Analiză XTB: Cazul Silvergate Capital, un nou test dur pentru piaţa cripto

S.B.
Bănci-Asigurări / 10 martie 2023

Analiză XTB: Cazul Silvergate Capital, un nou test dur pentru piaţa cripto

Acţiunile Silvergate Capital, holdingul care deţine Silvergate Bank - specializată în tranzacţii de criptomonede - au scăzut cu peste 63% în această săptămână, după ce conglomeratul listat la bursa din New York a anunţat că-şi va lichida voluntar banca cripto.

Anunţul Silvergate Capital este cel mai recent dintr-un lung şir de veşti proaste pentru piaţa criptomonedelor, puternic afectată în acest an de colapsul FTX. Potrivit unei analize XTB, experţii pe burse se aşteptau ca efectul de contagiune să atingă şi alte entităţi. Ca dovadă, problemele Silvergate Bank au început să se agraveze din momentul în care compania lui Sam Bankman-Fried a fost şi ea lichidată.

Silvergate este cunoscut ca principalul canal de plată pentru criptomonede, conectând industria cripto cu sistemul bancar tradiţional. Pe scurt, este un intermediar care profită de cele mai bune aspecte din ambele lumi.

Companiile din acest sector au folosit Silvergate pentru a efectua tranzacţii cripto. Cu toate acestea, banca a suferit din cauza plecării majorităţii clienţilor săi, iar depozitele sale sunt la minimum. Mai exact, depozitele de criptomonede au scăzut cu 68% în ultimul trimestru din 2022.

Principalele platforme de criptomonede au abordat acest aspect. Coinbase a spus că a încetat să "accepte sau să iniţieze plăţi în lumina evoluţiilor recente de la Silvergate". Paxos a încetat, de asemenea, procesarea tranzacţiilor prin Silvergate. Alte firme legate de criptomonede care şi-au dezvăluit legăturile cu Silvergate sunt Circle, Bitstamp, Crypto.com, Gemini şi Galaxy.

Un parcurs complicat

Primele probleme au apărut la sfârşitul anului trecut, după falimentul FTX, însă acestea s-au agravat recent - imediat după ce Silvergate a avertizat Securities and Exchange Commission din SUA (SEC) că raportul său 10K - documentul legal care arată poziţia financiară şi de afaceri a unei companii - va fi depus cu întârziere.

În avertismentul trimis către SEC, Silvergate Capital şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea băncii de a continua activitatea fără probleme în următoarele luni.

În ianuarie, Silvergate Bank a raportat o pierdere netă, atribuită acţionarilor comuni, de aproape 1 miliard de dolari pentru al patrulea trimestru din 2022. Pentru a ţine pasul cu retragerile clienţilor, Silvergate şi-a plătit datoria din bilanţ (titluri de datorie vândute), rezultând o pierdere de 718 milioane de dolari. Iar asta ar putea reflecta o decapitalizare a entităţii.

Banca a amortizat retragerile clienţilor, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, în al patrulea trimestru din 2022, printr-un avans de 4,8 miliarde de dolari de la Banca Federală de împrumuturi pentru locuinţe.

Pentru a supravieţui, banca a trebuit inclusiv să concedieze aproximativ 40% din personalul său şi să închidă reţeaua de schimb Silvergate (SEN), cea care permite tranzacţii non-stop.

Sub microscopul autorităţilor

Seria de evenimente negative pe piaţa cripto din 2022 a atras atenţia autorităţilor financiare şi guvernamentale. În SUA, SEC a continuat să evalueze companiile conexe criptomonedelor.

În decembrie, un grup de senatori americani a cerut Silvergate să furnizeze înregistrări complete ale tranzacţiilor FTX procesate, solicitând claritate cu privire la legăturile dintre cele două companii.

Alan Lane, CEO-ul Silvergate, a declarat că depozitele FTX au reprezentat mai puţin de 10% din depozitele totale ale tuturor clienţilor Silvergate Digital Asset, reducând temerile legate de o potenţială insolvenţă.

Silvergate se confruntă şi în prezent cu un număr mare de anchete din partea autorităţilor americane, inclusiv a unităţii de fraudă a Departamentului de Justiţie al SUA (DOJ). Acesta a deschis o investigaţie de fraudă la începutul acestui an privind relaţiile dintre Silvergate şi platforma FTX a lui Sam Bankman-Fried, dar şi cu sucursala sa, Alameda Research. În timpul unei conferinţe de presă recente la Casa Albă, secretarul de presă Karine Jean-Pierre a declarat că administraţia Biden este conştientă de situaţia Silvergate şi că monitorizează şi situaţia Băncii de criptomonede, fiind comparativă cu cele din alte companii similare.

Karine Jean-Pierre a subliniat că reglementările recente pe care autorităţile le-au emis cu privire la acest subiect vizează modul în care băncile se pot proteja de riscurile legate de criptomonede.

Potrivit XTB, întârzierea prezentării raportului anual de către Silvergate Capital a declanşat evaluarea atentă a activelor de refugiu şi a generat sentimente negative în rândul investitorilor în active digitale şi al celor care deţin acţiuni Silvergate.

Cu toate acestea, în timp ce banca este încă evaluată de agenţiile de reglementare, Silvergate nu a fost acuzată de infracţiuni şi, deocamdată, principala preocupare este capacitatea sa de a continua să funcţioneze fără probleme.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ..despre Silicon Valley Bank, sa ne spuna specialistii de la XTB cum vad situatia. E cam la -66% in pre-market, dupa ce a picat binishor si ieri.

    1. e deja clasicul "bank run"..

      s c cret 

    SVB e deja prabusita... e pa.. e fumata...

    s c cret 

    De departe seamana piata cripto cu Caritasul, când erau mai multi bani pe piata, oamenii au "investit" in Caritas. La cripto cat era lockdown și funcționa tiparnița de bani și se dădea cu lopata pentru o categorie de oamenii ei au "investit" in cripto și ăla tot creștea cat timp intrau noi investitori . Acum cum inflatia a mâncat o buna parte din economiile oamenilor, tiparnița s-au grupat și fără un produs real valoros in spatele cripto care să susțină valoarea, imperiul se clatină și probabil se va prăbuși cu timpul. Cine a intrat și ieșit printre primii probabil a marcat un câștig enorm, cei care au rămas probabil o să plătească oalele sparte.

    CUM DE PRIMESTE O RUDA A MEA, DE LA BANCA ,,SA",CU CATEVA ZILE INAINTE DE REMUNERATIE, SMS-URI LEG DE CONTURI STRAINE/PROPAGANDA PT CRIPTOMONEDE? DOMNIA SA NU POSEDA ASA CEVA!

    nu atingeti crypto nici daca vi se da gratis, manca-v-as!

    din 2026 incolo NU MAI EXISTA CRYPTO ! sau daca mai exista e sub o alta forma reglementata si "guvernata" (sa-i zicem asa)... ma refer la CBDC (Central Bank Digital Currency) 

    deci toate balariile astea gen bitcoin si altele VOR DISPAREA! PUFFFF IN AER! NIMIC IN URMA LOR!  

    sa va fie extra-clar asta!

    care atinge crypto e cel mai prost din curtea scolii!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb