Bucureştiul resimte din plin nevoia actualizării Planului Urbanistic General (PUG), în condiţiile extinderii şi dezvoltării imobiliare accelerate. Andreas Baude, directorul general al "Apa Nova Bucureşti", apreciază că modul haotic în care s-a dezvoltat şi continuă să se dezvolte Capitala îngreunează considerabil proiecţia pe termen lung a investiţiilor în extinderea utilităţilor.
Domnia sa susţine: "Este destul de dificil să ne punem de acord, de la un an la altul, cu autorităţile locale în ceea ce priveşte arterele prioritare pentru derularea investiţiilor în reţelele de apă şi canalizare. Pe termen lung, este o nebuloasă din acest punct de vedere. Nici marii investitori care construiesc ample complexuri imobiliare nu stau mai bine la acest capitol. Ei urmăresc exclusiv realizarea unor profituri substanţiale şi mai puţin dezvoltarea armonioasă şi asigurarea utilităţilor în bune condiţii".
Oficialul "Apa Nova" afirmă că sunt foarte multe cazurile în care cererea de branşare a noilor dezvoltări la reţelele oraşului vine abia după ce construcţiile sunt ridicate. "Peste tot în lume investitorii viabilizează mai întâi terenul, obţin avizele necesare şi apoi se apucă să construiască. Or în România este invers", a declarat Andreas Baude.
Conducerea "Apa Nova" susţine că situaţia este şi mai rea în localităţile din jurul Capitalei. Cu toate acestea, compania este interesată să participe la licitaţiile pentru concesionarea serviciilor de apă şi canalizare din această zonă. "Apa Nova" s-a înscris deja în cursa pentru preluarea acestor servicii în Otopeni.
Andreas Baude a adăugat: "Din păcate, concurenţa pe această piaţă nu este la fel de mare ca în anii trecuţi. Liberalizarea pieţei nu a avut lor, iar investitorii s-au reorientat către alte ţări. Participanţii la licitaţii s-au împuţinat considerabil". Domnia sa a subliniat că au fost şi cazuri de licitaţii anulate din lipsă de participanţi şi pune această situaţie pe seama vidului legislativ, dar şi a lipsei de interes a primăriilor pentru astfel de concesiuni.