Analizele Danske Bank sunt obiective?

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 februarie 2009

Părerile analiştilor autohtoni în privinţa credibilităţii rapoartelor străine la adresa evoluţiei ţării noas­tre sunt împărţite, mai ales în ceea ce priveşte recenta analiză a băncii daneze Danske Bank. Raportul acestei bănci, care estimează că instituţiile financiare din Europa de Vest ar putea înregistra pierderi de miliarde de euro pe pieţele emergente pe baza încetinirii economiilor, a deprecierii monedelor acestor ţări şi a scăderilor înregistrate pe pieţele imobiliare, nu este împărtăşit şi de Radu Crăciun, director de investiţii în cadrul Interamerican. Domnia sa ne-a declarat: "Analiştii Danske Bank sunt pesimişti de ani de zile şi aceste analize nu mă surprind. Influenţa lor pe piaţă depinde de câtă dreptate au avut în trecut în privinţa previziunilor lor, iar din perspectiva mea nu sunt credibili".

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România a precizat că, teoretic, analizele acestor economişti ar trebui să fie obiective şi nu ar trebui să fie influenţate de activitatea comercială a acestora.

Analistul Călin Rechea consideră însă că, teoretic, aceste rapoarte pot fi generate de anumite interese pe care le au băncile în ţara noastră, iar influenţa lor constă în accelerarea unor tendinţe de depreciere a monedei naţionale care deja există pe piaţă. "Dacă leul ar putea fi susţinut pe baza unor fundamente economice stabile, scenariile lor nu ar fi credibile", a mai precizat analistul.

Se observă că analiştii confirmă, în mod implicit, un fapt care este deja notoriu: Danske Bank speculează pe leul românesc.

Potrivit datelor prezentate de Danske Bank, România este una din ţările din Europa Centrală şi de Est în care băncile vest-europene au cele mai mari expuneri. În cel mai rău caz, băncile autohtone ar putea genera pierderi pentru ţările din Europa de Vest de 37,2 miliarde de dolari, se precizează în raport.

Analiştii mai susţin că Austria este ţara din Europa de Vest cu cea mai mare expunere pe pieţele din regiune, care poate ajunge la o valoare cumulată a pierderilor pe pieţele din Europa Centrală şi de Est de aproape 50 miliarde de dolari (39,5 miliarde euro), în cel mai pesimist dintre scenariile Danske Bank.

Analiştii acestei bănci au declarat, în repetate rânduri, că cele mai riscante segmente ale afacerilor pe care le derulează băncile din vest sunt în ţările din est. Ei susţin că aceste lucruri nu fac decât să adauge un risc suplimentar în regiune, iar în momentul în care au loc decizii privind reducerea unor riscuri de către băncile occidentale se începe prin a reduce sectoarele cele mai riscante. Ei mai sunt de părere că pieţele au decis faptul că regiunea reprezintă "subprime-ul Europei", iar acum toata lumea părăseşte regiunea.

Băncile străine care speculează pe pieţele emergente au beneficii pe urma unei înrăutăţiri percepţiei despre aceste ţări. De aceea, dacă au loc tendinţe de înrăutăţire a contextului economic pe anumite pieţe ei au interesul să exacerbeze această situaţie deoarece câştigă din variaţiile care au loc pe pieţe, şi mai puţin în perioadele de stabilitate ale acestora.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt sigur ca daca bancile din

    Danemarca ar fi implicate in afaceri 

    in Romania n-ar mai fi aparut astfel 

    de analize... 

    Situatia de acum este de CARE pe CARE...'''  

    Tinand cont de multele analize 

    si previziuni,unele "pro optimiste" 

    altele "pro pesimiste" orcine poate 

    afirma ce vrea fara insa sa aiba

    la baza niste FUNDAMENTE. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb