Procurorii Secţiei Constanţa a Departamentului Naţional Anticorupţie încearcă să descurce iţele preluării a 85% din "Fruvimed" SA - Medgidia, unul dintre cei mai mari producători de struguri şi vin din Podgoria Murfatlar, de către afaceristul bucureştean Constantin Samson.
Şeful Secţiei DNA Constanţa, procurorul Florin Tîrnăcop, a precizat, ieri, că investigarea acestei afaceri este abia în faza iniţială. El a menţionat că, pînă în prezent, a fost declanşată urmărirea penală împotriva a doi funcţionari publici din cadrul Sucursalei BCR Sinaia, care au emis o scrisoare de garanţie bancară falsă, în valoare de 6 miliarde lei, în favoarea SC "Caloni Serv Com" SA, firmă a lui Constantin Samson. Acesta a utilizat documentul respectiv ca instrument de plată către terţi, în numele şi pentru "Fruvimed" SA.
"Cazul în speţă îmbracă mai multe aspecte penale, iar noi deocamdată ne aflăm doar la început. Cert este că cele 6 miliarde de lei obţinute ilicit de la BCR Sinaia au stat la baza solicitării ulterioare a lui Samson de majorare a contribuţiei sale la capitalul social al Programului Asociaţiei Salariaţilor din "Fruvimed" Medgidia, acţionarul unic al SC" Fruvimed" SA, cu echivalentul acelei sume, valoare ce s-ar fi apreciat că reprezintă 85 la sută din acţiuni", a precizat Florin Tîrnăcop.
Procurorii anchetatori mai spun că, din datele pe care le deţin în prezent, a reieşit clar şi modul în care Constantin Samson a devenit membru al Programului Asociaţiei Salariaţilor. Acesta a fost angajat ilegal, pe o funcţie pentru care nu era calificat, de către fostul director general şi preşedinte al PAS "Fruvimed" SA, Ion Buşu, prin datarea contractului de muncă înaintea privatizării. Anchetatorii consideră ca ilegal şi modul în care Constantin Samson a utilizat scrisoarea de garanţie bancară de 6 miliarde de lei, efectuînd plăţi în nume personal pentru SC "Fruvimed" SA, deşi banii fuseseră acordaţi de bancă unei societăţi comerciale, şi, ca abuziv modul în care înalţi funcţionari ai Agenţiei Naţionale a Domeniilor Statului i-au recunoscut calitatea de acţionar majoritar.
La rîndul său, vicepreşedintele PAS "Fruvimed" SA, Paris Carapid, a declarat, pentru Rompres, că este plăcut surprins că, în sfîrşit, după aproape trei ani de lupte în justiţie, o instituţie de cercetare penală sesizează faptul că un grup de afacerişti veroşi au încercat, printr-un aport de 6 miliarde de lei constituit ilicit, să preia abuziv după privatizare una dintre cele mai profitabile societăţi agricole din judeţul Constanţa şi din ţară, cu un capital social de 81 miliarde lei şi profit anual de 200 miliarde lei.
Procurorul Florin Tîrnacop a mai declarat că dosarul Fruvimed SA va fi trimis în instanţă pînă la sfîrşitul acestui an.