ANCA HARASIM, AMCHAM: "Este important să definim un obiectiv economic concret la nivel naţional"

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Companii / 2 decembrie 2013

"Este important să definim un obiectiv economic concret la nivel naţional"

Noile măsuri fiscale propuse de Guvern sunt de natură să distorsioneze mecanismele pieţei, să crească povara fiscală, care se va reflecta la nivelul tuturor contribuabililor, şi sunt total inadecvate la finalul unui exerciţiu intens de rescriere a legislaţiei fiscale, la care membrii AmCham au participat activ cu expertiza pe care o deţin în domeniu, consideră doamna Anca Harasim, director executiv al Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham Romania).

Domnia sa ne-a spus că autorităţile ar trebui să asigure un mediu investiţional stabil, predictibil şi transparent, şi trebuie adoptate măsuri care au potenţialul de a poziţiona România competitiv din punct de vedere economic în regiune şi, "de ce nu", în lume.

Doamna Anca Harasim consideră că ţara noastră trebuie să îşi regăseas­că vocea şi să decidă rolul pe care doreşte să îl joace la nivel internaţional: "Avem câteva domenii economice în care suntem competitivi şi, care dacă ar fi exploatate la maximum, ar putea deveni motoare de creştere economică pentru România.

În acest moment este important să ne definim un obiectiv economic concret la nivel naţional care să acţioneze ca o ancoră şi care să aducă coerenţă între acţiunile actorilor din sectoarele public, privat şi al societăţii civile. Acest lucru s-a întâmplat înainte de aderarea României la Uniunea Europea­nă şi am văzut cu toţii ce a fost posibil într-un timp extrem de scurt. Autorităţile, sau mediul privat, pot genera un proces inclusiv de formulare a unui nou viitor pentru România şi pentru stabilirea obiectivului economic la nivel naţional la care m-am referit  mai sus, prin invitarea tuturor actorilor relevanţi din societate să contribuie.

Odată agreat în ce punct dorim să ajungem printr-un proces democratic şi participativ, implementarea este simplă şi eficientă prin angajamentul celor care s-au implicat şi contribuit de la început".

Despre oportunităţile oferite de Forumul Economic China - Europa Centrală şi de Est în ţara noastră, doamna Anca Harasim spune că nu are reacţii specifice din partea membrilor AmCham în această direcţie. "Ca organizaţie, prin afilierea noastră la Camera de Comerţ a SUA şi la reţeaua Europeană a Camerelor de Comerţ Americane ne uităm cu interes la oportunităţile oferite de proiectul de Parteneriat de Comerţ şi Investiţii negociat în prezent de SUA şi Uniunea Europeană şi ne dorim ca şi autorităţile române să capitalizeze oportunităţile acestui nou cadru comercial pentru România. Ne interesează păstrarea unui mediu investiţional egal pentru toţi şi respectarea unor standarde înalte de guvernanţă corporativă", a adăugat directorul executiv al AmCham.

"Capitalul uman - avantaj competitiv cheie care a atras investiţii semnificative"

Legătura între mediul academic şi cel de afaceri este esenţială pentru menţinerea unuia dintre avantajele competitive cheie care au atras investiţii semnificative în ţara noastră, respectiv capitalul uman, consideră doamna Anca Harasim. Una din recomandările AmCham în această direcţie este corelarea între nevoile şi realităţile pieţei muncii cu specializările oferite de universităţi. Domnia sa a punctat: "Lipsa acestei corelări determină costuri importante pentru o companie şi are un rol important în decizia de investiţie. În acelaşi timp, România trebuie să aibă în vedere păstrarea capitalului uman drept factor competitiv cheie, însă nu prin prisma costurilor de muncă reduse, ci prin calitatea acesteia şi un număr ridicat de specialişti înalt calificaţi tehnic.

Pe lângă proiectul < Become a Leader! >, despre care amintiţi, recent am iniţiat un dialog cu reprezentanţii universităţilor pentru identificarea celor mai potrivite soluţii în această direcţie. Ne bucurăm de deschiderea mediului academic pentru acest dialog, credem că nevoile exprimate de companii se bucură de înţelegere în rândul universităţilor şi vom continua să facilităm această cooperare benefică în final pentru mediul economic în ansamblu".

"Dinamica AmCham a reflectat în mare măsură dinamica României în ultimii 20 de ani"

Camera de Comerţ Americană în România a fost înfiinţată în anul 1993 de un grup de 22 de membri fondatori, investitori americani; în anul 2000 organizaţia înregistra 43 de membri, iar astăzi AmCham are peste 350 de membri, companii americane, internaţionale şi româneşti, atât corporaţii cât şi companii din sectorul întreprinderilor mici şi mjlocii (IMM).

Doamna Anca Harasim ne-a spus: "Dinamica AmCham a reflectat în mare măsură dinamica României în ultimii 20 de ani. Începând cu anul 2000, pe măsură ce comunitatea de afaceri s-a maturizat şi şi-a asumat un rol activ în dialogul cu autorităţile, şi activitatea AmCham a căpătat o amploare mai mare, devenind o asociaţie de afaceri de prim rang şi de referinţă în sectorul organizaţiilor de afaceri".

Doamna Harasim ne-a spus: "Fără a limita realizările AmCham la cele ce urmează, aş aminti proiecte precum lansarea documentului de recomandări de măsuri şi politici publice Priorităţi pentru România, lansată în fiecare an electoral începând cu 2008; elaborarea Raportului de Competitivitate a României şi lansarea în decembrie 2011 - de la acel moment, promovarea de măsuri pentru creşterea competitivităţii economice a României este una din recomandările centrale ale AmCham. Promovarea implicării companiilor în comunitate prin programe de responsabilitate corporatistă a fost o constantă în agenda AmCham de la începutul anilor 2000 şi, împreună cu partenerii noştri Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, am organizat conferinţe pentru educarea companiilor în această direcţie, iar anul acesta am organizat împreună a 10-a ediţie a evenimentului de recunoaştere şi premiere, Gala < Oameni pentru Oameni >.

Acţiunile de promovare a oportunităţilor invesţionale ale României s-au remarcat de asemenea prin proiecte precum Ambassadorial RoadShow to the U.S. în 2008, an în care o delegaţie de şefi de companii americane în Romania alături de Ambasadorul român în SUA şi de cel American în România am prezentat ceea ce, la acel moment, am numit cel mai bine păstrat secret al Europei (România) comunităţilor de afaceri din importante oraşe americane".

Repere importante:

"Cele mai importante repere pe care le-am amintit şi în Studiul de Impact lansat de AmCham cu prilejul aniversării a 20 de ani de prezenţă în România, au fost aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană. Aceste două evoluţii au atras schimbări importante cu impact asupra mediului de afaceri, în special în contextul aderării la UE. În cei 20 de ani, AmCham a asistat la mai multe cicluri de schimbări ale unor legislaţii importante pentru sectorul privat, precum Codul Muncii, Codul Fiscal şi de Procedură Fiscală, Codul Civil, care au fost totodată ocazii în care AmCham a contribuit cu expertiza membrilor la îmbunătăţirea acestor reglementări".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Doriti,avantaje asemanatoare cu Bektel?Vorbiti cu basescu,poate mai gaseste o solutie.Toata lumea vrea avantaje.

    O noua s...sta in sistem? Doamna Gatej nu era suficienta?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb