ANDRIOAIEI, PSC: "Ni se cere imposibilul: să dezbatem legea achiziţiilor în zece zile"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 31 iulie 2015

"Ni se cere imposibilul: să dezbatem legea achiziţiilor în zece zile"

Constructorii, arhitecţii, inginerii, ONG-urile şi AmCham cer prelungirea termenului dezbaterilor

Tot mai multe patronate, asociaţii şi ONG-uri au cerut public Guvernului, în ultimele zile, să prelungească termenul de dezbatere publică a noului pachet de legi privind achiziţiile publice. Proiectele de acte normative au fost publicate spre dezbatere pe 22 iulie, pe site-ul Ministerului Finanţelor şi ANRMAP (autoritatea care monitorizează achiziţiile publice).

Tiberiu Andrioaiei, secretarul general al Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC), ne-a declarat, ieri: "Noi am cerut o perioadă de dezbatere de 60 de zile, nu de zece zile. Autorităţilor le-a luat un an şi jumătate să transpună directiva europeană din domeniu. În zece zile este fizic imposibil să parcurgem pachetul legislativ şi să ne facem observaţiile, mai ales că nu am fost consultaţi la elaborare".

Domnia sa ne-a precizat că PSC apelează la experţi pentru a-şi formula un punct de vedere asupra legii, iar luna august este perioadă de concedii. "Experţii sunt plecaţi în concediu în august. Sunt foarte multe aspecte de discutat, iar trecerea de la preţul cel mai mic la oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic este un proces complex, ce trebuie să aibă criterii foarte clare de evaluare", a completat reprezentantul PSC.

Constructorii şi-au unit forţele de luni bune şi au constituit un grup de lucru, pentru a putea dezbate activ şi aplicat pachetul legislativ. Conducerea PSC consideră că setul de criterii în baza cărora se atribuie cea mai bună ofertă tehnico-economică trebuie să fie clarificat în legislaţia secundară. Tiberiu Andrioaiei consideră: "Legea achiziţiilor nu poate fi discutată separat de alte acte normative care reglementează sectorul construcţiilor şi nici separat de normele de aplicare. Cred că Guvernul intenţionează ca dezbaterea să aibă loc, de fapt, în Parlament, în această toamnă, ca să intre în vigoare de la 1 ianuarie, considerând că discuţiile de acolo sunt suficiente timp de 2-3 luni. Şi atunci care-i sensul acestor acţiuni? În mod normal ar trebui să se întâmple invers: în Parlament ar trebui să meargă mai repede şi mediul de afaceri să aibă mai mult timp pentru dezbateri".

Şi Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR), ne-a spus că se alătură patronatelor şi asociaţiilor profesionale care cer prelungirea termenului de dezbatere cu minim o lună-două.

Ieri, conducerea AmCham România s-a alăturat celor care vor mai mult timp pentru dezbatere publică, arătând: "Apreciem efortul grupului de lucru de la nivelul Guvernului României însărcinat cu transpunerea noilor reglementări europene în legislaţia naţională şi urmărim cu deosebit interes progresul acestui demers. În acelaşi timp, date fiind importanţa şi complexitatea temelor în discuţie, în vederea obţinerii unor răspunsuri cât mai concludente în cadrul consultării publice şi în scopul formulării unor opinii/sugestii fundamentate şi cât mai adaptate realităţilor locale, apreciem ca necesară acordarea unei perioade de timp de cel puţin 30 de zile pentru parcurgerea unui proces consultativ real, substanţial şi eficient".

Organizaţia arată, într-un comunicat, că importanţa reformei sistemului achiziţiilor publice reprezintă, fără îndoială, o prioritate esenţială pentru dezvoltarea economiei româneşti, inclusiv în privinţa creşterii gradului de absorbţie sustenabilă a fondurilor europene şi a accelerarii proiectelor de investiţii prioritare. În acest context, participarea partenerilor interesaţi, cu precădere a mediului de afaceri, în cadrul acestei reforme este de natură să asigure proiectarea unei coordonate practice absolut necesare cadrului de reglementare, precum şi să adauge un plus de coerenţă operaţională procesului, conform sursei citate.

"AmCham promovează, prin implicarea sa activă şi constantă în acest domeniu extrem de important, implementarea unor măsuri cu valoare de principiu, cum ar fi eficienţa în cheltuirea fondurilor publice, obţinerea valorii optime în achiziţiile publice, o reformă instituţională reală prin reducerea birocraţiei, eliminarea corupţiei şi transparenţa procedurală, precum şi orientarea sistemului către lărgirea capacităţii administrative specializate şi performanţe economice competitive", se mai arată în comunicat.

În ziua în care Guvernul a lansat Legea Achiziţiilor în dezbatere publică, premierul Victor Ponta a declarat: "Toţi cei prezenţi aici au sarcina ca în ultima săptămână din august să avem practic pe masa guvernului textele, tot pachetul de legi, ca să putem să luăm decizia referitoare la adoptarea şi implementarea acestora".

Domnia sa a precizat că legea care reglementează achiziţiile publice a fost de multe ori modificată şi "de fiecare dată şi-a dovedit limitele", în aşa fel încât o reformă reală a modului de efectuare a achiziţiilor publice în România era absolut necesară.

Premierul a comentat: "Am cerut colegilor mei, în diversele poziţii pe care le-au ocupat, Ministerul de Finanţe, Ministerul Fondurilor Europene, Delivery Unit condus de Ioana Petrescu, să găsească împreună cu Comisia Europeană o soluţie care să asigure trei lucruri: în primul rând să avem un sistem de achiziţii publice transparent şi clar pentru toată lumea, în al doilea rând acest sistem previne nu doar conflicte de interese, corupţie, dar eu cred că trebuie să prevină cea mai mare problemă şi anume birocraţia - mai dăunătoare achiziţiilor publice decât orice altceva - şi în al treilea rând că aceste reguli sunt în sens european, îndeplinesc standardele europene şi, în acest fel nu vom mai avea nici un fel de problemă în viitor în achiziţiile efectuate în cadrul programelor finanţate cu bani europeni".

Constructorii au cerut, în repetate rânduri, asigurarea de criterii bazate pe standarde de cost realiste, elaborate de specialiştii sectorului, introducerea certificării firmelor, simplificarea legislaţiei în privinţa conformării administrative în procesul de ofertare, dar şi actualizarea Legii calităţii în construcţii, care a fost deja promulgată într-o formă neacceptată de sector şi fără consultarea acestuia. Ei au mai cerut autorităţilor noastre un cadru unitar de tratare a contestaţiilor în justiţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb