Pariul îndrăzneţ şi câştigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii lui Donald Trump, l-ar putea transforma pe acesta în unul dintre marii câştigători ai unei poziţionări politice cu mize economice din istoria pieţei de capital americane, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.
Potrivit comunicatului primit la redacţie, avansul de anul acesta a fost aproape în totalitate acumulat după victoria lui Trump: 34,7% după ziua alegerilor, 5 noiembrie, din saltul total de 36,4% de la 1 ianuarie. Tesla, "nava amiral" a grupului de entităţi conduse de Elon Musk, a funcţionat nu doar ca o companie separată, singura listată, ci şi ca purtător de drapel al aşteptărilor referitoare la întregul grup.
Cu toate acestea, se poate presupune şi că dacă alte firme precum SpaceX sau Neuralink ar fi fost la rândul lor listate, capitalul disponibil s-ar fi distribuit între mai multe titluri din grup, reducând presiunea pozitivă pe acţiunile Tesla, subliniază consultantul de strategie XTB România.
Acest factor ar putea juca un rol important în continuare, pe parcursul mandatului preşedintelui SUA, amplificând atât episoadele de sentiment pozitiv cât şi cele de pesimism, inducând astfel o volatilitate mai mare decât s-ar fi realizat altfel.
Această formă de concentrare duce la o presiune mai mare atât la ieşire, cât şi la intrare în acţionariat, cu efect de "torent" sau "arteziană" pentru lichiditatea financiară, în funcţie de sensul de vânzare sau cumpărare.
Dacă prima reacţie post-alegeri a fost una în mare parte anticipativă şi emoţională, investitorii au primit, ulterior, semnale concrete despre intenţiile noii administraţii.
În primul rând, crearea unei agenţii de eficienţă guvernamentală, condusă în regim special de fondatorul Tesla şi de un alt viitor oficial, al cărei acronim DOGE "vorbeşte" fanilor criptomonedei apreciate de Musk, semnalizează intenţia de a transpune în realitate promisiunile din campanie, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.
În acelaşi timp, permite CEO-ului Tesla să continue activitatea de management şi îi oferă şansa de a avea un cuvânt de spus în formularea unor politici relevante pentru companiile sale. Deşi detalii despre funcţionarea efectivă a noului organism sunt încă aşteptate, e de presupus că efectul asupra Tesla va fi net favorabil.
În al doilea rând, un raport publicat de Bloomberg descrie planul administraţiei de a face o prioritate din reglementarea automobilelor autonome. Tesla a crescut luni cu 5,6%. Schimbarea de direcţie ar putea fi de ajutor inclusiv în privinţa investigaţiilor în curs la adresa sistemului FSD (full self-driving) pentru automobile produse după 2016.
În al treilea rând, impunerea de taxe vamale importurilor din China va însemna o susţinere pentru producţia locală a Tesla, pe lângă automobile fiind vizate acoperişurile solare sau sistemele de baterii. În acelaşi timp, investitorii par să spere la o poziţie mai blândă în privinţa fabricii din Shanghai, deşi în prezent nu a fost oferită vreo promisiune în acest sens, iar riscul de represalii din partea Chinei este de luat în considerare. După trecerea euforiei, o schimbare de perspectivă este posibilă.
În al patrulea rând, Trump ar putea renunţa la sistemul de credit fiscal de 7.500 de dolari oferit pentru achiziţionarea unor automobile electrice. Deşi la prima vedere este o veste proastă pentru lui Elon Musk, el a afirmat că ar fi mai dificil pentru ceilalţi producători, între care Ford şi GM, să se descurce fără creditul fiscal, astfel Tesla ar fi un beneficiar în termeni relativi ai măsurii.
Tesla a ajuns, la vârful de luni, la 1,1 trilioane de dolari capitalizare şi 1,06 trilioane de dolari la închidere. Profitul net al Tesla pe ultimele 12 luni la finele lui septembrie a fost de 12,7 miliarde de dolari. Valorile de piaţă proiectate de investitori în virtutea aşteptărilor entuziaste vor trebui "câştigate", validate de cifrele reale de vânzări şi profit ale anilor următori.
Premisele actuale indică şanse rezonabile de validare a acestora în anii următori, însă nu exclud şi poteci descendente în circuitul accidentat al unei dintre cele mai volatile acţiuni majore din bursele americane, punctează Claudiu Cazacu.
Vulnerabilitatea pe termen scurt e accentuată de exuberanţa vizibilă în alte clase de active, inclusiv cea a monedelor virtuale, între altele, cu un salt de peste 135% de la alegeri pentru dogecoin (DOGE). După 4 ani de mandat al lui Trump, Tesla şi Musk ar putea fi, de data aceasta, privind în urmă, unii dintre marii câştigători ai unei poziţionări politice cu mize economice din istoria pieţei de capital americane.