ANALIZĂ XTB ROMÂNIA: 2020, un an de mari încercări pentru piaţa petrolului

Miscellanea / 17 septembrie 2020

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB Romania

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB Romania

Pentru a înţelege încotro se îndreaptă preţul petrolului în a doua parte a anuluim dar şi pe termen mediu şi lung, Claudiu Cazacu,Consulting Strategist în cadrul XTB România, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi companie de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia, a pregătit o analiză comprehensivă.

Anul acesta a fost unul de mari încercări pentru participanţii la piaţa petrolului. Scăderi dramatice ale preţului, de peste 75% pentru Brent (tranzacţionat mai ales la Londra) şi mergând chiar până la preţuri negative pentru WTI (în SUA) s-au întâmplat în condiţiile unei acumulări nesustenabile de stocuri în timpul închiderii activităţii din primăvară. Revenirea a fost spectaculoasă: de la un minim de 16 dolari pe baril, Brent a mers peste 46 de dolari (recent nivelul său fiind în jur de 41) iar WTI de la -40 (!) la 43 de dolari pe baril, miercuri (ora 16) atingând 40 de dolari. Faţă de "aventura" din prima parte a anului, vara a fost relativ liniştită, cu fluctuaţii de sub 10 dolari pentru fiecare baril.

Ce ne aşteaptă, însă, în lunile următoare? Este limpede că, la nivel global, economia reală a suferit deformări profunde ale modului de operare, iar sectoare puternic consumatoare de petrol, între care transportul, în special cel aerian, sunt departe de nivelurile anterioare. De altfel OPEC a revizuit aşteptările pentru cererea de anul acesta, vorbind de o scădere de 9.5 mil. de barili pe zi faţă de anul 2019, la 90.2 mil de barili pe zi. Frânarea activităţii în foarte multe centre urbane şi limitarea mobilităţii discreţionare e în continuare un factor relevant. Pe de altă parte, o scădere de aprox. 10% a cererii este totuşi mai redusă faţă de scenariile mult mai pesimiste din primăvară, iar datele săptămânale ale API (American Petroleum Institute) au arătat o reducere neaşteptată a stocurilor, cu 9.5 mil. de barili, însemnând o şansă de echilibrare fie şi în parte a pieţei, dacă tendinţa va continua.

În partea favorabilă cotaţiilor, revenirea economiei chineze (esenţială pentru echilibrul pieţei de energie) a surprins favorabil: datele arată o recuperare a consumului privat, care a trecut în august pe plus faţă de 2019, pentru prima oară după luni de scădere adâncă, iar importurile de petrol şi produse derivate au atins niveluri record în primele 7 luni. În plus, volumele de transport internaţional de mărfuri au revenit la câteva procente distanţă de reperele din ianuarie-februarie.

Pe termen foarte scurt este de urmărit evoluţia uraganului Sally, care a închis anumite capacităţi de procesare în zona de sud a SUA. În perioada următoare, însă, piaţa e în căutarea unui echilibru. După utilizarea unor cantităţi tranzacţionate anterior, în timpul preţurilor reduse, iar presiuni descendente pot apărea, mai ales dacă entuziasmul general al investitorilor, care a purtat şi bursele la niveluri record, se temperează. În perspectivă medie şi îndepărtată, depăşirea încetinirii induse de pandemie şi oprirea sau amânarea unor investiţii anul acesta ar putea readuce pe creştere cotaţiile. Deşi zona 30-35 de dolari pe baril nu pare de neatins pentru Brent în primă fază, repere de peste 50 de dolari sunt în sfera posibilităţilor pentru anul viitor.

Piaţa gazelor naturale a avut parte de propria ei călătorie cu peripeţii în ultimii ani: trendul descendent a indus o ieftinire remarcabilă pe bursa din SUA, de la aproape 5 dolari pe 1 milion BTU (MMBtu, sau aprox 28.26 metri cubi) în noiembrie 2018 la 1.52 dolari în iunie anul acesta. Investiţiile în câmpuri petroliere de şist în SUA au avut ca efect secundar şi sporirea cantităţilor de gaze naturale obţinute, ducând la un dezechilibru al pieţei. Gazele naturale sunt folosite la încălzire, în industrie şi chimie, sau la producerea energiei electrice. Astfel, iarna cu temperaturi în medie peste cele normale a însemnat astfel şi o reducere a cererii. Lunile de vară au readus apetitul pentru gazul natural, ca sursă de energie inclusiv pentru aerul condiţionat, generând o apreciere de peste 70% de la minimele din iunie până la vârful din august (2.74 dolari). Miercuri, la ora 17, cotaţia se afla la 2.29 dolari. Deşi perspectiva pe termen scurt nu este prea încurajatoare, dincolo de efectele temporare ale opririi producţiei sub influenţa uraganelor, merită reţinut că, în funcţie de temperaturile din această iarnă, episoade de frig brusc pot stimula rapid apetitul pentru acest combustibil.

Pe termen lung, de ordinul anilor, gazul natural poate juca un rol important, mai ales în condiţiile creşterii nevoii de echilibrare a producţiei de energie electrică de origine regenerabilă. O viziune favorabilă a oferit de altfel şi Warren Buffett, indirect, prin achiziţia de 4 mld de dolari (10 mld inclusiv datoriile) a activelor de transport şi depozitare de gaze naturale ale Dominion Energy, în iulie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb