ANDREI RĂDULESCU, BT: "Economia Chinei a crescut în noiembrie cu cel mai bun ritm din 2010"

MIHAI GONGOROI
Bănci-Asigurări / 3 decembrie 2020

"Economia Chinei a crescut în noiembrie cu cel mai bun ritm din 2010"

China, a doua economie a lumii, a crescut în luna noiembrie cu cel mai bun ritm din 2010 încoace, arată într-un raport de analiză Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania, care citează dinamica indicatorilor Caixin Purchasing Managers' Index pentru industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din China publicaţi astăzi de Markit Economics. Cu un PIB nominal de 14,5 trilioane dolari în trimestrul trei din 2020, China este a doua economie a lumii după SUA. PIB-ul nominal al Chinei a depăşit în 2019 PIB-ul nominal din zona Euro, principalul partener economic al României.

Rădulescu notează: "Conform statisticilor Markit Economics, economia Chinei a crescut pentru a şaptea lună consecutiv în noiembrie, cu un ritm în accelerare, spre maximul din martie 2010, evoluţie influenţată de redinamizarea comerţului internaţional şi de mix-ul relaxat de politici economice în implementare după incidenţa pandemiei. La nivelul industriei prelucrătoare, indicatorul PMI s-a majorat cu 1,3 puncte lună/lună la 54,9 puncte în noiembrie, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2010. Se evidenţiază majorarea comenzilor noi şi producţiei (cele mai bune dinamici din ultimii 10 ani), susţinută de redinamizarea comerţului internaţional, dar şi de creşterea cererii interne".

De asemenea, industria Chinei a generat noi locuri de muncă pentru a treia lună consecutiv în noiembrie, cu cel mai bun ritm din mai 2011. Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni s-a menţinut la un nivel ridicat în noiembrie, semnalând premise de continuare a climatului favorabil din sfera industriei prelucrătoare pe termen scurt.

"Subliniem faptul că producţia industrială din China a crescut pentru a şaptea lună la rând în octombrie, cu un ritm anual în consolidare la 6,9% (maximul din martie 2019). Totodată, sectorul de servicii (care reprezintă aproximativ 60% din economie) a crescut pentru a şaptea lună consecutiv în noiembrie, cu un ritm în accelerare: indicatorul PMI în urcare cu un punct lună/lună la 57,8 puncte, maximul din iunie. Majorarea comenzilor noi cu cel mai bun ritm din aprilie 2010, creşterea locurilor de muncă cu cea mai bună dinamică din octombrie 2010 şi ameliorarea componentei perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni (la maximul din aprilie 2011) exprimă premise favorabile pentru sectorul terţiar din a doua economie a lumii în trimestrele următoare", mai explică Rădulescu.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare şi sectorul de servicii) a crescut cu un ritm lunar de 1,8 puncte la 57,5 puncte în noiembrie, cel mai ridicat nivel din martie 2010.

"Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie indicatorul PMI Compozit a înregistrat un nivel mediu de 51 puncte în scădere cu 0,7 puncte an/an. Evoluţia a fost determinată de declinul indicatorului PMI din sectorul terţiar cu 1,9 puncte an/an la 50,6 puncte. Pe de altă parte, indicatorul PMI din industria prelucrătoare a urcat cu 0,6 puncte an/an la 50,9 puncte. Conform previziunilor macroeconomice actualizate recent de OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) PIB-ul Chinei ar putea decelera de la 6,1% an/an în 2019 la 1,8% an/an în 2020, o accelerare la 8% an/an fiind posibilă în 2021", conchide Rădulescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb