ANALIZĂ JEFFERIES PRIVIND REVIZUIREA INDICELUI HANG SENG: Migrarea companiilor chineze din SUA la Hong Kong va atrage sute de miliarde de dolari în centrul financiar asiatic

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2020

Migrarea companiilor chineze din SUA la Hong Kong va atrage sute de miliarde de dolari în centrul financiar asiatic

Indicele Hang Seng va include pentru întâia dată societăţi cu listări primare în exterior şi firme cu listare duală

Indicele major Hang Seng al Bursei din Hong Kong va fi, probabil, în mare măsură orientat către China, cu o pondere semnificativă a companiilor de tehnologie în alcătuirea sa, după ce va fi revizuit, potrivit băncii americane de investiţii Jefferies Financial Group.

Într-o schimbare majoră anunţată luna trecută, indicele Hang Seng, care a fost creat în urmă cu 50 de ani (în noiembrie 1969), va putea include pentru întâia dată companii cu listări primare în exterior, precum şi societăţi cu listare duală.

Potrivit analizei Jefferies, citată de cnbc.com, 31 de companii chineze lis­tate în prezent în SUA ar putea fi incluse în indicele de referinţă al Bursei din Hong Kong. Jefferies notează că aceas­tă "emigrare a listărilor" poate să atragă până la 557 de miliarde de dolari în centrul financiar asiatic.

În prezent, companiile listate în SUA pot avea o listare secundară la Bursa din Hong Kong. Dar, înainte de cea mai recentă modificare a normelor în materie, acestea nu puteau fi incluse în indicele de referinţă de la Hong Kong şi, implicit, în fondurile de tip index care urmăresc structura Hang Seng.

Senatul Statelor Unite a aprobat, luna trecută, un proiect de lege care ar putea interzice în mare măsură multe companii chineze să se listeze la bursele americane. În această situaţie, multe dintre societăţile chineze ar putea să se listeze pe pieţele din China continentală sau Hong Kong, potrivit analiştilor Jefferies.

"Concluzia este că evoluţia Hang Seng în următoarele 18 luni va muta în mare măsură indicele către unul pur din China, cu o pondere semnificativă în domeniul tehnologiei, comerţului electronic şi IT", scrie analiza Jefferies, care subliniază că Hang Seng nu prea mai reprezintă companiile din Hong Kong, societăţile din alcătuirea sa obţinând cea mai mare parte a veniturilor lor în China continentală.

"Noii componenţi ai Hang Seng vor diminua într-o oarecare măsură ponderarea companiilor imobiliare şi, probabil, a celor financiare în indicele de referinţă", a adăugat banca de investiţii.

În prezent, Hang Seng are în alcătuire 50 de acţiuni şi este orientat în principal către frunizorii de servicii financiare, care au o alocare de peste 48% în acest indice, potrivit Jefferies, care adaugă că societăţile imobiliare şi cele de construcţii au o pondere care depăşeşte 10%.

Pentru început, trei companii de tehnologie din China - gigantul comerţului electronic Alibaba, producătorul de telefoane Xiaomi şi gigantul de livrare a produselor alimentare Meituan - urmează să beneficieze de avantajele pe care le are includerea lor în indicele Hang Seng, conform unui raport lansat luna trecută de Morgan Stanley.

Alte companii chineze şi-au anunţat intenţia să se delisteze de pe pieţele din SUA, printre acestea numărându-se gigantul tehnologic Baidu, care a informat luna trecută că "analizează opţiuni" precum o listare secundară la Hong Kong sau pe alte pieţe.

RHB Asset Management: "Bursele din Hong Kong şi China au perspective foarte bune"

Bursele din Hong Kong şi China au perspective foarte bune în contextul în care tensiunile comerciale dintre SUA şi China ar putea duce la înăsprirea normelor care privesc listarea companiilor chineze la New York, potrivit unei analize realizate de RHB Asset Management într-un moment în care Nasdaq are în plan noi norme, care să facă mai dificilă lansarea unei oferte publice iniţiale de către o societate din China.

În plus, Senatul SUA a aprobat recent un proiect de act normativ care le impune anumitor companii străine listate pe bursele din SUA să dezvăluie acţionariatul sau controlul deţinut de un guvern străin în aceste societăţi. Proiectul de lege prevede în mod special ca anumite companii străine să dezvăluie orice loc deţinut de membrii Partidului Comunist Chinez în consiliul de administraţie. Nerespectarea timp de trei ani consecutivi a acestor prevederi va duce la eliminarea companiilor în cauză de pe bursele din SUA.

Noua politică americană în domeniu va obliga societăţile chineze să îşi readucă ADR-urile (American Depositary Receipt) pe pieţele din Asia, ceea ce va fi extrem de benefic pentru Bursa din Hong Kong şi pieţele din China, potrivit afirmaţiilor făcute de directorul de investiţii pentru Asia-Pacific din cadrul RHB Asset Management, Tan Jee Hoon, citat de The Edge Markets.

Conform spuselor sale, companiile chineze majore sunt, în cea mai mare parte, auditate de firmele "Big Four" din SUA, care respectă regulile contabile americane GAAP şi, prin urmare, percepţia investitorilor asupra acestor societăţi nu va fi afectată, întrucât fundamentele lor rămân aceleaşi.

Tan Jee Hoon a subliniat: "Aici nu este vorba despre faptul că societăţile chineze nu respectă legile contabile, ci despre faptul că legile chineze le interzic companiilor din ţară să-şi prezinte rapoartele auditate către burse. Dacă li se va permite să-şi prezinte rapoartele auditate, nu cred că va exista o problemă.

Fluxul de bani este înţelept, chiar nu contează dacă aceste corporaţii sunt listate la bursele din SUA sau pe piaţa din Hong Kong. Cred că societăţile pot obţine cu uşurinţă orice fel de strângere de fonduri, deoarece fundamentele lor sunt foarte solide".

De fapt, în opinia lui Tan Jee Hoon, dacă ADR-urile chineze ar fi listate în ţara de origine, s-ar putea să li se acorde evaluări mai mari din cauza deficitului de acţiuni de calitate similară, potrivit sursei.

Şi Raymond Jing, manager de portofoliu la China Asset Management din Hong Kong, împărtăşeşte opinia lui Tan Jee Hoon şi adaugă că valoarea intrinsecă de bază a companiilor rămâne aceeaşi, indiferent de locul în care acestea sunt listate.

În cele din urmă, inversarea fluxului de ADR-uri chineze va influenţa în bine investitorii din Asia, conform lui Jing, care susţine că va fi mult mai convenabil pentru investitorii locali să facă plasamente în acţiunile cotate la Hong Kong şi titlurile de clasă A din China atunci când acesta vor fi într-o zonă cu acelaşi fus orar.

Amintim că, la finele lunii trecute, unele surse citate de Bloomberg declarau că Bursa de Valori din Shanghai (Shanghai Stock Exchange) ia în considerare, la rândul său, prima revizuire a componenţei indicelui de referinţă din ultimele trei decenii, astfel încât acesta să reflecte mai bine economia Chinei, care are o tehnologie din ce în ce mai înaltă. Sursele spuneau că bursa intenţionează să ajusteze calendarul pentru acţiunile nou listate, care să fie incluse în indicele de referinţă SSE Composite în locul altor titluri ce vor fi eliminate din cauză că au pierderi cronice.

Dacă va fi aprobată, schimbarea componenţei indicelui major al Bursei din Shanghai ar putea duce la creşteri ale ponderii sectorului tehnologic şi al altor domenii din noua economie, respectiv la reducerea sectorului serviciilor financiare şi al energiei, potrivit surselor, care mai afirmă că bursa evaluează, de asemenea, dacă ar trebui să includă în indice acţiunile listate pe piaţa dedicată sectorului tehnologic, STAR, şi ar putea crea un indice separat pentru titlurile listate la STAR.

Lansat în 1991, indicele Shanghai Stock Exchange Composite (SSE Composite) urmăreşte evoluţia a 1.555 de acţiuni listate pe această piaţă. Valoarea sa nu s-a modificat semnificativ în ultimii zece ani, fiind de circa 3.000 de puncte.

O analiză realizată în luna mai de Bloomberg News plasa Bursa din Shanghai drept lider pe piaţa listărilor, cu IPO-uri de circa 14 miliarde de dolari în anul curent. Această piaţă a atras o listare majoră în ianuarie 2020, a Beijing-Shanghai High Speed Railway Co., care a generat 4,3 miliarde de dolari.

În clasamentul respectiv, urmau, la acel moment, New York Stock Exchange, cu IPO-uri de aproximativ 11,6 miliarde de dolari, Nasdaq - cu oferte de 8,1 miliarde de dolari, Shenzhen Stock Exchange (China), cu IPO-uri de 3,4 miliarde de dolari, şi Hong Kong Stock Exchange - cu listări de 3,2 miliarde de dolari.

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEX), operatorul Bursei de Valori din Hong Kong, a informat, la începutul lunii mai, că directorul său executiv, Charles Li, va demisiona din funcţie anul viitor, în luna octombrie, la finele mandatului pe care îl deţine, ori mai devreme, dacă va fi găsit un succesor. Charles Li deţine funcţia de director executiv din 2010, iar analiştii spun că decizia sa de a părăsi piaţa din Hong Kong ridică semne de întrebare cu privire la planul pe care îl va avea această bursă după plecarea sa, respectiv la direcţia strategică pe care o va urma HKEX după zece ani sub mandatul lui Charles Li. Fost bancher al JPMorgan Chase & Co., Charles Li, a uimit investitorii anul trecut, atunci când HKEX a lansat o ofertă pentru achiziţia London Stock Exchange Group Plc, operatorul Bursei din Londra. Oferta nu a avut succes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb