ANDREI RĂDULESCU, BT: "Probabilitatea unor ajustări pe piaţa bursieră americană este în creştere"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 august 2020

"Probabilitatea unor ajustări pe piaţa bursieră americană este în creştere"

Probabilitatea unor ajustări pe piaţa bursieră americană, în perioada următoare este în creştere, consideră Andrei Rădulescu, economistul şef al Băncii Transilvania. Acesta subliniază într-un raport de analiză că indicatorul PER (price-earnings ratio) arată o supraevaluare la nivelul indicelui S&P 500.

Rădulescu notează: "Atragem atenţia cu privire la faptul că indicatorul de volatilitate pentru indicele bursier S&P 500 încă nu a revenit la nivelul de dinainte de incidenţa pandemiei. Totodată, barometrul PER (price-earnings ratio) indică un nivel ridicat de evaluare pentru indicele S&P 500 (vezi grafic - n.r.). În acest context este în creştere probabilitatea incidenţei unor ajustări - realocări între clase de active - în perioada următoare".

Analistul mai evidenţiază că pe parcursul ultimelor săptămâni am asistat la consolidarea climatului pozitiv din pieţele financiare internaţionale, indicele bursier S&P 500 din SUA înregistrând niveluri record.

Potrivit lui Andrei Rădulescu, această evoluţie a fost susţinută de o serie de factori:

- 1. implementarea unui mix relaxat (fără precedent) de politici economice la nivel mondial după incidenţa crizei sanitare, un şoc fără precedent în perioada postbelică: programe monetare neconvenţionale, fiscal-bugetare şi de venituri cu un volum cumulat în convergenţă spre nivelul de 20 trilioane de dolari, reprezentând aproximativ 20% din PIB-ul lumii din 2019;

- 2. intensificarea procesului de încorporare a roadelor Revoluţiei Digitale (în contextul incidenţei pandemiei şi implementării de măsuri de distanţare socială) cu impact pozitiv pentru dinamica PIB potenţial în următorul ciclu economic;

- 3. ameliorarea indicatorilor care comensurează pandemia şi intensificarea eforturilor pentru dezvoltarea de soluţii medicale, fiind ridicată probabilitatea apariţiei de vaccinuri în lunile următoare.

"Astfel, de la minimele din martie până în prezent indicele bursier S&P 500 din SUA a consemnat un avans de aproximativ 53%. Se evidenţiază creşterea companiilor din sectorul IT&C cu peste 68% din martie până în prezent. Pe de altă parte, companiile din alte sectoare au consemnat un avans de doar 48%, dat fiind că incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc au avut impact puternic la nivelul ramurilor cele mai afectate de măsurile de distanţare socială (turism, transport, etc)", notează economistul.

Potrivit acestuia, perspectivele de politică monetară din SUA - persistenţa abordării ultra acomodative cel puţin până în 2022 - coroborate cu semnalele de intrare a economiei reale în ciclul post-pandemie la jumătatea anului curent exprimă premise favorabile pentru evoluţia bursei americane pe termen mediu.

"Scenariul este susţinut de nivelul redus al costurilor reale de finanţare şi de perspectivele de atenuare în intensitate a pandemiei coronavirus", arată Rădulescu.

La finele lunii iulie, analistul afirma că revenirea pieţelor de acţiuni după crahul din martie adus de pandemie confirmă faptul că "unda de panică din februarie şi martie a reprezentat un caz clasic de suprareacţie, în contextul informaţiilor în contradictoriu cu privire la aspectele fundamentale ale crizei sanitare - inclusiv rata efectivă de mortalitate, estimată la valori inferioare pragului de 0,5%, cel mai recent studiu din India indicând un nivel de doar 0,1%".

Din perspectiva termenului foarte scurt, acesta adaugă acum că cele mai importante repere macroeconomice pentru evoluţia pieţei de capital constau în Simpozionul de Politică Economică de la Jackson Hole (organizat de Federal Reserve şi care începe mâine) şi datele cu privire la evoluţia pieţei forţei de muncă din SUA în această lună, care vor fi comunicate de Departamentul american pentru Muncă la început de septembrie.

"Printre alţi factori cu impact la nivelul pieţei de acţiuni în perioada următoare menţionăm şi campania electorală din SUA, relaţiile SUA-China, SUA-Rusia, UE-Rusia, UE-China, precum şi acumularea de semnale privind reconfigurarea arhitecturii sistemului monetar-financiar internaţional", conchide analistul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb