ANALIZA SAXO PE TRIMESTRUL AL DOILEA: "Mărfurile caută un ajutor fiscal major pentru sprijin"

I.M.
Miscellanea / 8 aprilie 2020

"Mărfurile caută un ajutor fiscal major pentru sprijin"

Pandemia a pus în mişcare trei impulsuri macro care vor avea un impact major asupra mărfurilor, în special asupra sectorului energetic, în lunile următoare, arată raportul pe trimestrul al doilea al Saxo Bank cu analiza lui Ole Hansen, director strategie mărfuri, remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, în prezent, economia globală se confruntă cu cel mai mare şoc al cererii de la criza financiară mondială, la care se adaugă un şoc global al ofertei şi un război al preţurilor petrolului care determină distrugerea capitalului. Blocajele din China de la începutul epidemiei s-au răspândit acum în restul lumii, cel mai notabil în Europa şi SUA. Rezultatul pe termen scurt până la mediu va fi o încetinire a creşterii globale, creşterea şomajului, creşterea ratelor ipotecare şi încrederea mai mică a consumatorilor.

"Cel mai probabil, în cel de-al doilea trimestru obiectivul este, în mod clar, impactul nociv asupra preţurilor al scăderii drastice a cererii pentru numeroase mărfuri-cheie: de la ţiţei şi metale industriale la unele mărfuri agricole. Deoarece coronavirusul continuă să se răspândească, este foarte posibil ca perspectivele de aprovizionare să devină şi ele dificile. Minerii şi producătorii pot începe să simtă impactul deficitului de personal şi al defalcării lanţurilor de aprovizionare. Impactul preţurilor mai mici ale carburanţilor este resimţit de la agricultură la minerit, deoarece reduce costurile de producţie. Cu toate acestea, din cauza riscurilor potenţiale pentru rezerve, unele pieţe ar putea găsi sprijin mai devreme decât sugerează perspectivele cererii. Fără a face nicio predicţie de preţ, am aruncat o privire asupra unora dintre produsele care ar putea beneficia de evoluţiile actuale problematice.", arată raportul.

Astfel, potrivti sursei citaste, impactul asupra creşterii şi asupra cererii globale va fi semnificativ. În timp ce milioane de oameni din întreaga lume au primit ordin să lucreze de acasă şi să nu călătorească, cererea de combustibil pentru transport s-a prăbuşit. Între timp, scăderea încrederii consumatorilor va avea impact asupra cererii de bunuri de consum.

"Cel mai puternic efect s-a observat până acum în sectorul energetic. O combinaţie între creşterea puternică a ofertei non-OPEC şi perspectiva de scădere a cererii globale a condus la întreruperea inevitabilă a cooperării OPEC + pe 6 martie. În schimb, Arabia Saudită a început un război total al preţurilor, prin scăderea preţului în timp ce a crescut producţia. Indiferent dacă ţinta urmărită a fost Rusia sau producătorii cu costuri ridicate din industria de petrol de şist din SUA, impactul asupra petrolului a fost devastator. Dacă obiectivul a fost şocul şi groaza, momentul a fost perfect - cererea globală a căzut în prăpastie, în timp ce comunitatea globală intră în izolare pentru a combate COVID-19. Ţiţeiul Brent a scăzut la un minim pe 18 ani. ETF-ul SPDR Energy Select (XLE), reprezentând unele dintre cele mai mari companii petroliere americane, s-a redus la mai mult de jumătate din decembrie încoace. Între timp, pentru un grup de 12 mari producători independenţi de petrol şi gaze din SUA plafonul de piaţă s-a prăbuşit la sub 90 de miliarde de dolari de la peste 300 de miliarde de dolari în decembrie.", explică reprezentanţii SAXO BANK.

Analiştii precizează că, având în vedere faptul că, în prezent, majoritatea producătorilor de petrol (inclusiv Rusia şi Arabia Saudită) vând la un preţ cu mult sub pragul de rentabilitate al bugetelor, în cele din urmă piaţa se va recupera. Cu toate acestea, înainte ca acest lucru să se întâmple, virusul fie trebuie să prezinte semne de retragere sau vom observa o reducere semnificativă şi mult aşteptată în cazul companiilor cu o producţie costisitoare în locuri precum SUA şi Brazilia. În plus, lungul drum spre recuperare spre un interval cuprins între 50 şi 60 dolari pentru Brent va fi presărat cu obstacole date de creşterea rapidă a stocurilor globale. Acestea vor trebui reduse înainte ca Brent să se redreseze - vă recomandăm să aruncaţi o privire la evaluarea făcută de Peter Garnry despre ce companii ar putea ajunge să fie potenţiali câştigători şi pierzători.

"Rămânând în sectorul energetic, credem că o reducere semnificativă a producţiei de petrol de şist în SUA în următoarele luni poate duce la o reducere mult aşteptată a producţiei de gaz asociate. Creşterea producţiei, o iarnă blândă în emisfera nordică şi scăderea activităţii determinată de virus au ajutat la scăderea abruptă a preţurilor gazelor. Preţurile gazelor americane au ajuns la un minim pe 25 de ani în martie. În funcţie de viteza de încetinire a producţiei, credem că preţurile gazelor cresc peste nivelul reflectat în prezent pe piaţa forward. Eşecul aurului de a se redresa, pe măsură ce COVID-19 se răspândeşte şi incertitudinea economică creşte, ne reamintesc de 2008. În prima parte a marii crize financiare, toate activele au fost vândute pentru că investitorii şi-au scăzut gradul de îndatorare pentru a obţine numerar sau pentru a plăti pentru pierderi în altă parte. În primele săptămâni ale crizei, aurul a suferit o lichidare de 27% la 725$/uncie înainte de a începe ascensiunea care l-a adus, în cele din urmă, până la 1920$/uncie. Redresarea a început în stocurile de exploatare a aurului înainte de a trece la aur şi a durat încă câteva luni până când piaţa bursieră a ajuns la nivelul inferior. Ţinând cont de aceasta, urmărim cu atenţie companiile miniere de aur prin intermediul ETF-ul Vaneck Major Gold Miners (Ticker: GDX: arcx). De asemenea, trebuie să reţinem că costul combustibilului, care reprezintă 20% din costurile miniere, s-a prăbuşit. Prin urmare, companiile care se ocupă cu mineritul aurului nu au suferit, cel puţin deocamdată, de pe urma impactului pe care l-ar presupune scăderea aurului.", menţionează raportul remis.

Analiştii SAXO BANK Consideră că motivele pe termen lung ale deţinerii aurului au fost, poate, consolidate de evoluţiile actuale. În timp ce ratele dobânzilor oficiale au fost reduse, randamentele obligaţiunilor corporative au crescut. Comunicarea întreruptă dintre acţiunile băncii centrale şi evoluţiile la faţa locului va declanşa, cel mai probabil, o reacţie inflaţionistă majoră fiscală şi potenţială din partea guvernelor din toată lumea. Randamentele reale SUA pe 10 ani, un alt factor determinant major pentru aur, au crescut brusc, ca reacţie la estimările mult mai mici ale inflaţiei. Considerăm că această mişcare este nesustenabilă şi că randamentele reale vor reveni într-un teritoriu negativ mai profund.

"Lichidarea agresivă a ţiţeiului nu a ajutat aurul. Banca centrală a Rusiei a fost un important cumpărător de aur în ultimii ani. Acea cumpărare s-a oprit acum şi, în funcţie de cât timp durează până la redresarea ţiţeiului, e posibil ca Rusia să devină un vânzător net. La urma urmei, vor trebui să acopere deficitul de scădere a petrolului chiar sub randamentul bugetar, care este undeva aproape de 40$/b. Prăbuşirea completă a argintului la un minim pe 11 ani în martie a făcut ca valoarea sa în raport cu aurul să scadă cu peste 50% sub media pe cinci ani. O combinaţie de lichiditate inadecvată pentru a rezista fenomenului agresiv de goană după bani şi corelaţia acestuia cu creşterea economică contribuie la pierderea abruptă. Odată ce piaţa se stabilizează, vedem potenţialul unei redresări puternice, comercianţii concentrându-se pe faptul că este relativ ieftină faţă de aur.

Cuprul de calitate superioară, care a început anul cu o prognoză de deficit de aprovizionare mic, a depăşit în cele din urmă sprijinul cheie la 2,50$/lb. Cu toate acestea, având în vedere perspectivele de măsuri fiscale agresive şi riscul potenţial pentru ofertă din cauza perturbaţiilor legate de virus, credem că riscul va înclina spre creştere în T2.", adaugă reprezentanţii SAXO BANK.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb