Subsidiara "Fiat" din Serbia a ajuns la un acord cu sindicatele privind majorarea salariilor, după ce mişcarea de protest a angajaţilor de la uzina "Fiat" din Kragujevac, în centrul ţării, ameninţa să afecteze avansul economiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Societatea mixtă de la Kragujevac este deţinută în proporţie de 67% de "Fiat" şi 33% de statul sârb, iar producţia acestei uzine este responsabilă pentru 3% din Produsul Intern Brut şi 8% din exporturile Serbiei. Unitatea are aproximativ 2.400 de angajaţi şi în 2015 a produs 100.000 de automobile. Anul trecut însă, compania a început să elimine o parte din locurile de muncă printr-un mix de plecări voluntare şi concedieri obligatorii şi, de asemenea, a renunţat la cel de-al treilea schimb.
În iunie, angajaţii de la Kragujevac au intrat în grevă, solicitând salarii mai bune şi reducerea programului de lucru. Sindicatele angajaţilor au declarat că au încercat, fără succes, să negocieze cu echipa managerială.
"Fiat" a oferit o majorare a salariilor de 9,54%, a anunţat un purtător de cuvânt al Confederaţiei sindicatelor comerciale autonome din Serbia. "Oferta italienilor a fost în linii mari acceptată", a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt.
Conform acordului, salariile lunare ale angajaţilor ar urma să crească la 42.000 de dinari (349,53 euro) în 2017 şi 2018, de la 38.500 dinari în prezent, a anunţat portul public de televiziune.
De asemenea, angajaţii vor primi bonusuri pentru eficienţă şi li se va deconta transportul la uzină.