Angela Merkel îşi exprimă în noile sale memorii, temerile cu privire la ordinea democratică occidentală cu Donald Trump ca preşedinte al SUA, dar şi îngrijorarea profundă cu privire la influenţa crescută pe care o va avea Elon Musk în administraţia lui Trump, relatează The Guardian.
Fostul cancelar german, care în timpul primului mandat al lui Trump a primit din partea unor observatori denumirea de "lider al lumii libere" este rezervată de obicei preşedinţilor americani. Ea a declarat că cei 16 ani la putere au învăţat-o că interesele politice şi de afaceri trebuie să fie menţinute într-un echilibru fin.
Întrebată de revista Der Spiegel într-un interviu dacă provocarea reprezentată de Trump a crescut de la prima sa alegere în 2016, Merkel a răspuns: "Există acum o alianţă vizibilă între el şi marile companii din Silicon Valley, care au o putere enormă prin capital".
Musk, care îl consiliază pe Trump în al doilea mandat, a fost însărcinat de preşedintele ales să conducă, împreună cu Vivek Ramaswamy, un departament nou creat pentru eficienţa guvernamentală. Merkel a declarat că încurcăturile financiare ale şefului SpaceX şi Tesla au făcut o astfel de numire extrem de problematică.
"Dacă o persoană ca el este proprietarul a 60% din toţi sateliţii care orbitează în spaţiu, atunci aceasta trebuie să fie o preocupare uriaşă pentru noi, împreună cu problemele politice", a spus ea. "Politica trebuie să determine echilibrul social dintre cei puternici şi cetăţenii normali".
Ea a spus că unul dintre reperele care diferenţiază societăţile libere este controlul clar al puterii corporaţiilor şi al influenţei ultra-bogaţilor. "Într-o democraţie, politica nu este niciodată neputincioasă în faţa companiilor", a spus ea.
În ceea ce priveşte platformele de social media, precum X a lui Musk, Merkel a spus: "Este important să contrabalansăm furia din social media, cum ar fi cea stârnită de AfD în această ţară", făcând referire la partidul de extremă dreapta Alternative fur Deutschland, care ocupă acum locul al doilea în sondajele de opinie înainte de alegerile anticipate din 23 februarie.
Merkel a recunoscut că le-a sprijinit pe Hillary Clinton şi Kamala Harris în candidaturile lor la preşedinţie împotriva lui Trump, care au eşuat în cele din urmă, şi a declarat că înfrângerile lor au umplut-o de tristeţe.
În extrasele din memoriile publicate în săptămânalul german Die Zeit, Merkel declara că, în calitate de preşedinte, Trump a abordat relaţiile cu aliaţii de lungă durată ca fiind agresiv tranzacţionale, "ca dezvoltatorul imobiliar care a fost înainte de a intra în politică".
Ea a constatat că acesta era fascinat în special de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de "politicienii cu trăsături autocratice şi dictatoriale". Merkel s-a confruntat cu critici puternice de când a părăsit funcţia, deoarece nu a reuşit să stabilească linii roşii clare cu Putin şi a făcut Germania mult prea dependentă de gazul rusesc.
Musk, cel mai bogat om din lume, a făcut o campanie intensă pentru Trump şi îl ajută să gestioneze tranziţia înapoi la Casa Albă, inclusiv să ia parte la întâlniri, să participe la convorbiri telefonice cu lideri mondiali precum Volodimir Zelenski din Ucraina şi să discute despre reducerea unei treimi din bugetul federal de 6,75 miliarde de dolari.
Participaţiile corporative ale lui Elon Musk, inclusiv Tesla, SpaceX şi alte afaceri, au beneficiat de contracte publice în valoare de aproximativ 15 miliarde de dolari.
1. Completare
(mesaj trimis de Gg în data de 23.11.2024, 10:56)
Este adevarat ca Elon Musk a beneficiat de contracte publice, dar nu pentru a construi poduri care se darama. Are contracte cu NASA, cu armata americana. NASA ar dori foarte mult sa mai existe cel putin inca o companie ca SpaceX, dar Boeing a esuat lamentabil, iar armata americana ar dori de asemenea o a dua oferta!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2024, 11:23)
e problema dc musk taie 2 triliarde de dolari din cheltuieli cum a spus.
ca atunci toti vor trebui sa urmeze exemplul, dc mai vor credit.
o mare problema intr-adevar.
nu cred ca va putea face, bugetul nu e twitter, dar cred ca asta deranjeaza de fapt.
merkel, ura afd nu ar exista dc nu aduceai atatai negrii ilegali asistati sociali si unii din ei teroristi, fanatici religiosi, saria in germania si etc. nu e o ura neprovocata. politicienii si autoritatile nu-si fac datoria.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2024, 11:57)
Ex comunista, Angela Merkel este "profund îngrijorată",
de democratia occidentala sub Trump,
ce "distractie media" in anii urmatori
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.11.2024, 12:48)
Merkel este ingrijorata ca Musk a spus ca sustine initiativa de eliminare a subventiei de 7500 de USD la achizitia unei masini electrice…si aici e problema Germaniei, sectorul auto este cel mai important in economia lor, masinile electrice germane nici acum cu subventia nu sunt profitabile, fara subventie e faliment clar. Tesla Grunheide arata ca poti fi profitabil electric, au avut nemtii 10 ani timp sa faca pregatirile de tranzitie, dar gazul “ieftin” mujic a fost mai “atractiv”:-)…Cand joci sah, calculezi 10 mutari inainte in functie de fiecare posibil raspuns al adversarului…dar asta inseamna sa fii “proactiv” si nu “reactiv”:-)