• Se acordă alocaţii financiare nerambursabile în limita a 200 milioane de lei şi microcredite de maximum 10.000 de euro
Agenţia Naţională pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie alocă în acest an 13,5 miliarde de lei vechi pentru pregătirea antreprenorială a tinerilor şi pentru finanţarea iniţierii unei noi afaceri.
Programul Start a fost relansat recent şi se va desfăşura în trei etape: mediatizarea aces-tuia prin mijloacele de comunicare în masă, anunţuri şi pliante promoţionale; organizarea şi desfăşurarea cursurilor de pregătire antreprenorială destinate beneficiarilor Programului; finanţarea celor mai bune planuri de afaceri, întocmite pe baza cunoştinţelor dobîndite pe parcursul etapei a II-a, prin alocaţie financiară nerambursabilă în limita sumei de 200 milioane de lei şi prin credite acordate de banca selectată în limita maximă a 10.000 euro sau echivalent în lei. Planurile de afaceri vor fi selectate de către o Comisie de evaluare constituită din specialişti din cadrul băncii, ce va fi desemnată cîştigătoare în urma procesului de achiziţie publică, ai ANIMMC şi Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
Beneficiarii Programului sînt: persoanele fizice, persoanele fizice autorizate şi asociaţiile familiale, precum şi persoanele juridice care îndeplinesc, cumulativ, la data depunerii formularelor de înscriere, criteriile de eligibilitate prezentate în Procedură de implementare a Programului pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rîndul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare - START.
Cursurile pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale se vor desfăşura în cinci centre: Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi şi Timişoara, în luna septembrie. Se va acorda sprijin pentru dezvoltarea firmelor nou-înfiinţate sau pentru înfiinţarea de noi microînterprinderi sau IMM-uri prin facilitarea accesului aces-tora la finanţare. De asemenea, se are în vedere îmbunătăţirea performanţelor economice ale microîntreprinderilor existente, prin creşterea gradului de pregătire antreprenorială a personalului acestora.