ANDREI RĂDULESCU, BANCA TRANSILVANIA: "Probabilitatea unor noi ajustări pe pieţele financiare internaţionale după terminarea sezonului de raportări este în creştere"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 iulie 2020


Nivelul PER în România este inferior raportat la ţările din regiune şi pieţele dezvoltate, spune economistul

Probabilitatea unor noi ajustări pe pieţele financiare internaţionale după terminarea sezonului de raportări ale rezultatelor companiilor pe trimestrul II este în creştere, subliniază Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, într-un raport de analiză. Acesta spune însă că pe termen mediu se menţin perspective favorabile pentru pieţele de acţiuni, mai ales cea din România, "unde nivelul PER este inferior raportat la ţările din regiune şi pieţele dezvoltate" (vezi grafic).

Economistul notează: "Climatul din pieţele financiare internaţionale s-a ameliorat în ultimele luni, după ajustările severe înregistrate între a doua jumătate a lunii februarie şi a treia săptămână din martie, determinate de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică. De la minimele locale înregistrate în martie până pe 28 iulie indicii bursieri au consemnat creşteri cu ritmuri ridicate (Dow Jones cu 41,9%, EuroStoxx 600 cu 31,5%, MSCI Asia Pacific cu 37,9% şi BET cu 22,4%), evoluţii determinate de încorporarea de informaţii cu privire la criza sanitară şi de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice, inclusiv programe monetare neconvenţionale de peste 6 trilioane USD şi programe fiscal-bugetare de peste 10 trilioane USD".

Potrivit lui Andrei Rădulescu, se confirmă astfel faptul că "unda de panică din februarie şi martie a reprezentat un caz clasic de suprareacţie, în contextul informaţiilor în contradictoriu cu privire la aspectele fundamentale ale crizei sanitare - inclusiv rata efectivă de mortalitate, estimată la valori inferioare pragului de 0,5%, cel mai recent studiu din India indicând un nivel de doar 0,1%".

"Din perspectiva termenului scurt ne aşteptăm ca dimensiunea financiară a economiei să fie influenţată de următorii factori: ştirile din sfera evoluţiei pandemiei, măsurilor de contracarare şi soluţiilor medicale; mix-ul de politici economice din SUA, China şi Uniunea Europeană/Zona Euro; dinamica indicatorilor macroeconomici avansaţi, coincidenţi şi întârziaţi; raportările financiare trimestriale; campania electorală şi rezultatul alegerilor Prezidenţiale din SUA (prima economie a lumii); climatul geo-politic mondial, inclusiv relaţiile SUA-China, SUA-Rusia, UE-Rusia, UE-China. Atragem atenţia cu privire la nivelul ridicat de incertitudine, aspect semnalat şi de creşterea recentă a cotaţiilor la aur spre maxime istorice", precizează Rădulescu, care adaugă că, "în acest context, considerăm că este în creştere probabilitatea unor noi ajustări pe pieţele financiare internaţionale după terminarea sezonului de raportări ale rezultatelor companiilor pe trimestrul II".

Acesta notează totuşi că pe termen mediu se menţin perspective favorabile pentru climatul din pieţele financiare internaţionale, scenariu susţinut de următoarele aspecte:

- 1. persistenţa costurilor reale de finanţare la minime istorice în perioada post-pandemie;

- 2. transformările din economia mondială, inclusiv accelerarea implementării Revoluţiei Digitale (cu impact pozitiv pentru dinamica PIB potenţial);

- 3. premisele de redinamizare a procesului de globalizare;

- 4. nivelul redus al raportului capitalizare bursieră mondială/active ale băncilor centrale (cumulat SUA, China şi Zona Euro - vezi grafic).

"În sfera pieţei monetare ne aşteptăm la consolidarea ratelor de dobândă la minime istorice în trimestrele următoare, atât în SUA, cât şi în Zona Euro şi România, date fiind semnalele recente ale băncilor centrale. Pe piaţa titlurilor de stat am putea asista însă la debutul unei tendinţe de creştere a ratelor nominale în SUA şi Zona Euro, pe fondul redinamizării PIB-ului nominal, în contextul intrării în ciclul post-pandemie", punctează analistul.

În sfera pieţei de acţiuni, potrivit lui Andrei Rădulescu, perspectivele se menţin favorabile pe termen mediu, mai ales pentru România, "unde nivelul (indicatorului de evaluare) PER este inferior raportat la ţările din regiune şi pieţele dezvoltate".

"Pe piaţa valutară considerăm că există spaţiu de apreciere pe termen scurt pentru dolarul american, dar pe termen mediu va continua tendinţa decenală de depreciere. Atragem atenţia cu privire la perspectiva modificării arhitecturii monetar-financiare internaţionale în perioada post-pandemie, forma şi fondul fiind dependente de negocierile dintre marile blocuri economice ale lumii", conchide Rădulescu, care este de părere că tranziţia se va face către moneda digitală.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Lumea așteaptă să vadă care e treaba cu dividendele alea promise pentru octombrie. Dacă vor fi anulate, potrivit sfaturilor BCE, bursa se va afunda în noroi până la 31.12.2020.

    Nu are legătură cu virusul, economia oricum e praf iar șansele ca ratele amânate sa mai fie plătite sunt minime daca avem deja 1 milion de șomeri de Covid. Să vedeți valuri de "dări în plata" in toamna-iarna. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb