publică şi în cele din incinta unităţilor sanitare.
ANPC transmite că, în cadrul acţiunii naţionale de control demarată pe 24 februarie 2025, sub coordonarea Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Cristian Victor Popescu Piedone, controalele la nivel naţional au continuat şi în data de 25 februarie 2025, fiind efectuate verificări în toate judeţele şi sectoarele Municipiului Bucureşti, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Scopul principal al acestei acţiuni a fost verificarea respectării normelor legale în unităţile de alimentaţie publică şi în cele din incinta unităţilor sanitare.
În cadrul celor două zile de acţiune de control, au fost verificate un număr semnificativ de unităţi de alimentaţie publică şi chioscuri:
-152 unităţi de alimentaţie publică din incinta unităţilor sanitare, dintre care 113 au înregistrat abateri.
-187 chioscuri, magazine şi unităţi de alimentaţie publică din proximitatea unităţilor sanitare, dintre care 184 prezentau abateri.
Măsurile aplicate
În urma acestor verificări, au fost aplicate măsuri severe pentru a proteja consumatorii şi a asigura siguranţa alimentelor:
-78 kg de produse au fost oprite temporar de la comercializare, în valoare totală de 2.845 lei, până la remedierea deficienţelor.
-1.526 kg de produse au fost retrase definitiv, în valoare totală de 51.844 lei.
-135 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.018.000 lei.
-101 avertismente au fost aplicate.
Principalele abateri constatate
Printre principalele abateri identificate în cadrul controalelor se numără:
-Nerespectarea condiţiilor prescrise şi declarate pentru depozitarea alimentelor, produse cu modificări organoleptice şi ambalaje deteriorate.
-Utilizarea apei din surse neverificabile pentru dozatoarele de cafea şi neigienizarea corespunzătoare a aparatelor de cafea.
-Comercializarea unor produse nesigure, cum ar fi bacon feliat fără elemente de identificare sau ketchup transbordat din ambalaje colective fără data deschiderii.
-Depozitarea necorespunzătoare a produselor, cu risc de contaminare microbiană.
-Neafişarea preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură.
-Nerespectarea condiţiilor de igienă în unităţile de alimentaţie publică şi în echipamentele acestora.
Opinia Cititorului