• Raportul Comisiei parlamentare de anchetă scoate la iveală grave nereguli
• Membrii comisiei solicită Curţii de Conturi, ANAF, DNA, SRI şi IGP să identifice cauzele şi persoanele responsabile
• Parchetul General, solicitat să continue cercetările pe programul agricol Romag `98
Nereguli în licitaţii şi investiţii anapoda din bani publici, afaceri dubioase cu bunurile statului, încălcarea legislaţiei, şi noi dezvăluiri în privinţa controversatului program agricol Romag `98 sunt principalele concluzii ce reies din raportul Comisiei parlamentare de anchetă pe problemele sectorului de îmbunătăţiri funciare.
Raportul comisiei parlamentare, obţinut de ziarul BURSA, intră, astăzi, în procedură la Camera Deputaţilor, după aproximativ nouă luni de anchetă a stării sectorului de îmbunătăţiri funciare (n.r. sector ce cuprinde irigaţii, desecări, lucrări de combatere a inundaţiilor etc).
Membrii Comisiei de anchetă au descoperit nereguli în licitaţiile organizate de către Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) pentru repararea sistemului de irigaţii, precum şi investiţii nejustificate în echipamente la staţiile de pompare.
La Societatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), raportul scoate la iveală faptul că s-ar fi urmărit un tun imobiliar cu activele companiei. Persoanele responsabile de soarta societăţii nu au luat măsurile necesare pentru redresarea economică, în perioada administrării speciale, din 2007 şi până în prezent, reiese din raport.
Totodată, membrii comisiei consideră că propunerea de iniţiere a procedurii de reorganizare judiciară şi faliment a companiei denotă "modul prin care conducerile ADS şi SNIF din perioada 2005-2008, doresc să şteargă urmele erorilor manageriale". Agenţia Domeniilor Statului (ADS) este acţionarul unic al SNIF.
Membrii Comisiei mai constată că o parte dintre utilajele SNIF, fie nu figurează în contabilitate, fie au dispărut nejustitificat, fie au fost folosite de către firmele private ale şefilor de sucursală în scop personal.
Pentru toate acestea şi pentru multe alte nereguli constatate în raport (n.r. cum ar fi încălcarea legislaţiei din sector şi a celei financiar-contabile), membrii Comisiei parlamentare de anchetă au cerut Curţii de Conturi, ANAF, DNA, IGP şi SRI să înceapă cercetările pentru identificarea cauzelor şi a persoanelor responsabile.
Personele vizate sunt cele care, de-a lungul ultimilor ani, au fost responsabile de situaţia sectorului şi au activat în cadrul Ministerului Agriculturii, precum şi în cadrul instituţiilor subordonate acestuia, mai arată raportul.
Dacă documentul Comisiei de anchetă va fi asumat de către Parlament, atunci instituţiile abilitate în drept vor începe cercetările.
Cazul Romag: "Destinaţia împrumutului extern a fost deturnată"
De asemenea, în ceea ce priveşte controversatul program agricol Romag `98, în urma căruia statul a rămas cu o pagubă de 80 de milioane de dolari, membrii Comisiei parlamentare cer Parchetului General să continue cercetările: "Comisia parlamentară de anchetă, consideră faptul că, în această cauză, au apărut elemente noi (...) şi solicită Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, continuarea cercetărilor şi luarea măsurilor legale ce se impun în această cauză".
În anii anteriori, Parchetul a mai investigat acest caz, iar soluţia a fost de neîncepere a urmăririi penale.
Pe scurt, prin programul Romag `98, Guvernul de atunci a vrut să modernizeze sectorul agricol prin achiziţia de tehnică modernă, de 80 de milioane de dolari, printr-un împrumut extern. Împrumutul a fost garantat de către stat şi a fost implementat prin Regia Autonomă de Îmbunătăţiri Funciare (RAIF, actualul SNIF). Membrii comisiei au constatat că scopul programului a fost unul bun, însă modalitatea de implementare defectuoasă.
Astfel, utilajele agricole nu au fost valorificate corespunzător pe piaţa internă (n.r. o bună parte fiind închiriate şi nu vândute cum fusese planificat), iar statul nu a mai putut să-şi recupereze investiţia. Când împrumutul a ajuns la scandenţă, statul a devenit bun de plată, RAIF a rămas cu datorii extrabilanţiere mari, iar utilajele agricole fie s-au pierdut, fie o parte dintre ele au fost recuperate de către stat şi vândute la un preţ mic.
Membrii comisiei subliniază, în raport, faptul că "a fost deturnată destinaţia acordării iniţiale a creditului extern", după ce mărfurile achiziţionate iniţial pentru vânzare s-au transformat în mărfuri achiziţionate pentru închiriere.
De asemenea, membrii Comisiei au scos la iveală faptul că, la momentul la care utilajele agricole recuperate de către stat au fost valorificate prin vânzare, evaluarea acestora a fost neconformă, bunurile fiind subevaluate la 10% din valoarea iniţială.
• Nereguli în licitaţii şi investiţii anapoda la ANIF
Raportul arată că ANIF a organizat, în toamna anului 2008, licitaţii pentru întreţinerea şi repararea infrastructurii de irigaţii, în valoare de 5,1 milioane lei, ce au fost câştigate de către firme care nu au îndeplinit condiţiile prevăzute în caietele de sarcini. Societăţile câştigătoare au executat lucrări, potrivit raportului, "sub diverse forme mascate de asociere, subcontractor, închiriere", cu utilajele SNIF (n.r. societate care nu a putut participa la licitaţie din cauza datoriilor la bugetul de stat). În urma afacerii, marea majoritate a sucursalelor companiei de stat au lucrat în pierdere, doar două înregistrând profit. Membrii Comisiei au semnalat o serie de nereguli şi în ceea ce priveşte investiţiile ANIF. Spre exemplu, la sucursala Someş-Criş a ANIF s-au investit sume de bani în modernizarea staţiilor de pompare, însă aceastea nu funcţionează din cauza datoriilor la furnizorii de energie. Un alt caz similar este la sucursala Timiş-Mureşul Inferior, unde, la mai multe staţii de desecare, au fost montate echipamente noi "în mod nejustiticat", potrivit raportului. În ceea ce priveşte lucrările de consolidare a digurilor, după inundaţiile din 2006, membrii Comisiei relevă că acestea nu au fost efectuate la Măgura Gâştii şi Duvalmu. În consecinţă, anul acesta, la Duvalmu, digul de apărare a cedat, iar Dunărea a inundat zeci de hectare de teren.
Iar exemplele de nereguli pot continua...
• Utilajele SNIF, folosite de către şefii de sucursală în interes propriu
La nivel central al societăţii, membrii comisiei constată, printre altele, că persoanele responsabile de soarta acesteia - consiliile de administraţie ale SNIF şi ADS din ultimii ani - nu au depus suficient efort pentru relansarea economică a companiei şi nici pentru privatizarea acesteia cu organizaţiile de agricultori, după prevederile Legii Îmbunătăţirilor Funciare. SNIF se află în administrare specială din 2007, însă membrii comisiei susţin că, în aceşti ani, nu s-au luat măsurile necesare pentru redresare. În cazul sucursalelor SNIF, membrii Comisiei de anchetă au semnalat că multe dintre acestea sunt în blocaj financiar şi că le lipsesc sute de utilaje din contabilitate sau că o bună parte dintre acestea s-au făcut pierdute. O explicaţie găsită de către membrii comisiei pentru această situaţie sunt numirile politice "care au adus în prim plan persoane care nu au avut nicio legătură profesională cu activitatea sucursalei, fapt ce se regăseşte şi în rezultatele economice obţinute", după cum scrie în raport.
Mai mult decât atât, la sucursala Banat, membrii Comisiei de anchetă au evidenţiat faptul că unul din foştii directori şi-a deschis o firmă de profil care şi-a desfăşurat activitatea cu utilajele SNIF-ului. Un alt caz, la sucursala Dobrogea, scos la iveală de către membrii Comisiei, arată că SNIF-ul local a fost executat silit (şi a pierdut două magazii şi un atelier) pentru un debit de 145,766 lei, "deşi era ridicată din casierie suma de 70.900 lei pentru achitarea taxei pentru anularea executării silite judecătoreşti".
Iar exemplele de nereguli pot continua...
1. OPINII
(mesaj trimis de dodo în data de 29.03.2010, 20:56)
Intrebari si ... raspunsuri:
- ADS-ul, prin reprezentantii sai, si-a indeplinit mandatul?
- Cine poate analiza ce criterii au stat la baza numirilor politice din ANIF, acum si in anii trecuti, in toata tara? Are cineva curajul sa analizeze profesionalismul celor numiti? In marea lor majoritate au vazut digurile doar cand s-au plimbat pe ele nu si la scoala?
- modul in care a fost manageriat SNIF-ul este o dovada a nocivitatii numirilor politice? Altfel nu s-ar fi intamplat ca doar doua sucursale sa fie pe profit!
- daca celelalte institutii publice ar fi functionat dupa regulile economiei de piata, majoritatea ar fi fost in faliment deoarece primul criteriul e culoarea politica si ultimul stiinta de carte in domeniile respective!
- cine are curajul sa analizeze profesionalismul Consiliilor de administratie care trebuiau sa ia anumite masuri? Pai cand tu habar nu ai despre cum se fac lucrari de Imbunatatiri Funciare, cand nu stii toata legislatia unei societati comerciale ... cum D-zeu sa iei hotarari si sa salvezi o societate comerciala cu asemenea dimensiuni?
-