ANEIR: "Exporturile sunt în pericol"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii / 15 martie 2016

Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) acuză dezinteresul conducerii Ministerului Economiei faţă de situaţia actuală a exporturilor româneşti, care în ianuarie 2016 au marcat un recul semnificativ, pentru prima dată în ultimii cinci ani.

"De la începutul actualului mandat, ministrul Economiei nu şi-a făcut timp să stea de vorbă cu membrii Consiliului de Export (reprezentanţi ai sectorului public şi privat), iar şeful Departamentului de comerţ exterior, care ocupă şi funcţia de Co-Preşedinte al respectivului Consiliu, amână de două luni de zile convocarea lui (fapt unic în istoria de aproape 12 ani a Consiliului de Export). Oare cât trebuie să mai suporte exportatorii incapacitatea şi dezinteresul actualei echipe de la Ministerul Economiei? Sfârşitul mandatului din noiembrie/decembrie a.c. este prea îndepărtat! Intervenţia urgentă a prim-ministrului ar putea fi o speranţă", se afirmă într-un comunicat al ANEIR, citat de Agerpres.

În context, organizaţia solicită demisia sau demiterea şefului Departamentului de comerţ: "Deşi ani la rândul exporturile au constituit principalul motor al dezvoltării economice a ţării, în ultima perioadă respectivul motor dă semne de gripare. Un semnal de alarmă l-au dat cifrele INS pentru prima lună din acest an (date publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute): este prima lună ianuarie din ultimii 5 ani (după criza exporturilor din perioada 2008-2009) când exporturile au marcat un recul semnificativ - de circa 70 milioane euro, iar balanţa comercială a ţării - oglinda capacităţii unei economii de a-şi acoperi nevoile interne - este într-o creştere alarmantă a deficitului (circa 38% în 2015), pentru ca în prima lună din 2016 să se accentueze cu încă 114%".

Conform ANEIR, un prim răspuns este dat de situaţia realizării Programului de promovare a exporturilor (PPE), care anul trecut a permis participarea firmelor româneşti la doar 1/3 din acţiunile ce puteau fi finanţate din fonduri bugetare (târguri şi misiuni economice internaţionale) şi de la care exportatorii se puteau întoarce cu comenzi pentru 2016.

Potrivit ANEIR, în cele 4 luni de mandat, echipa de "specialişti" de la Ministerul Economiei nu a finalizat niciunul din angajamentele asumate de natură să îmbunătăţească derularea PPE: nici modificarea Procedurii operaţionale, nici a HG-ului de derulare a PPE şi nici măcar simplificarea Cererii de înscriere a firmelor la acţiunile din cadrul PPE.

"În primele 2 luni şi jumătate din acest an s-au decontat de către Minister doar 0,5% din volumul bugetat al PPE-ului pentru acest an, adică niciun ban pentru acţiunile desfăşurate în 2016 şi încă un număr important de deconturi din 2015 rămase neplătite. La fel de alarmantă este şi instabilitatea instituţională în domeniu, ameninţat de vechiul Guvern că va crea un Institut de Comerţ Exterior, iar noul Guvern îşi doreşte o Agenţie (despre care se ştie extrem de puţin cum va arăta şi dacă va fi într-adevăr funcţională)", se subliniază în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb