ANCOM ANUNŢĂ CALENDARUL LICITAŢIEI PENTRU SPECTRU  Noi operatori de telefonie mobilă pot intra pe piaţa românească

MIHAELA DALAR STANCA
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 14 martie 2012

Cosmote, Orange şi Vodafone au investit în ţara noastră 7,6 miliarde euro

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) anunţă astăzi operatorii de telefonie mobilă cu privire la documenţia necesară licitaţiei de acordare a licenţelor ce vor fi acordate începând cu 2014 şi valabile până în 2029, licitaţie ce va avea loc la jumătatea acestui an, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM. Acest eveniment reprezintă o premieră pentru ţara noastră şi are loc în acest an ca urmare a expirării mai multor licenţe deţinute de operatorii de telefonie mobilă. Instituţia va licita toate frecvenţele radio din benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz.

Consiliul Concurenţei: "Se poate şi mai bine, este loc pentru concurenţă"

Conform unui studiu realizat de compania de consultanţă şi audit KPMG, ţara noastră este cea mai competitivă din Europa pe segmentul de telefonie mobilă. Deşi avem cel mai mare număr de operatori de telefonie mobilă din Europa (cinci), se vehiculează că la licitaţie vor participa nume noi.

Domnul Cătălin Marinescu, a declarat: "Am avut câteva întâlniri cu noi operatori de telefonie mobilă, întâlniri ce au avut ca scop informarea şi atragerea acestora la licitaţie. Nu putem spune despre ce companii este vorba încă, pentru că nu avem garanţia că acestea vor participa".

Intrarea pe piaţa telecom a unor noi operatori este încurajată şi de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) care precizează totuşi că intrarea nu este facilă, existând bariere pentru noi veniţi.

Valentin Mircea, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, a adăugat: "Am dori să existe un nou intrat pe piaţă. Deşi ar fi greu, ar pune presiune pe cei existenţi şi concurenţa ar fi mai puternică, căci, uneori, este moleşeală. Există grupuri mondiale care încă nu au pătruns pe piaţa românească şi propun o licitaţie descendentă care ar favoriza noile companii".

Piaţa telecom a contribuit cu 3% la PIB-ul României, în 2011

Cei cinci operatori de telefonie mobilă activi pe piaţa din ţara noas-tră au contribuit anul trecut cu 3% la PIB-ul ţării noastre, aducând la bugetul statului peste 7 miliarde lei, a punctat Mihai Rada, Director KPMG România pentru tehnologie, media şi telecomunicaţii. Cosmote, Orange şi Vodafone au investit în ţara noastră 7,6 miliarde euro, cea mai mare investiţie fiind realizată de către Cosmote, în valoare de trei miliarde de euro. Investiţiile realizate de Orange s-au ridicat la 2 miliarde euro, compania precizând că s-au făcut investiţii foarte mari şi în pregătirea personalului, 1 milion de euro fiind alocat trainingurilor angajaţilor anul trecut. Orange România a mai declarat că taxele plătite de firmă în 2011 au fost în valoare de 800 milioane de lei, aproximativ 20% din cifra de afaceri a companiei. De asemenea, 2,6 miliarde euro au reprezentat investiţii făcute începând cu anul 1997 de al treilea mare jucător pe piaţă, Vodafone.

În ceea ce priveşte cheltuielile efectuate de către operatorii activi pe piaţă pe parcursul anului trecut, 374 milioane lei au mers către salarii şi bonusuri acordate angajaţilor, 4,2 miliarde lei au mers către alte industrii, investindu-se în reţele şi materiale iar 2,1 miliarde lei au reprezentat taxe şi impozite către bugetul de stat.

Companii vs. autorităţi

În cadrul întâlnirii de ieri, ce a avut ca subiect de discuţie spectrul şi evoluţia comunicaţiilor mobile şi la care au luat parte reprezentanţi importanţi din industrie, au existat opinii diferite în ceea ce priveşte prosperitatea afacerilor telecom în România. Atât Stefanos Theocharopoulos (CEO Cosmote România), Jean-Francois Fallacher (CEO Orange România), cât şi CEO-ul Vodafone România, Inaki Berroeta, au susţinut că veniturile companiilor pe care le conduc s-au redus semnificativ în ultimii ani de criză şi că este momentul să înceapă creşterea economică. Aceştia au susţinut la unison că au făcut investiţii majore în România şi au atras atenţia asupra tarifelor mici pe care le practică, fiind cele mai mici din Europa. "Vrem ca statul să susţină afacerile noastre, credem în investiţiile în România şi vom continua să investim, dar avem nevoie de stabilitate economică pentru asta", a declarat ieri Stefanos Theocha-ropoulos, CEO Cosmote România.

În replică, secretarul de stat al MCSI Marius Fecioru a spus că profitul înregistrat în ultimii ani de companii se pare că a devenit o ruşine şi a sfătuit companiile să se axeze pe inovaţie.

Operatorii de telefonie mobilă au declarat ieri că se aşteaptă ca licitaţia pentru spectru să ofere o licenţă mai mare de 15 ani, pentru ca investiţia să poată fi recuperată şi de asemenea să existe o concurenţă corectă şi un preţ de pornire rezonabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb