ANALIZĂ SAXO BANK Soluţii la criza zonei Euro şi la problemele Greciei înainte de întâlnirea G-20 de la Cannes

Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank
Comunicate de presă / 29 septembrie 2011

Presiunea pentru o soluţie la problemele Eurozonei a crescut, cu o reacţie evidentă a pieţelor care arată în mod evident intoleranţă faţă de ritmul actual al progreselor lente făcute în cazul înfiinţării organismului European Financial Stability Facility (EFSF) şi găsirii unei soluţii la criza din Grecia. Timpul trece, iar pilula care trebuie administrată şi soluţiile care trebuie găsite pentru Grecia, odată cu problemele datoriilor statelor din zona Euro sunt lucruri care ar putea fi rezolvate înainte de summitul G-20 de la Cannes, în noiembrie, afirmă Steen Jakobsen, economist şef, Saxo Bank.

Ratificarea EFSF

Sunt câţiva paşi importanţi care trebuie făcuţi zilele acestea, unul dintre ei fiind ca membrii cheie ai zonei Euro să voteze ratificarea EFSF. În pofida unei opoziţii acerbe faţă de eventuale noi măsuri de salvare a membrilor zonei Euro confruntaţi cu probleme, ratificarea pare singura opţiune, totuşi, spune Steen. Parlamentul Sloveniei a ratificat deja înfiinţarea noului organism, iar Finlanda, Austria şi Gemania sunt aşteptate să facă acelaşi lucru până la sfârşitul săptămânii. Odată aprobat de toate statele membre, acest cavaler în armură strălucitoare nu va fi în stare să zboare în ajutorul statelor care se prăbuşesc. Voturi unanime (nu majoritare) sunt necesare pentru decizii ulterioare, cum ar fi extinderea instituţiei.

Protejarea băncilor

Între timp, discuţiile despre o posibilă Bancă Europeană de Investiţii care să folosească EFSF pentru a proteja băncile europene de la orice atac asociat crizei datoriilor UE sunt văzute mai degrabă ca un plan de autoprotecţie care nu va ajuta la nimic, crede Steen.

Situaţia jenantă a Greciei

Steen vede încercările Greciei de a impune noi măsuri de austeritate drept încercări de a salva naţiunea încercată chiar înainte de final. Cu o probabilitate de 99% de a declara ţara în faliment, discuţiile despre salvarea Greciei devin comice, spune economistul şef al Saxo Bank. Între timp, austeritatea oboseşte şi asta se vede în numărul crescut de greve din zona Atenei. Grecia are nevoie de ştergerea datoriilor şi un nou început, dar un bilet gratuit către zona de siguranţă nu va fi înghiţit uşor de celelalte state cu probleme din zona Euro. Fără îndoială, Grecia a devenit un fel de ţap ispăşitor din cauza tot mai deselor referirii la "contagiere", care nu este un concept economic, ci o scuză a politicienilor pentru a impune mai uşor anumite măsuri interne. Contagiere sau nu, nimic nu schimbă evidenţa că nu există altă soluţie pentr Grecia în afară de declararea falimentului, spune Steen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb