Anna Wendt, Director al BuroHappold Engineering va prezenta Louvre Abu Dhabi la conferinţa SHARE X

D.I.
Miscellanea #Construcţii / 11 octombrie 2019

Anna Wendt, Director al BuroHappold Engineering va prezenta Louvre Abu Dhabi la conferinţa SHARE X

Anna Wendt, director BuroHappold Engeenering va prezenta pe 14 noiembrie, la Bucureşti, în cadrul SHARE X, "Conference for Advanced Architecture' proiectarea de la viziune la realitate pentru a înţelege întreaga intensitate a parcursului creator al acestui proiect ce reprezintă un exponent al inovaţiei.

O simbioză între două dimensiuni esenţiale ce aduc la viaţă o clădire, Louvre Abu Dhabi, reuşeşte să se contureze ca o inovaţie în arhitectură precum şi în sfera inginerească, dominând prin simplitatea şi coerenţa dispunerii sale. Perceput sub amprenta unei peninsule, muzeul translează cultura arabă în elemente edificatorii acesteia, pornind de la sacralitatea relaţiei cu apa, acoperirea tip cupolă şi terminând cu transpunerea tipologică a unui oraş specific zonei prin dezvoltarea celor 55 de clădiri ce compun muzeul. Parcursul spaţial se metamorfozează astfel într-o experienţă continuă, fiind amplu determinat şi de jocurile de lumină realizate prin intermediul cupolei perforate. Ploaia de lumină defineşte un spaţiu complex, seren, un microclimat autosuficient, dar care comunică cu exteriorul şi este compus din elemente ce redau esenţa zonei.

Arhitectul câştigător al premiului Pritzker, Jean Nouvel, a căutat inspiraţia pentru conceptul Louvre Abu Dhabi în cultura arhitecturală tradiţională arabă. Modelul complex al cupolei este rezultatul unui design geometric extrem de studiat care a implicat o colaborare strânsă între echipa de proiectare arhitecturală de la Ateliers Jean Nouvel şi inginerii de structuri de la BuroHappold Engineering. Această reatribuire metaforică în arealul arhitectural a boltei cereşti, domul muzeului Louvre Abu Dhabi este reprezentarea a 7850 de stele geometrizate suprapuse pe 8 layere succesive, fiecare în parte scalat şi rotit. Pattern-ul specific se repetă în diferite mărimi şi diferite unghiuri, dispunerea acestora conturând o succesiune a luminii şi a umbrei. Domul are diametrul de 180 de m, fiind simetric de-a lungul unei axe centralizatoare. Acesta angajează o structură triangulată pentru a realiza rigidizarea, cântărind aproximativ 7000 de tone. Per total, acesta comprimă în jur de 10.000 de elemente individuale, susţinute de patru stâlpi de suport ascunşi în diferite zone ale clădirilor, pentru a materializa iluzia de levitare, valorificându-i statutul în discursul arhitectural. Considerând greutatea proprie a cupolei, realizarea palpabilă a construcţiei a fost o sarcină dificilă, însă a fost optimizată prin realizarea a 85 de elemente distincte ce ulterior au format un tot unitar.

Domul devine o concretizare a bivalenţei nocturn - diurn, la fel ca bolta cerească. Acesta preia o dimensiune etern metamorfozabilă, gravitând din poziţia unui element de protecţie în faţa căldurii sahariene, la o diafană expunere a unei oaze de lumină, unde relaţionarea cu apa devine un element primordial. Acest microclimat reuşeşte să asimileze elementarul dinamicii exterioare pentru a deveni o instanţă de referinţă. Devine spectrul unei promenade urbane, un refugiu - un microclimat cu caracter de exponent cultural.

Astfel, pentru a înţelege întreaga intensitate a parcursului creator al acestui dom ce reprezintă un exponent al inovaţiei, Anna Wendt, director BuroHappold Engeenering responsabil cu proiectele specifice faţadelor şi cele multidisciplinare, va lua parte în postura de speaker la SHARE X, Bucureşti. Anna a reuşit de-a lungul timpului să îşi contureze un spectru larg de abordări în funcţie de tipologia proiectului, având ca liant elemente de proiectare şi inginerie, reuşind să condenseze anumite atribute esenţiale ale performanţei. Principiul care o ghidează este integrarea unor abordări inginereşti în procesul proiectării, în dorinţa de a răspunde unor cerinţe complexe ale mediului construit. Faptul că a avut ocazia să lucreze nu numai la nivel european, ci şi la nivel internaţional i-au permis o dezvoltare amplă a unui spectru larg de informaţii la nivel cultural, perceptiv, climatoriu, reuşind să jongleze cu toţi exponenţii necesari conturării unui rezultat de calitate. Proiectele sale majore din Portofoliu consituie în Muzeul Louvre, Abu Dhabi, în colaborare cu Ateliers Jean Nouvel, Totteham Hotspur Stadium, UK, în colaborare cu Populous, Banque Libano Francaise, Liban, în colaborare cu Snohetta, etc. Rezultatele sale spectaculoase i-au adus diverse premii, printre care Engineer of the Year la Women in Construction Awards din anul 2016.

Evenimentul SHARE X găzduit de Radisson Blue Hotel este organizat în mod tradiţional de către ABplus events în colaborare cu OAR România şi UAIUM Bucureşti va fi construit pe trei secţiuni: materiale inovatoare, tehnologii disruptive şi arhitectura avansată a faţadelor.

Înscrierea la eveniment este deschisă. Tarifele sunt diferenţiate pe categoria de vârstă: până şi peste treizeci de ani. Biletele pentru eveniment se achiziţionează de pe site-ul www.share-architects.com.

Evenimentul se bucură de susţinerea partenerului oficial Saint Gobain, a partenerilor principali Şişecam Flat Glass, Etem Building Systems, ZUMTOBEL Group şi TeraSteel, a partenerul software GRAPHISOFT, partenerului EQUITONE şi a sponsorilor Adeplast, ALUPROF, Urban Landscapes Romania, Villeroy & Boch.

Partenerii media principali sunt Igloo, SpaţiulConstruit, Arhitext, Humans of Architecture şi Consiliul Consultativ al Arhitecţilor din Europa Centrală şi de Est. De asemenea, parteneri media sunt Bursa Construcţiilor, Arhitex.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb