiile de aur de la bănci la jumătatea lunii martie pentru a satisface cererea crescută a populaţiei pentru metalul preţios, a declarat că reluarea achiziţiilor va contribui la asigurarea unei aprovizionări durabile şi a funcţionării neîntrerupte a producătorilor de aur. Din cauza sancţiunilor, Rusia a fost dat afară din LMBA (Autoritatea Independentă pentru Metalele Preţioase) şi nu mai poate exporta în Occident, dar are o alternativă: Shanghai Gold Exchange. Rusia este al doilea producător de aur din lume, în timp ce China este primul producător. De aceea, în opinia mea, sancţiunile occidentale apropie şi mai mult cele două ţări de dolarul american. Pe termen scurt, banca centrală a Rusiei îşi va mări acum achiziţiile de aur cu toate rublele pe care le va primi Gazprom din vânzările de gaze şi petrol. China şi Rusia au anunţat recent o «alianţă mai mult decât strategică», iar băncile chineze cu linii de schimb valutar rusesc vor acţiona ca «agenţi» pentru a ajuta Rusia să folosească piaţa aurului, permiţându-i să tranzacţioneze la nivel global. Aur în schimbul mărfurilor, fără risc de contrapartidă. Am intrat în derularea îndelungată a rezervelor multivalute de pe plan global", susţine Bruno Bertez.

Cu alte cuvinte, analiştii citaţi afirmă că sancţiunile economice vor întâri rubla, care va fi ajutată în acest scop şi de legarea valorii ei de standardul aur şi de schimburile comerciale ale Federaţiei Ruse cu China.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Putin viseaza la inlocuirea dolarului, pt asta Rusia ar trebui sa aiba rubla con vertibila ca sa fie valuta de rezerva! Asta nu se face peste noapte, ai nevoie de o economie puternica, acum Pib Rusiei e sub al Italiei...doar gaz si petrol rusesc e nimic in comertul mondial . China nu poate suplini importul European de gaz pt ca infrastructura de transport din Siberia spre China e veche si subdimensionata.

    1. Rusia are doar 4,80% din rezervele mondiale de petrol!!!

      6.2% daca ai citi raportul BP.

      Si 25% din rezervele de gaz.

      Daca vroiai sa spui ca este neglijabila, ai gresit!!!!!!! Este unul dintre cei mai importanti jucatori. 

    O sa vedem cum va fi... interesant, citati doar propovaduitori ai dezastrului! De ce nu citati si din tabara cealalta? Rubla este tinuta partial in viata de controlul strict al Bancii Centrale Ruse care a interzis schimbul rublei cu alte valute in Rusia. Valoare reala a rublei este mai scazuta decat varianta oficiala=o pacaleala a Kremlinului.

    Inca mai este loc de sanctiuni impotriva Rusiei, daca Putin continua sa se joace cu focul. 

    1. Pot sa fie fără număr de acum încolo. Oamenii simpli vor suferi. Indiferent ca sunt nemți, francezi, romani. Rușii mai puțin pentru ca sistemul lor e autarhic.

      Sistemul financiar mondial actual se va sparge în bucăți. Nu degeaba americanii au umblat la rezerva strategica a lor de petrol. Ca sa nu crească prețul.  

      Arabii nici vorba sa mărească producția.  

      Așa ca Putin se poate juca cu focul pana când o sa facem noi țurțuri în părțile moi. 

      De patrioți și antirusi ce suntem.

      Va fi foarte interesant. 

      Citez eu din FMI, care si-a schimbat pozitia si, dupa ce anterior spusese ca dolarul va ramane punctul de referinta mondial, acum avertizeaza ca sanctiunile vor slabi dominatia petrodolarului si va duce la regionalizarea sistemului monetar mondial. Si ea este putinista si apocaliptica?

       

      The recent financial sanctions imposed on Russia for its invasion of Ukraine are threatening to weaken the dominance of the U.S. petrodollar as the world currency, said First Deputy Managing Director Gita Gopinath of the International Monetary Fund (IMF) to The Financial Times. 

      The sanctions may result in a more fragmented international monetary system, warned Gopinath. 

      She had previously said that the sanctions against Russia would not foreshadow the demise of the dollar as the world’s reserve currency and that the Ukraine crisis would slow growth, but not cause a global recession. 

      Digital yuans. Ruble electronice pe telefon la pustanii corditi. Asta urmeaza desteptilor ! Ucraina era ultimul cap de pod.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb