În perioada 2-3 iunie 2022, echipe comune ale Comisariatelor pentru Protecţia Consumatorilor din judeţele Constanţa, Călăraşi, Braşov şi Municipiul Bucureşti au realizat nu mai puţin de 82 de acţiuni de control, vizând toate activităţile comerciale care se derulează în Centrul Vechi din Capitală, potrivit unui comunicat de presă.
În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 538.000 lei, 22 de avertismente şi măsura opririi temporare a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor, pentru 23 de operatori economici (aproximativ un sfert dintre cei controlaţi).
"Pot înţelege lipsa de personal şi consecinţele acesteia, pot înţelege că HoReCa a trecut printr-o perioadă grea, în ultimii doi ani, dar nu pot înţelege murdăria, existenţa "expiratelor", gândacii şi o gestionare deficitară a unei bucătării. Nu-i pot înţelege pe cei care, la sfârşitul zilei, încasează bani şi uită că şi sursa de venituri trebuie întreţinută.
Îi felicit, totuşi, cu jumătate de gură, pe cei care au îndreptat lucrurile într-un timp rezonabil. Nu ne laudăm cu sancţiunile aplicate, este modul prin care transmitem, celor încă necontrolaţi, să ia măsuri înainte să le luăm noi", a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Cele mai importante nereguli constatate de comisarii ANPC au fost:
- utilizarea unor produse expirate
- utilizarea unor echipamente de gătit neigienizate, cu depuneri în strat gros de grăsime, rugină şi ulei închis la culoare şi cu miros necorespunzător
- folosirea spaţiul destinat procesului tehnologic fără ca acesta să aibă o delimitare clară, fiind posibilă intersectarea veselei neigienizate cu produsele finite
- utilizarea unor vase şi ustensile depreciate (eliminate din uz chiar în timpul controlului)
- folosirea unor cântare electronice neverificate metrologic
- lipsa specificării individualizate a ingredientelor în lista meniu, inclusiv a menţionării potenţialilor alergeni
- depozitarea direct pe paviment a baxurilor cu băuturi răcoritoare sau a materiilor prime
- schimbarea stării termice a produselor, din refrigerate în produse congelate
- utilizarea unor produse alimentare congelate cu arsură de frig
- utilizarea unor coşuri de gunoi fără capac şi acţionare la pedală
- folosirea unor spaţii frigorifice de depozitare depreciate, cu vopseaua sărită, cu rugină, cu garnituri sau chedere neigienizate.