Analiză Storia: Chiriaşilor li se cer preţuri cu 16% mai mari decât anul trecut

A.F.
Miscellanea / 3 noiembrie 2023

Analiză Storia: Chiriaşilor li se cer preţuri cu 16% mai mari decât anul trecut

În luna octombrie a acestui an, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, s-au înregistrat cu 17% mai multe interacţiuni între chiriaşi şi cei care publică anunţuri de închiriere pe Storia - platforma de imobiliare lansată de OLX, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, în octombrie a.c. comparativ cu luna septembrie, numărul de contactări a fost în scădere, iar anunţurile au fost afişate mai mult timp pe site (+11%), ceea ce arată că cei care au contactat proprietarii sau agenţii au încheiat tranzacţiile mai lent.

Preţurile solicitate pe Storia pentru chiriile din cele 10 oraşe analizate, respectiv oraşele cu cele mai multe anunţuri de pe platformă, au înregistrat o creştere de 16% de la un an la altul (octombrie 2023 vs. octombrie 2022), în timp ce preţurile solicitate de la o lună la alta (octombrie 2023 vs. septembrie 2023) au crescut, în medie, cu 7%.

"Analizând cele mai recente date, am observat că am depăşit perioada de vârf a sezonului de închirieri, ceea ce conduce la o corectare firească a cererii, manifestată printr-o scădere treptată de la o lună la alta şi o temperare uşoară a creşterilor de preţuri. Cu toate acestea, piaţa imobiliară rămâne dinamică, evidenţiind variaţii semnificative între diferite oraşe sau sectoare ale Capitalei. Această perioadă de tranziţie oferă atât chiriaşilor, cât şi proprietarilor o oportunitate de a evalua şi ajusta strategiile lor pentru închirieri, adaptându-le la noul context al pieţei" a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat preţurile chiriilor în Bucureşti, conform datelor Storia

Comparativ cu luna octombrie 2022, în octombrie a.c. preţurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+18%) la categoria apartamentelor cu trei camere, unde preţul mediu a ajuns la 683 de euro. De asemenea, preţul mediu al apartamentelor cu două camere a fost de 524 de euro în luna octombrie, cu 16% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Totodată, preţul mediu pentru închirierea garsonierelor din Capitală a crescut cu 11% comparativ cu luna octombrie 2022, ajungând la o valoare medie de 334 euro.

Cei care îşi doresc să locuiască cu chirie în sectorul 1 al Capitalei (cel mai scump sector) plătesc cu 73% mai mult decât cei din sectorul 4 al Bucureştiului (cel mai ieftin sector în luna octombrie). Conform datelor, apartamentele din sectorul 1 au înregistrat cea mai mare creştere de preţ comparativ cu anul trecut (+22%), urmate de apartamentele din sectorul 5 (+20%) şi de cele din sectoarele 2 şi 6 (+15%). Cele mai mici creşteri de preţ per sectoare s-au înregistrat în sectorul 4 (+4%) şi în sectorul 3 (+14%).

În octombrie a.c., chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 300 de euro (în sectorul 5) şi 400 de euro (sectorul 1). Preţurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 425 de euro (sectorul 4) şi 650 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut preţuri medii de închiriere cuprinse între 500 de euro (sectoarele 4 şi 6) şi 950 de euro (sectorul 1).

Cum au evoluat chiriile în alte oraşe mari din ţară, conform datelor Storia

La nivelul ţării, în luna octombrie a acestui an, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, s-au înregistrat exclusiv creşteri ale preţului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente, cu o singură excepţie: apartamentele de trei camere din Iaşi, unde preţul de închiriere a rămas similar cu cel de anul trecut.

Cea mai mare creştere de la un an la altul, la categoria preţurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Sibiu, unde garsonierele au avut o creştere de 30%. În categoria excepţiilor se încadrează oraşele Timişoara şi Constanţa, singurele în care preţurile au stagnat în octombrie a.c. comparativ cu septembrie a.c., la toate categoriile de apartamente. Cea mai mare creştere de la lună la lună (octombrie a.c. vs. septembrie a.c.) s-a înregistrat în Sibiu, la apartamentele de trei camere (+10%).

CLUJ-NAPOCA

În luna octombrie a.c., preţurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor s-au menţinut constante faţă de cele din luna anterioară, în timp ce preţurile pentru închirierea apartamentelor cu două şi trei camere au crescut cu 4%.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile medii ale chiriilor au crescut cu 9% în cazul garsonierelor, cu 12% în cazul apartamentelor cu trei camere şi cu 15% pentru apartamentele cu două camere.

Astfel, în luna octombrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 350 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 573 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preţ mediu de 730 de euro.

IAŞI

Faţă de luna septembrie, preţurile medii solicitate în octombrie a.c. au rămas constante în cazul apartamentelor cu trei camere, în timp ce preţul apartamentelor cu două camere a crescut cu 2%, iar preţul pentru închirierea garsonierelor a crescut cu 7%.

Comparativ cu luna octombrie 2022, preţurile medii solicitate au stagnat în cazul apartamentelor cu trei camere şi au crescut cu 13% în cazul apartamentelor cu două camere şi cu 23% în cazul garsonierelor.

Astfel, în luna octombrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 320 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 450 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preţ mediu de 500 de euro.

BRAŞOV

În luna octombrie a.c., comparativ cu luna anterioară, preţurile medii solicitate pentru închiriere au crescut cu 1% în cazul apartamentelor cu trei camere, cu 4% în cazul apartamentelor cu două camere şi cu 7% în cazul garsonierelor.

Comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de închiriere au crescut, în medie, cu 9% pentru apartamentele de trei camere şi cu 19% în cazul garsonierelor şi apartamentelor cu două camere.

Astfel, în luna octombrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 322 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 500 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 600 de euro.

CONSTANŢA

În luna octombrie a.c., preţurile garsonierelor şi apartamentelor cu două şi trei camere au stagnat faţă de luna septembrie a.c.

Comparativ cu anul trecut, preţul mediu al chiriilor a crescut cu 13% la categoria apartamentelor cu două camere, cu 19% la garsoniere şi cu 20% la apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna octombrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 300 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 450 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 600 de euro.

TIMIŞOARA

În luna octombrie a.c., preţurile garsonierelor şi apartamentelor cu două şi trei camere au stagnat faţă de luna septembrie a.c.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, chiriile medii sunt mai ridicate în cazul garsonierelor (+9%), dar şi al apartamentelor cu două camere (+14%) şi al celor cu trei camere (13).

Astfel, în luna octombrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 250 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 400 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 450 de euro.

SIBIU

În Sibiu, preţurile medii de închiriere solicitate în luna octombrie a.c. au înregistrat creşteri în cazul garsonierelor (9%), apartamentelor cu două camere (1%) şi apartamentelor cu trei camere (10%), comparativ cu luna septembrie a.c.

Faţă de luna octombrie a anului trecut, preţurile medii solicitate pentru închiriere au crescut pe toate categoriile de apartamente - cu 30% pentru garsoniere, cu 17% pentru apartamentele cu două camere şi cu 11% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Astfel, în luna octombrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 300 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 375 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 500 de euro.

ORADEA

Comparativ cu luna septembrie a.c., preţurile medii solicitate în luna octombrie a.c. pentru închiriere au scăzut în cazul apartamentelor cu trei camere (-1%), au rămas constante în cazul apartamentelor cu două camere şi au crescut cu 1% în cazul garsonierelor.

Faţă de luna octombrie a anului trecut, preţurile medii solicitate au crescut în cazul garsonierelor (+25%), apartamentelor cu două camere (+17%) şi în cazul apartamentelor cu trei camere (+21%).

Astfel, în luna octombrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 200 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 350 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 398 de euro.

CRAIOVA

În luna octombrie a.c. preţurile medii au scăzut în cazul apartamentelor cu trei camere (-2%), în timp ce preţul apartamentelor cu două camere a stagnat, iar cel al garsonierelor a crescut (+4%).

Faţă de luna octombrie a anului trecut, preţurile medii solicitate au crescut în cazul garsonierelor (+13%), apartamentelor cu două camere (+15%) şi în cazul apartamentelor cu trei camere (+5%).

Astfel, în luna octombrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 261 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 350 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 420 de euro.

ARAD

Faţă de luna septembrie a.c., preţurile medii solicitate în octombrie a.c. au rămas constante în cazul apartamentelor cu două şi trei camere, în timp ce preţul garsonierelor a crescut cu 3%.

Comparativ cu luna octombrie 2022, preţurile medii solicitate au crescut la toate categoriile de locuinţe, astfel: garsoniere (+22%), apartamente cu două camere (+10%), apartamente cu trei camere (+14%).

Astfel, în luna octombrie a.c. preţul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 195 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 330 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preţ mediu de 400 de euro.

Analiza a fost realizată de Storia.ro - platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa "Drumul inteligent spre acasă", prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii imobiliare corecte, în cunoştinţă de cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb