Corecţia trendului ascendent demarat în primăvara acestui an s-a adâncit săptămâna trecută, toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) întregistrând scăderi semnificative, într-un mediu nefavorabil activelor de risc în pieţele internaţionale.
BET, cel reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 3,24%, la 8.510,37 de puncte, în vreme ce BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la bursa noastră s-a depreciat cu 3,12%, până la 761,89 de puncte, nivel pe care indicele extins nu l-a mai atins din a doua parte a lunii mai a acestui an.
Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul casei de brokeraj Goldring, ne-a spus: "Scăderile de la BVB vin în contextul situaţiei din pieţele externe, unde sentimentul faţă de evoluţia economiei s-a deteriorat".
• Indicii din SUA - la cel mai mare declin săptămânal din martie până în prezent
În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a coborât cu 6,47%, în timp ce S&P 500 s-a depreciat cu 5,64%, cele mai mari scăderi săptămânale din martie, conform CNBC. Nasdaq Composite a avut un declin de 5,51%, de asemenea cel mai puternic recul săptămânal din ultimele şapte luni.
De partea cealaltă a Atlanticului, indicele pan-european STOXX 600 a avut un declin de 5,56%, săptămâna trecută, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a coborât cu 8,61%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, deprecierea a fost de 4,83%.
"Cred că cel mai important motiv care influenţează pieţele în momentul de faţă este creşterea numărului cazurilor de Covid. Vedem că în ţări precum Germania, Franţa sau Spania se impun noi restricţii. Se închid cinematografe, restaurante, mall-uri, se anulează zboruri către ţări care au multe persoane infectate", ne-a declarat Dragoş Mesaroş.
Sunt afectate direct ramuri economice importante, dar repercusiunile sunt mai ample, a spus brokerul de la Goldring, adăugând: "Este un întreg lanţ, pentru că persoanele direct afectate nu mai au venituri sau au venituri mult mai mici, ceea ce afectează consumul din alte domenii şi tot aşa".
Vineri, în Statele Unite, s-a stabilit un nou record al cazurilor de coronavirus într-o perioadă de 24 de ore, fiind raportate puţin peste 100.000 de persoane nou infectate, depăşind maximul anterior, de 91.000, înregistrat cu o zi în urmă, conform unui bilanţ publicat de Reuters. Europa este lovită de cel de-al doilea val al pandemiei, care este mult mai puternic decât primul, din perioada martie-mai.
"Un alt motiv al scăderii pieţelor cred că ţine de alegerile din Statele Unite, unde se aşteaptă victoria lui Biden. De obicei democraţii vin cu reglementări mai stricte şi taxe mai mari, unele fiind deja anunţate", ne-a mai spus Dragoş Mesaroş.
• Dragoş Mesaroş: "Pieţele au digerat negativ datele de săptămâna trecută, probabil pentru că aşteptările sunt pentru o încetinire a economiei"
Pe de altă parte, directorul de la Goldring apreciază că, săptămâna trecută, companiile mari din Statele Unite au raportat rezultate financiare bune, ţinând cont de contextul în care ne aflăm.
"Pentru Apple rezultatele au fost puţin peste aşteptări, dar Amazon şi Google chiar au avut rezultate foarte bune (n.r. cu mult peste estimări). Sigur că sunt companii din tehnologie, care merg bine în perioada asta", spune Dragoş Mesaroş.
De asemenea, brokerul arată către indicatori macroeconomici, evidenţiind creşterea de 33,1% a PIB-ului din Statele Unite, în trimestrul al treilea, cu mult peste aşteptări. În Germania, PIB-ul a avut o creştere trimestrială de 8,2%, mai mare decât estimarea de 7,3%, iar pe ansamblu în Zona Euro creşterea a fost de 12,7%, peste aşteptările de 9,4%.
"Dar pieţele a digerat negativ aceste date, probabil pentru că aşteptările sunt pentru o încetinire a economiei. De altfel vedem că în octombrie, după cinci luni de creştere, sentimentul faţă de economie pentru Europa (n.r. European Union Economic Sentiment Indicator) este în scădere", a punctat directorul de tranzacţionare de la Goldring.
• Scădere de 3,21% pentru BETPlus şi de 2,12% pentru BET-BK
În acest context internaţional, la Bucureşti, indicele compozit BETPlus a coborât săptămâna trecută cu 3,21%, la 1.274,31 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a pierdut 2,12%, încheind vineri la 1.620,48 de puncte.
Banca Transilvania (TLV) şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cele două instituţii de credit importante listate la BVB, au condus valul deprecierilor, cotaţia băncii din Cluj înregistrând un declin de 6,2%, la 1,89 de lei, în timp ce pentru BRD scăderea a fost de 7,63%, până la 11,38 de lei, într-o săptămână în care indicele
Euro STOXX Banks s-a depreciat cu 7%.
"Băncile vor fi afectate, pentru că vor fi persoane care vor intra în incapacitate de plată", spune Dragoş Mesaroş.
Cu activitatea puternic lovită de măsurile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei, acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), companie ce reuneşte sub umbrela sa brand-urile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, au avut un declin săptămânal de 7,69%, la 12 lei, minimul istoric de la listarea din noiembrie 2017.
• Deprecieri pentru titlurile companiilor energetice
Companiile energetice au avut scăderi pe linie săptămâna trecută, acţiunile Romgaz (SNG) înregistrând o depreciere de 5,16%, la 25,75 lei - cel mai redus preţ din ianuarie 2017, în timp ce titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 5,15%, până la 15,84 de lei.
Romgaz a raportat o producţie de gaze naturale de 952 milioane de metri cubi, în trimestrul al treilea, în scădere cu 23,8% faţă de cei aproape 1,25 miliarde metri cubi din aceeaşi perioadă a lui 2019, în timp ce producţia de energie a crescut cu 167,9%, de la 120,4 GWh în intervalul iulie-septembrie a anului trecut, la 322,6 GWh în trimestrul al treilea din 2020.
Recent, acţionarii Romgaz au aprobat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli rectificat pentru anul în curs, ce prevede o reducere a veniturilor şi a profitului cu circa 25%, în principal pe seama impactului pandemiei de Covid-19 asupra activităţii companiei.
Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa Centrală şi de Est, au coborât cu 5,01%, la 0,313 lei, într-o săptămână în care
contractele futures ale ţiţeiului Brent (relevant pentru piaţa europeană) cu scadenţa în ianuarie au avut o scădere de 10,3%.
Grupul a raportat un rezultat negativ de 41 milioane de lei, pentru trimestrul al treilea al anului, dar Dragoş Mesaroş atrage atenţia că, de fapt, Petrom a obţinut un profit trimestrial de 471 milioane de lei (profit net CCA excluzând elemente speciale), pierderea provenind din reevaluarea activelor.
• Creşteri pentru acţiunile societăţilor de utilităţi
Pe de altă parte, cu excepţia Conpet (COTE), companiile de utilităţi din BET au avut creşteri ale cotaţiilor, săptămâna trecută.
Acţiunile Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu 2,56%, la 24 de lei, iar titlurile Electrica (EL) au avut un avans mai redus, de 0,91%, până la 11,1 lei. Acţiunile Transgaz (TGN) au crescut cu 2,15%, la 285 lei.
"Personal mă aştept ca Electrica şi Transelectrica să aibă raportări bune şi bănuiesc că evoluţia aniticipează rezultatele pe care le vor publica aceste companii. În general, în astfel de perioade, companiile de utilităţi sunt mai stabile din punctul de vedere al profitabilităţii", a spus brokerul de la Goldring, adăugând: "După ordinele din piaţă, cred că au fost şi investitori instituţionali care au tranzacţionat acţiuni ale acestor emitenţi".
La capitolul creşteri se remarcă evoluţia acţiunilor Digi Communications (DIGI), care s-au apreciat cu 3,38%, săptămâna trecută, până la 33,6 lei.
Volumele au fost relativ ridicate, în patru din cele cinci şedinţe fiind peste media ultimei luni de tranzacţionare. În plus, săptămâna trecută au fost realizate şi două tranzacţii "deal" cu acţiunile operatorului de telecomunicaţii, la preţuri sensibil peste referinţă, ceea ce indică prezenţa investitorilor instituţionali în piaţă.
• Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 33% pentru SIF Transilvania şi 64% în cazul SIF Muntenia
Patru din cele cinci SIF-uri au avut scăderi ale cotaţiilor, săptămâna trecută, în timp ce discount-urile dintre preţul acţiunilor şi Valoarea Unitară a Activului Net se menţin ridicate, între 33,5% pentru SIF Transilvania (SIF3) şi 64,1% în cazul SIF Muntenia (SIF4), piaţa penalizând sever aceşti emitenţi.
Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,39%, săptămâna trecută, la 1,285 lei, discount-ul dintre cotaţie şi VUAN fiind de 19%, peste obiectivul de 15%, avut de Franklin Templeton, administratorul Fondului.
Fondul intenţionează să lanseze o ofertă publică de cumpărare a cel mult 165 milioane de titluri FP (atât sub formă de acţiuni, cât şi de GDR-uri), administratorul emitentului solicitând Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) avizul în acest sens.
Per ansamblu, săptămâna trecută, indicele financiar BET-FI, ce reflecă parcursul SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea, a avut o scădere de 1,83%, la 39.080,17 puncte.
• Tranzacţii de 272,4 milioane de lei, semnificativ peste cele din ultimele trei săptămâni
Dacă cotaţiile au scăzut, volumele au crescut. Valoarea transferurilor realizate săptămâna trecută la BVB s-a ridicat la 272,43 milioane de lei, conform datelor prezentate de Prime Transaction, semnificativ peste valoarea înregistrată în ultimele trei săptămâni, dar totuşi cu mult mai mică decât cea aferentă săptămânilor din februarie şi martie, când cotaţiile au suferit picaje puternice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.
"Creşterea cazurilor de Covid, ceea ce a influenţat pieţele externe, ne-a influenţat în acelaşi mod şi pe noi. Iar volumele mai mari au apărut pentru că investitorii încep să se protejeze, să îşi marcheze din profituri", este de părere brokerul de la Goldring.
• VIX - dublu faţă de media sa istorică
Am intrat în luna noiembrie, iar dintre companiile importante, Erste Group Bank (EBS) îşi va publica astăzi rezultatele aferente trimestrului al treilea, urmând ca în data de 5 noiembrie BRD să se prezinte în faţa investitorilor cu situaţia din penultimul trimestru al anului. Zilele de 12 şi 13 noiembrie vor fi cele mai aglomerate la BVB, din acest punct de vedere.
"Ţinând cont de contextul în care ne aflăm, nu mă aştept la aprecieri mari ale preţurilor acţiunilor nici pentru companiile care raportează profituri în creştere. Poate reveniri de 1-2%, dar nu mai mult", ne-a spus Dragoş Mesaroş, adăugând: "Iar pentru BET văd o rezistenţă la 8.800 de puncte, pe care nu o văd depăşită în următoarele două-trei săptămâni".
În plan internaţional, cel mai important eveniment din această săptămână ţine de alegerile din Statele Unite, iar ultimele sondaje de vineri arătau că democartul Joe Biden are un avans de 8% faţă de preşedintele republican Donald Trump.
Stephen Dover, ce conduce operaţiunile de investiţii în acţiuni la Franklin Templeton a spus, citat de MarketWatch: "Săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta) vom avea o confluenţă de evenimente cu influenţă asupra pieţei - alegerile, stimulul (n.r. pentru susţinerea economiei), rapoartele privind câştigurile companiilor şi numărul în creştere a persoanelor infectate cu coronavirus (...). Dacă democraţii obţin o majoritate puternică în Senat, probabil va fi mai multă legislaţie care va afecta pieţele, iar în multe sectoare sentimentul se va schimba".
Lindsey Bell, strateg şef de investiţii la Ally Invest, vede cursa politică drept elementul cheie de săptămâna viitoare, peste al doilea sau al treilea val de Covid din Statele Unite şi din marile oraşe ale Europei.
"Cred că alegerile vor fi principalul motor al acţiunii săptămânii viitoare (n.r. acestei săptămâni). Asta pentru că au cele mai importante implicaţii pentru piaţă, pe termen scurt şi pe termen lung", a spus Bell, subliniind că investitorii vor căuta să îşi ajusteze portofoliile în funcţie de rezultatele alegerilor. "Având în vedere toate evenimentele importante, urmează o săptămână volatilă pentru piaţă", a spus analistul Ally Invest. De altfel, multitudinea de factori cu influenţă asupra pieţelor îi face deja pe investitori să se pregătească de oscilaţii puternice săptămâna viitoare. Chicago Board of Exchange Volatility Index (VIX), indicator ce măsoră aşteptările pieţei legate de volatilitatea indicelui american Standard & Poor's 500, a urcat la cel mai ridicat nivel din iunie până în prezent, încheind vineri la 38,02, cu mult peste media sa istorică de 19, conform MarketWatch. Indicele volatilităţii, care mai este denumit şi "indicele fricii", tinde să crească atunci când pieţele scad şi poate fi folosit de traderi în strategii de hedging (acoperirea riscurilor), împotriva scăderii pieţelor.
1. FOARTE BUNA ANALIZA !!!
(mesaj trimis de STATY în data de 02.11.2020, 13:52)
MULTA SANATATE , D-LE IACOMI !!! VREAU SA ADAUG , LA ARTICOLUL DV , O PARERE DE-A MEA !!! SI , AM REMARCAT ASTA , NU DE AZI , DE IERI , CI DE ANI SI ANI DE ZILE , INCOACE !!! EXISTA IN PIATA DE VALORI ROMANEASCA , O URA DEOSEBITA , NU STIU DE CE , DAR EXISTA , SI SE PERPETUEAZA IN TIMP !!! PE 2 SOCIETATI ROMANESTI : UNA ESTE AEROSTAR BACAU , CU UN MANAGEMENT EXTRAORDINAR DE BUN , SI DE PERFORMANT , FORMAT DIN OAMENI CARE NU POT FI CUMPARATI , S-AU MITUITI , DIN OAMENI CINSTITI , CARE LUPTA PAS CU PAS , PENTRU DEZVOLTAREA FIRMEI LOR !!! UN SINGUR PUNCT SLAB , ARE ACEASTA FIRMA !!! DIVIDENDELE MICI , ACORDATE ACTIONARILOR !!! NICIODATA , NU AU MINTIT IN BILANTURI , S-AU AU COSMETIZAT REZULTATELE , CUM AU FACUT COMPETITORII LOR , DE LA TURBOMECANICA !!! E DE NOTORIETATE , BILANTURILE FALSE , PE ANUL 2019 , ANUNTATE DE ACESTIA , SI EU AM SCRIS O OPINIE , PE ACEST LUCRU , CA AU SPUS , CA AU UN PROFIT NET , DE PESTE 22 000 000 DE LEI , CAND IN REALITATE , PROFITUL LOR , ERA DE 2 000 000 DE LEI !!! DE ACEEA , NICI NU AU PUTUT SA ATRIBUIE , DIVIDENDE , ACTIONARILOR !!! AU ARUNCAT VINA PE ''''''' COVID ''''''', ADICA PE MOLIMA CHINEZA !!! PAI ATUNCI , SA TRAIASCA FRATII CHINEZI , SI SA TOT ELIBEREZE VIRUSURI , IN AER !!!! CE NAIBA , DEPARTAMENT DE ANALIZA , AI TU , TURBOMECANICA , IN FIRMA ??? NU POTI GRESI IN BILANTURI , CU 20 000 000 DE LEI !!! ESTI O FIRMA LISTATA , LUMEA AR TREBUI SA AIBA INCREDERE , IN CE INDRUGI TU , ACOLO , IN ANUNTURILE TALE ANUALE !!! IN SFARSIT !!! ACUM , AU ANUNTAT , LA 9 LUNI , O SCADERE DE CIRCA 50 % , A PROFITULUI NET , FATA DE MINCIUNILE LOR , DIN 2019 !!! VAD CA , ACTIUNEA '''''' TBM '''''' , URCA VOINICESTE !!! STATI , CA URMEAZA COMUNICATUL DE BILANT , PE AEROSTAR !!! ABIA ASTEAPTA PIATA , O SCADERE DE 50 % A PROFITULUI NET , DACA ACEASTA , SE V-A CONCRETIZA !!! SI , SA VEDETI ATUNCI , CUM ACTIUNEA '''''' ARS '''''', V-A SCADEA ACCELERAT !!! DE CE ??? OAMENII CINSTITI , SI DREPTI , NU SANT PREA IUBITI , IN ROMANIA !!! LUMEA , ARE URA , PE OAMENII CINSTITI !!! DE CE ??? PENTRU CA , MAI EXISTA , IN ACEASTA TARA , CIRCA 4 - 5 000 000 MILIOANE DE COMUNISTI , CARE URASC BINELE ACESTEI TARI , SI IUBESC DOAR , BINELE LOR PERSONAL !!! NU INTERESEAZA PE NIMENI , CA TURBOMECANICA , MINTE IN BILANTURI !!! A DOUA SOCIETATE COTATA , PE CARE LUMEA ARE O URA DEOSEBITA , ESTE BRD , SOCIETE-GENERALE !!!! UITATI-VA ACUM !!! LA BILANTURILE ERSTE BANK , COMPETITOAREA MAI MARE , A ACESTEIA : PROFIT NET , CU CIRCA 50 % MAI MIC , FATA DE 2019 , SI CU PERSPECTIVA CA , ACESTA SA FIE , SI MAI MIC , LA 30 DECEMBRIE 2020 !!! REZULTATUL ??? ACTIUNEA '''''' EBS '''''', URCA ACCELERAT , PANA LA 88 DE LEI , CU 3 . 19 % , FATA DE ZIUA TRECUTA !!! DE CE ???? PENTRU CA , E ''''''' EBS ''''' !!! IA SA CADA SI PROFITURILE BRD , SOCIETE-GENERALE , NU CU 50 % !!! CI , CU 30 - 40 % !!! SA VEDETI !!! O SA FIE , O NENOROCIRE MARE , PE BURSA !!! ACTIUNEA , SE V-A PRABUSI ACCELERAT , SPRE 10 LEI / BUCATA !!! DE CE ??? PENTRU CA , NU E , ''''''' EBS '''''' !!! CI , E ''''''' BRD '''''' !!!! N-ARE NICI O IMPORTANTA CA , LUMEA SPUNE DE-A LUNGUL ANILOR , CA ARIPA DIN ROMANIA A ''''''' EBS '''''', ADICA BCR , E , CEA MAI INFECTA BANCA DIN ROMANIA !!! IN RELATIILE CU CLIENTII !!! NU !!! AEROSTAR , SI BRD , SANT DUSMANII DIN ROMANIA !!! STATI , SA VEDETI !!! SE APROPIE , SI BILANTURILE LOR !!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2020, 20:19)
Baga mare STATY !!!
Baga adinc !!!
Baga pina la fundul lakis, drogoi si s.a.m.d
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de STATY în data de 03.11.2020, 13:21)
SI , D-LE , FIINDCA M-ATI AMBITIONAT , STATI CA DESCHID DOSARUL , SI PENTRU SIF 1 !!! BUN !!! POMENEATI DE LAKIS , DRAGOI , SI ALTI SEMI-ZEI !!! CE FAC EI , ACUMA LA CARMA SIF-ului ??? CICA , ''''''' ADMINISTREAZA '''''' !!! CE FEL DE ADMINISTRARE , E ASTA ??? CE-A MAI IDIOATA , SI MAI COMODA , DIN LUME !!! IN CE FEL ??? AU BAUT SI EI , DIN CANA , DUPA CEI DE LA FONDUL PROPRIETATEA !!! ADICA , FOLOSESC LICHIDITATILE FIRMEI , PENTRU RASCUMPARARI DE ACTIUNI , ALE PROPRIEI FIRME !!! DA , CE NAIBA , CHIAR ATAT ESTI DE TAMPIT ??? ASTA E TOT CE STII TU SA FACI ??? ASTA , E TOT CE POTI ??? INSEAMNA , CA ESTI '''''' VAX ''''''', CA ADMINISTRATOR , D-LE !!! AI NISTE MILIOANE DE LEI , DISPONIBILI IN FIRMA , NU ??? DE CE NU COBORI IN ARENA , CA SA IEI TAURUL DE COARNE ??? NU STA CA PROSTUL , ASTEPTAND SA TREACA TIMPUL , SI SA - TI IEI BANII , LUNA DE LUNA !!! AIUREA !!! PANDESTE MOMENTUL APROXIMATIV POTRIVIT DIN PIETELE EXTERNE DE ACTIUNI , SI ATACA !!! ACUM , SE POT CUMPARA , LA PRETURI BUNICELE , ACTIUNI EUROPENE , ACTIUNI AMERICANE , ASIATICE , DIN RUSIA , DIN AUSTRALIA , DIN NOUA ZEELANDA !!! NU MULTE !!! CATE PUTIN DIN FIECARE GRUP , BUNE PLATITOARE DE DIVIDENDE , STABILE FINANCIAR , SI FARA FRICA DE VIITOR !!! DE CE N-AM EU , 30 000 000 DE LEI , ACUMA , DE CE ??? NICI N-AM NEVOIE DE DEPARTAMENTE DE ANALIZE , SA-MI SPUNA CE SA FAC !!! ATUNCI INSEAMNA , CA NU SANT ADMINISTRATOR , SI MA DUC FRUMUSEL , LA CULCARE !!! AS TRANSFORMA SIF 1 , INTR-UN MINUSCUL '''''''' FOND AL NORVEGIEI ''''''' !!! SI DE CE ??? SIMPLU !!! PENTRU CA POT !!! PENTRU CA AM CEI 30 000 000 DE LEI , DISPONIBILI IN FIRMA , SA POT FACE CE CRED CU EI , SPRE BINELE ACESTEI SOCIETATI !!! ASTA NU INTELEG EU , D-LE !!! FRICA ASTA INSPAIMANTATOARE , DE A AVEA INITIATIVE !!! CEI 30 000 000 DE LEI , AR FI DOAR INCEPUTUL , PENTRU SIF 1 !!! NU PENTRU RASCUMPARARI TAMPITE , DE ACTIUNI PROPRII !!! ASTIA , SANT DOAR BANI ARUNCATI AIUREA !!! AMIN !!!