ANALIZĂ SAXO BANK: Euro, această "valută de distrugere în masă"

A.C.
Bănci-Asigurări / 2 aprilie 2014

Moneda unică europeană, euro, este o valută ce dăunează spaţiului european şi trebuie evitate consecinţele dezastruase asupra economiei, potrivit directorului şi co-fondatorului Saxo Bank, Lars Seier Christensen.

Christensen a declarat: "Trebuie să admit că am fost surprins de revenirea monedei unice, euro, demonstrată în ultimele luni. Sunt convins că armatele de analişti pot furniza o explicaţie logică. Dar, pe de altă parte, cred că puţini se aşteptau la nivelurile actuale ale raportului euro-dolar, în zona 1,4. Cu toate acestea, iată-ne aici. Asta nu schimbă părerea mea că piaţa europeană, cea mai mare din lume, se va lovi de grava realitate".

Christensen şi-a exprimat dezaprobarea faţă de valuta europeană declarând: "De fapt, dacă ar fi posibil să urăsc un asset financiar, aş urî euro. A creat nenumărate victime în parcursul său, a falimentat mai multe state, a provocat pierderea unei întregi generaţii în sudul Europei şi a condus continentul în direcţia creării unui superstat totalitar".

Christensen recunoaşte că situaţia nu se va redresa în curând datorită susţinerii puternice din spatele euro: "Admit faptul că ar fi naiv să credem că situaţia monedei unice se va rezolva curând, având în vedere cantitatea de capital politic investit în ea. Imensa birocraţie europeană şi elitele politice care se hrănesc din Uniunea Europeană vor face tot ce le stă în putinţă pentru a preveni prăbuşirea euro, cel puţin până în momentul în care devine inevitabilă. Asta se va întâmpla fie la presiunea alegătorilor (chiar dacă ei sunt destul de rar consultaţi în această structură post-democratică), fie la cea a pieţelor, care îşi vor reasuma, în cele din urmă, rolul dus dincolo de orice compromis în timpul crizei: acela de alocare a capitalului şi valorizare raţională monetară şi a asseturilor".

Co-fondatorul Saxo-Bank motivează această situaţie prin faptul că: "Economia este foarte slăbită în toate statele UE, iar euro nu ar trebui să fie acolo unde este acum, în primul rând. Zona Euro doreşte o valoare mai mică pentru moneda unică - şi are nevoie de o valoare scăzută. BCE (Banca Centrală Europeană - n.r.) e probabil mai puţin pricepută şi doritoare să scadă valoarea monedei sale decât alte bănci centrale, dar acest nivel e pur şi simplu prea dureros chiar şi pentru modelul de lucru al unei bănci care se complace, cum e BCE. Pericolul de deflaţie încă n-a trecut şi probabilitatea ei este mai mare de 20%, aşa cum sunt percepute şansele de FMI şi alte instituţii. Bundesbank pare să cedeze în faţa unei stimulări monetare, contrar comportamentului rezistent cu care ne-a obişnuit. Nu e un semn bun deloc, mai ales că ei sunt gardienii ultimilor bani sănătoşi pe o piaţă cu devalorizări competitive. Cu toate acestea, stimularea pare să se întâmple. Alernativa ar consta în dobânzi negative, însă orice metodă am alege, ar trebui să scadă euro. Vor fi multe mişcări sociale în Europa, pentru că tinerii fără slujbe şi angajaţii din sectorul public se vor coaliza cu întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), pentru că interesele lor se aliniază, împotriva corporaţiilor, băncilor şi elitelor politice. Să nu uităm că IMM-urile creează slujbe, dar au acces foarte limitat la credite şi finanţări. Naţiunile Europei vor continua rebeliunea împotriva Bruxelless-ului nedemocratic, încercând să impună câteva măsuri intruzive. O oportunitate rară, dar evidentă, de a exprima această nemulţumire va fi momentul alegerilor pentru Parlamentul European ce se vor ţine în luna mai. Cred că mişcările de protest vor înflori în Marea Britanie, Franţa, Italia şi mai peste tot. şi, finalmente, din punct de vedere tehnic, euro pare să-şi fi atins limitele după mai multe încercări peste 1,38 ale euro-dolar lunile acestea. Volatilitatea este şi ea prea scăzută pentru a rămâne la acest nivel pentru totdeauna, deci s-ar putea să existe un curent favorabil şi interes de tranzacţionare dacă euro începe să scadă.

Reprezentantul Saxo-Bank încheie prin a spune: "Prin urmare, lucrurile se cam aşează împotriva euro, şi asta fără a mai menţiona rapoartele nesustenabile datorie/PIB, sistemul bancar fragil, jena geopolitică în urma incapacităţii extreme demonstrate de Europa de a acţiona energic şi şocurile economice ce au urmat acestei incapacităţi, venind mai ales din China şi Rusia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb