ANCHETĂ ÎN PARLAMENT PENTRU PREŢURILE DIN ENERGIE ANRE: "Nu anticipam o asemenea creştere a preţurilor"

Mihai Gongoroi
Miscellanea / 29 septembrie 2021

ANRE: "Nu anticipam o asemenea creştere a preţurilor"

Actualizare - Chiriţă: 26 de companii din energie, investigate pentru manipularea pieţei

ANRE investighează în prezent 26 de companii energetice pentru manipularea pieţei, iar amenzile vor fi între 5 şi 10% din cifra lor de afaceri, a mai afirmat Chiriţă.

"Avem 26 de operatori economici în investigaţie pentru manipularea pieţei. Ce am constatat: operatorul A îi vinde lui B o cantitate de energie electrică, B vinde lui A aceeaşi cantitate la preţuri crescute. Şi, prin această formulă de manipulare a pieţei, preţul creşte", a arătat Chiriţă.

Potrivit acestuia, până acum, amenzile au fost simbolice, dar de acum înainte se va aplica legea care prevede aplicarea unor amenzi între 5 şi 10% din cifra de afaceri.

"Este destul de dificil să faci investigaţii în această zonă, dar avem aparatură care ne permite să facem clonare de date şi informaţii din sistemele electronice ale operatorilor. Este o dotare luată din Statele Unite, pentru care din şase în şase luni trebuie să semnez o declaraţie că nu o folosesc decât în scopul pentru care am achiziţionat-o", a adăugat preşedintele ANRE.

El a subliniat că toate aceste date au caracter confidenţial şi le va pune la dispoziţie doar comisiei de anchetă.

---

Actualizare - Chiriţă: ANRE are circa 500 de procese în instanţă cu toţi operatorii de distribuţie a energiei electrice

ANRE are circa 500 de procese în instanţă cu toţi operatorii de distribuţie a energiei electrice, a mai spus Chiriţă.

"Le-am redus consumul propriu tehnologic (CPT) recunoscut în tarif (...), pe motiv că nu le recunoaştem costurile de operare, rata de rentabilitate pe care o doresc dumeanlor, îi sancţionăm pentru că nu-şi îndeplinesc obligaţiile legale", a spus Chiriţă.

---

Actualizare - Chiriţă: "Ungaria a semnat un contract de achiziţie de gaze naturale pe 15 ani, de la Gazprom, deci Ungaria nu va mai avea nevoie de gazele din România".

"Ungaria a semnat un contract de achiziţie de gaze naturale pe 15 ani, de la Gazprom, deci Ungaria nu va mai avea nevoie de gazele din România", a mai spus Chiriţă.

---

Actualizare - Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE, a spus că este nevoie ca pentru furnizarea de energie electrică să fie modificată legea 123 a energiei astfel încât toţi furnizorii să poată să ofere serviciu universal, nu doar furnizorii de ultimă instanţă (Electrica, CEZ, ENEL, E.ON). Serviciul universal este oferit în acest moment doar de aceşti patru furnizori, în serviciu universal fiind clienţii care nu au semnat contracte concurenţiale.

"Este momentul să vedem dacă într-adevăr acest serviciu universal ar trebui oferit de 5 companii sau toţi cei peste 100 de furnizori să aibă obligaţia de a oferi serviciu universal. (...) Categoric este potrivită o modificare legislativă în acest domeniu", a spus vicepreşedintele Nagy-Bege.

---

Actualizare - Florin Roman, PNL: "Apreciez calitatea profesională a răspunsurilor primite. Dar trebuie să ne gândim dacă întărim autorităţile; dacă nu, mai bine le desfiinţăm"

Florin Roman, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor din partea PNL, a spus că a "ascultat cu mare atenţie argumentele aduse de cei de la Autoritate" şi că apreciază "calitatea profesională a răspunsurilor primite".

Eu înţeleg de la colegii de la ANRE că nu prea mai au pârghii, nici pe partea de reglementare, nici pe partea de control al costurilor şi nici pe partea de control al preţului final la consumator. Cel puţin concluzia pe care o trag eu după întâlnirea cu domnii de la ANRE este că trebuie înţelegem să renunţăm la populism şi întărim rolul autorităţilor de reglementare, al tuturor autorităţilor de reglementare, prin lege, pentru că nu te poţi bate cu mari companii dacă nu ai putere prin lege. Şi nu eşti bine plătit, ca să terminăm şi cu acest subiect. Dacă cineva crede că te duci şi controlezi un CEO de la o companie puternică cu 3 lei în buzunar înseamnă că nu ştie ce înseamnă un control real al reglementatorului. Facem asta, fie desfiinţăm autoritatea. Ori îi lăsăm şi spunem să reglementeze, să ţină piaţa sub control şi să apere consumatorul mic, care aduce bani la bugetul de stat, fie îi lăsăm pe dânşii în continuare şi ne vor spune că nu au suficiente puteri legale pentru a întări autoritatea. Dacă domnii de la ANRE vin cu propuneri de întărire al capacităţii administrative a autorităţii de intervenţie în piaţă eu le voi susţine. Dacă nu, o să mă gândeasc foarte serios să vin cu un proiect ca să spunem de ce mai ţinem aceste autorităţi pentru că le ţinem degeaba.

Chiriţă a încasat de la ANRE, în 2020, suma de 707.000 de lei (145.500 de euro), adică un venit lunar de 58.900 de lei (12.100 de euro).

---

Actualizare - Preşedintele ANRE i-a răspuns senatorului PSD Radu Oprea că "dacă există voluntaritate PZU va avea o pondere mai mică"

Chiriţă a afirmat: "Aveţi o hartă a Europei, cum se fac tranzacţiile pe PZU: sunt ţări cu proporţii de 100% şi sunt ţări ca Germania care are o pondere foarte mică a PZU-ului în preţul final. Sigur că în Germania sunt acele contracte pe termen lung, bilateral negociate, dar sunt voluntare. Contractele respective nu sunt impuse de vreo autoritate a statului. Dacă există voluntaritate PZU va avea o pondere mai mică".

Acesta a mai spus că plafonarea preţului la consumatorul casnic, nu la producători, este o soluţie legală.

"Plafonarea preţului este o soluţie legală. Legea concurenţei prevede ca pe o perioadă limitată, în baza art. 4, alin. 3-4, să se facă această plafonare. Aceasta este o decizie pe care trebuie să o luaţi dumneavoastră, Parlamentul, şi Guvernul României. (...) Vorbesc de preţul final la consumatorul casnic, de la furnizor către clientul final. Nu de producători", a spus Chiriţă.

---

Actualizare - Chiriţă, ANRE: "Orice tranzacţie trebuie să fie făcută fără intervenţie a autorităţilor publice"

"Orice tranzacţie trebuie să fie făcută în mod voluntar între cel care oferă produsul şi cel care îl cere. Nu poate fi făcută această tranzacţie printr-o intervenţie a autorităţilor publice. Sunt contractele bilateral negociate, în afara platformelor de tranzacţionare, pentru contractele cu o valabilitate mai mare sau egală cu o lună", a mai spus Chiriţă.

---

Actualizare - Daniel Zamfir, PSD: "Ce ne spuneţi este de noaptea minţii"

"Ce ne spuneţi este de noaptea minţii", a fost reacţia senatorului PSD Daniel Zamfir la ceea ce a spus Chiriţă despre contractele bilaterale şi intervenţiile Curţii de Conturi.

---

Actualizare - Chiriţă, ANRE: "Regulamentul 943 a fost adoptat când preşedinţia rotativă a UE era deţinută de România. Puteam să facem mai multe din timp"

Regulamentul 943, care obligă România la liberalizarea pieţelor de energie la clienţii casnici, a fost adoptat când preşedinţia rotativă a UE era deţinută de România. "Puteam să facem multe alte lucruri cu mult timp înainte", a declarat Chiriţă.

Chiriţă a spus că România a fost acţionată în instanţă de Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiţie pentru faptul că nu a liberalizat piaţa la gaze naturale la clientul casnic, consideraţia fiind că aceasta este o barieră în calea exportului.

"Comisia nu a retras această acţiune pentru a vedea comportamentul statului român, dacă va introduce din nou preţuri reglementate la gaze naturale. Părerea mea este o obligaţie pe care nu avem cum să o evităm. Nu era vorba despre o oportunitate, o necesitate, era o obligaţie pe care trebuia să o îndeplinim, liberalizarea la gaze", a spus Chiriţă.

Acesta a adăugat: "La energie electrică, acest dosar la CJUE este încă pe rol şi dacă revenim la lucruri care ţin de reglementarea pieţei angro riscăm să plătim amenzi care sunt mult mai mari decât beneficiile pe care le-am acordat consumatorului final. Parlamentul trebuie să se gândească şi să decidă ce are de făcut. Noi, ca autoritate de reglementare, vă informăm care este situaţia. La energie electrică, regulamentul 943 care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, obligă de asemenea ca liberalizarea să fie deplină. Noi am beneficiat de dreptul ca stat membru ca pentru o perioadă de tranziţie să amânăm completa liberalizare până la 1 ianuarie 2021. Asta s-a făcut prin comunicarea de către Ministerul Economiei la vremea respectivă. (...) Iar Regulamentul 943 a fost adoptat în 2019, în perioada în care preşedinţia (rotativă) a Uniunii Europene era deţinută de România. Aici puteam să facem multe alte lucruri cu mult timp înainte".

Preşedintele ANRE a mai afirmat că ar trebui încheiate de participanţii la piaţa de energie contracte bilaterale dar nu se încheie pentru că orice participant ar fi etichetat imediat "drept băiat deştept".

"Asta pentru că a beneficiat de un anumit contract. Sau în altă ordine de idei: dacă un producător, oricare ar fi el, cu cost mic de producţie ar face un contract sub preţul PZU-ului ar fi imediat verificat de Curtea de Conturi «de ce a vândut energie mai ieftin decât putea să vândă». Sunt dosare penale făcute de Curtea de Conturi pe acest aspect", a spus Chiriţă, notând că asta obligă, din păcate, producătorii să vândă energia scump.

---

Actualizare - Senatorul PSD Radu Oprea: Ce putem face pentru a scădea volumul energiei tranzacţionat pe PZU?

Senatorul PSD Radu Oprea a întrebat ce poate face ANRE şi Parlamentul pentru a scădea volumul tranzacţionat al energiei pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare), în condiţiile în care 80% din energia din România se tranzacţionează pe această piaţă.

"Astfel încât să nu mai avem creşteri de preţuri din aceste tranzacţii care câteodată pot părea speculative", a spus Radu Oprea.

Specialistul în energie Ovidiu Demetrescu spunea la conferinţa BURSA Energia în priză din această lună că PZU - una dintre platformele de tranzacţionare de pe OPCOM - a ruinat investiţiile în sectorul energetic, alungând orice posibilitate de finanţare.

"Dacă ne uităm la evoluţia preţului energiei şi la ce s-a întâmplat cu tradingul de energie în ultimii ani observăm că undeva între 70-80% din energie s-a tranzaţionat pe OPCOM, pe PZU, care înseamnă Piaţa pentru Ziua Următoare. Vin şi pun o întrebare extrem de simplă, făcând o paralelă cu un alt domeniu: dacă mergeţi la bancă şi doriţi să luaţi un credit ipotecar pentru construirea unei locuinţe şi în foaia de venituri completaţi «nu ştiu, o să văd în fiecare zi ce venit o să am», care credeţi că va fi răspunsul băncii? Exact acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu PZU. A ruinat pur şi simplu investiţiile în sectorul energetic alungând orice posibilitate de finanţare. În momentul în care 80% din energie se tranzacţionează pe PZU acesta este efectul", a spus Demetrescu la conferinţa BURSA.

---

Actualizare - Nagy-Bege: ANRE nu mai este în aceeaşi situaţie de a stabili preţurile finale

ANRE nu mai este în aceeaşi poziţie ca înainte de liberalizare în care putea interveni în piaţa angro şi în piaţa cu amănuntul pentru a stabili preţurile finale, a mai spus Zoltan Nagy Bege, vicepreşedintele ANRE.

"Ce putem să facem este să venim cu nişte reglementări care totuşi normalizează relaţia dintre clienţi şi furnizori/distribuitori", a spus Bege.

---

Actualizare - Chiriţă, preşedintele ANRE: Avem 15.193 de petiţii de la consumatori. Vrem să schimbăm posibilitatea clientului casnic şi non-casnic de a schimba furnizorul în 24 de ore

ANRE a primit până acum 15.193 de petiţii de la consumatori, a mai spus Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE. Acesta a mai spus că reglementatorul are în vedere realizarea unei platforme prin care schimbarea furnizorului să se realizeze printr-un simplu click, în termen de 24 de ore, astfel încât să fie evitat un eventual comportament abuziv din partea furnizorilor.

"Până la data de ieri avem înregistrate petiţii în număr de 15.193 (de la consumatori), creştere determinată de obligaţia legală a furnizorilor de a răspunde clienţilor. Am sancţionat companiile şi unele şi-au îndreptat comportamentul şi sunt după părerea mea pe linia cea bună. (...) Cred că (Hidroelectrica) va reuşi într-o perioadă scurtă de timp să devină un furnizor competitiv şi prompt", a afirmat Chiriţă.

Acesta a mai spus că ANRE este limitată în posibilităţile instituţiei de a interveni în piaţă după liberalizarea pieţei.

"Legat de politica de achiziţie a furnizorilor: din păcate Regulamentul 943 (al UE) interzice oricărei autorităţi publice de a interveni în această direcţie. Noi nu ne permitem să încălcăm acest regulament pentru că am fi acuzaţi de abuz în serviciu", a spus Chiriţă.

"Vrem să schimbăm posibilitatea clientului casnic şi non-casnic de a schimba furnizorul în termen de 24 de ore, nu doar în termenul legal de 21 de zile. Lucrăm la o platformă, să se realizeze la un click distanţă, astfel încât furnizorii să nu mai poată trata clientul în mod abuziv"

Potrivit conducerii ANRE, înmagazinarea la gaze în depozite este la 2,26 miliarde metri cubi de gaze în condiţiile în care la aceeaşi dată din 2020 aveam 2,28 miliarde metri cubi.

"Au rămas în stoc anul trecut 1,6 sau 1,7 miliarde metri cubi. Aceste gaze depozitate sunt purtătoare de cost, cost cu înmagazinarea, care se adaugă preţului de achiziţie. Astfel iese un preţ mai mare decât cel din piaţă", a spus Chiriţă.

---

Actualizare - Varujan Pambuccian: "Sunt nespus de fericit că iar suntem campionii Europei"

Varujan Pambuccian a spus că ironic că "nespus de fericit că iar suntem campionii Europei", el făcând referire la preţurile la energie. Acesta a avut cinci solicitări de date lunare, din ultimii doi ani, pentru conducerea ANRE:

1."Prima serie de date: preţul la nivelul producătorilor de energie electrică pe tip de producător: adică nuclear, cărbune, gaz, hidro, solar, eolian, etc. Preţul mediu lunar la nivel de producător defalcat, cu evoluţia lui în ultimii doi ani.

2.A doua solicitare: preţul la care a fost furnizată energia electrică la consumatorul final, tot aşa, lunar. Aici sunt foarte mulţi furnizori şi rugămintea este să fie la nivelul fiecărui furnizor, eventual dacă ne puteţi spune şi din ce şi-au format coşul cu care au făcut preţul respectiv furnizorii despre care vorbim. Este foarte important să vedem structura acestui coş.

3.A treia chestiune: evoluţia lunară a importurilor de energie şi preţul mediu la care a fost făcut importul respectiv.

4.A patra solicitare: evoluţia valorică a certificatelor de carbon, în ultimii 2 ani, tot aşa, lunar, şi rugămintea de a ne defalca tot lunar, tot în ultimii 2 ani, pe tipuri de producători, evoluţia la nivelul lor a producţiei lunare. Este o foarte mare diferenţă între puterea instalată declarată şi producţia efectivă.

5.Ca ultimă solicitare de date, evoluţia puterii instalate tot aşa pe tipuri de producători.

Acestea sunt datele pe care vreau să ni le furnizaţi", a spus Pambuccian.

---

Actualizare - Nagy-Bege: "Liberalizarea preţurilor nu a influenţat creşterea preţurilor"

"Categoric nu", a spus vicepreşedintele ANRE Nagy-Bege, întrebat fiind dacă liberalizarea preţurilor a influenţat creşterea preţurilor.

Vicepreşedintele ANRE Nagy-Bege adăugase anterior: "În momentul în care s-a făcut liberalizarea la energie electrică, unde am eliminat acele preţuri reglementate care s-au bazat pe achiziţia reglementată de energie electrică de la cele două mari companii producători Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, care au cele mai mici costuri de producţie din România, şi preţul a fost stabilit pe baza unei formule care a stabilit că preţul de vânzare în piaţa reglementată este cost de producţie + 5% profit evident că acele preţuri erau cele mai mici posibile pentru orice consumator din România. De acolo, numai în sus puteau să meargă preţurile chiar şi în conjunctura în care încă nu se simţea această creştere (de preţ) din pieţele angro şi eram în pandemie cu o cerere de energie electrică relativ mică".

---

ANRE nu a anticipat o asemenea creştere a preţurilor la energie, a afirmat, astăzi, Dumitru Chiriţă, preşedintele Autorităţii Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acesta, alături de vicepreşedinţii instituţiei, este audiat de Parlament în Comisia de anchetă privind creşterea preţurilor la energie.

"Nu anticipam (înainte de liberalizare) o asemenea creştere a preţurilor, nu la nivelul la care suntem astăzi. (...) Am anticipat creşterea preţurilor pentru consumatorul casnic, care până la 30 iunie, respectiv 1 ianuarie, funcţiona în condiţii reglementate de către ANRE. (...) Toate autorităţile, inclusiv preşedinţia României, au fost informate", a spus Chiriţă, preşedintele ANRE.

Daniel Zamfir, senator PSD şi preşedinte al Comisiei, a spus că campania de informare a ANRE cu privire la liberalizarea pieţei nu a fost una de succes.

Vicepreşedintele ANRE Zoltan Nagy-Bege a spus la rândul său că nu a fost realizată o evaluare a campaniei de informare realizată de ANRE cu privire la liberalizarea preţurilor la energie pentru consumatorii casnici.

"Trebuie să vă spun că în pregătirea celor 2 liberalizări, din 2017 şi 2018, nu s-au făcut atâtea comunicări şi informări câte s-au făcut pentru cele din 2020, respectiv 2021. Evident că un rol în supărarea din rândul consumatorului, dar nu numai, a fost şi creşterea de preţ", a spus Nagy-Bege.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Eeeeeeiiiiii NNNNUUUUU!!!!

    HA HA HA! ce gluma buna! 

    Cum naiba ca eu am si pariat cu levier pe asta!!! :D 

    semnat comenturi "cretine" 

    zamfir , noul gaga de la psd , stie ca electricianul a fost pus acolo chiar de curvele din psd ?

    1. Se pricepe la toate si isi exprima parerile prin lozinci sau ornomatopee. O nulitate agresiva!

      Ai gasit motiv sa dai vina pe zamfir. ..

      Sigur el este marele vinovat... 

      Iti dau 1 leu... 

      O sa ai 2 dupa postare, bogatule...

      Mirosi a naftalina...intelegi? Nu cred 

      Cam ce sunt alea "ornomatopee"?

      Nu incerca sa ne explici...trecem cu vederea, nu da banii pe carti....pastreaza-i pt factura marita de...zamfir. Daca nu iti ajung, ia un imprumut de la un IFN, dar ai grija cat restitui....mai bine il intrebi pe zamfr. 

      n-ai inteles analfabet functional , la fel ca si zamfir , de electrician era vorba ! zamfir nu stia !

    prin aceasta declaratie ne-au comunicat "stiti? noi suntem praf in domeniu ... am fost numit politic, ne iertati "

    bai loazelor, ce a insemnat cand Iohannis a semnat Acordul Verde in Ianuarie 2020 ??? Nu ati realizat ca o sa sara in aer preturile pe fondul restrangerii combustibililor asa-zisi "murdari " (carbune, pacura, etc) ???? 

    bai praf sunteti lua-v-as in ... nu mai zic aici ca ma cenzureaza astia  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb