BCR urmează să vândă pachete mai mari de credite neperformante (NPL) până la sfârşitul acestui an, din cauză că procesul de recuperare internă a creanţelor nu funcţionează aşa cum şi-ar dori conducerea, a declarat, ieri, Andreas Treichl, directorul general al Erste Group Bank, acţionarul majoritar al celei mai mari bănci din ţara noastră.
Oficialii Erste anunţau, într-un comunicat transmis la sfârşitul săptămânii trecute, că estimează că portofoliul de NPL se va diminua cu 800 milioane euro (sau 25%), în 2014, comparativ cu nivelul înregistrat la sfârşitul anului trecut.
Reducerea ar urma să se realizeze atât prin recuperarea internă, cât şi prin vânzări de pachete, au precizat domniile lor.
Divizia responsabilă pentru restructurarea şi recuperarea creanţelor a început să joace un rol tot mai important în cadrul BCR în prima parte a anului trecut, ca urmare a înregistrării, în 2012, a unei pierderi de 1,2 miliarde lei (277 milioane euro), ca urmare a creşterii cu 68,2% costurilor cu provizioanele.
La sfârşitul lui februarie 2013, Manfred Wimmer (pe atunci director financiar al Erste, devenit, între timp, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR) afirma că divizia responsabilă pentru creditele neperformante urma să fie separată de celelalte structuri ale băncii şi să opereze ca o companie distinctă.
Scopul acestei decizii era să permită celorlalte departamente ale BCR să se ocupe de afacerea de creditare, fără să aibă de-a face cu împrumuturile cu probleme, explica domnia sa.
De crearea "Băncii de Oportunitate", cum a fost denumită banca "rea" din cadrul BCR, a fost responsabil Jurgen de Ruijter, un bancher cu 11 ani de experienţă în cadrul ABN AMRO şi RBS, în activităţi de administrare a portofoliilor de credite, care a fost numit director al Diviziei de Recuperare şi Restructurare.
Acesta a fost asistat de compania de consultanţă Bain&Company.
În luna octombrie a anului trecut, BCR a anunţat că activitatea de remediere, restructurare şi recuperare s-a transformat într-o linie de afaceri în cadrul băncii, de administrarea sa fiind numit responsabil Frank Michael Beitz, până atunci vicepreşedintele care coordona divizia de risc.
După patru luni la conducerea liniei de recuperare şi restructurare, Beitz a fost schimbat cu Bernd Mittermair, la acel moment directorul financiar al BCR.
Deşi în cadrul său lucrează aproximativ 500 de persoane, este condusă de un director cu experienţă în domeniu şi se află în coordonarea unui vicepreşedinte, divizia de restructurare şi recuperare a BCR nu pare să ofere rezultatele pe care şi le doresc conducerea băncii şi acţionarul majoritar, motiv pentru care instituţia de credit intenţionează să recurgă la vânzarea de pachete de credite neperformante mai mari decât cele oferite până acum.
Manfred Wimmer preciza, în februarie 2013, că prioritate în cadrul procesului de înstrăinare a activelor cu probleme a fost acordată împrumuturilor de consum negarantate, până la acel moment nefiind vândute proprietăţi imobiliare.
Asemeni altor bănci din ţara noastră, BCR a înfiinţat un site de Internet unde prezintă proprietăţile scoase la vânzare. Promovarea ofertei în acest domeniu s-a realizat inclusiv prin mesaje afişate pe ecranele bancomatelor băncii.
În ceea ce priveşte creditele acordate companiilor, BCR a optat să realizeze intern restructurarea acestora, din cauza dificultăţii de a ajunge la un acord privind preţurile la care să se desfăşoare tranzacţiile, mai explica, atunci, Manfred Wimmer.
• Bloomberg: Creditele neperformante au înghiţit două treimi din profitul băncilor austriece, după 2008
Băncile din Austria trebuie să îşi reconsidere modelul de afaceri care le-a obligat să folosească 44 de miliarde de euro, respectiv aproape două treimi din profitul obţinut după 2008, pentru acoperirea cu provizioane a creditelor neperformante, potrivit băncii centrale din această ţară, relatează Bloomberg.
Băncile austriece, în frunte cu Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria, sunt cei mai mari furnizori de credite în fostul bloc comunist european. Creşterea nivelului creditelor neperformante a obligat băncile să constituie provizioane tot mai mari şi să revizuiască în scădere valoarea activelor.
Banca centrală a Austriei cere băncilor, în raportul semestrial referitor la stabilitatea financiară, să îşi regândească strategiile din estul Europei care favorizează bulele speculative şi conduc la acumularea de datorii neperformante.
"Nu este momentul pentru retragerea din Europa de Est. Dimpotrivă, ratele de creştere sunt încă mai ridicate decât în vestul Europei, dar acestea trebuie să fie sustenabile", a declarat Andreas Itter, viceguvernatorul băncii centrale a Austriei.
El a spus că nu se mai poate proceda ca înainte de criză, prin vânzarea ieftină de obligaţiuni în Occident şi transmiterea banilor în Europa de Est.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Plaiasul barbar în data de 08.07.2014, 10:50)
Varza! aceasta au facut "specialistii" de tipTreichl - de fapt toate grupurile austriece in estul Europei cu experimentele lor de tip Dictatul de la Viena.
Sunteti de acord domnule Rechea?