Cota de energie regenerabilă care beneficiază de sistemul de certificate verzi ar trebui să crească anul viitor la 12,5%, faţă de 8,3%, cât prevede legislaţia actuală, întrucât, altfel, România ar risca să nu îşi mai atingă ţinta de energie regenerabilă pentru anul 2020, a declarat, ieri, Emil Calotă, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
"Piaţa de certificate verzi este gripată de mai multă vreme, din această cauză există şi presiunile pe care le fac asociaţiile asupra ministerului. ANRE nu are drept de iniţiativă legislativă, dar am transmis datele necesare către Ministerul Energiei. Am semnalat inclusiv faptul că, dacă nu intervenim să modificăm Legea 220 (Legea 220/2008), cota care rezultă matematic pentru anul următor este extrem de primejdioasă şi ar pune sub semnul întrebării obiectivul României de atingere a ţintei de energie regenerabilă. Am sugerat ca această cotă să crească de la 8,3% la 12,5% în anul următor", a spus Calotă.
Totodată, el a arătat că ANRE a demarat controale la furnizorii de ultimă instanţă (Electrica, Enel, CEZ şi E.ON), pentru a verifica modul de achiziţie a certificatelor verzi.
"Controalele pe care le facem încearcă să identifice elemente de ilegalitate prin care furnizorii de ultimă instanţă au un câmp de acţiune mai larg şi sunt situaţii în care au negociat pachete de energie şi certificate verzi în forme pe care le verificăm dacă respectă sau nu prevederile legale", a susţinut oficialul ANRE, citat de Agerpres.
Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Furnizorii sunt obligaţi să achiziţioneze un număr de certificate verzi, proporţional cu cantitatea de energie comercializată. Certificatele sunt apoi transpuse în factura finală şi plătite de consumatori.
Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.
Nivelul aprobat al cotei obligatorii pentru 2016 are în vedere atingerea obiectivului naţional privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie în consumul final brut de energie şi a fost stabilit în baza scenariilor transmise de ANRE. Acest obiectiv se va realiza prin limitarea vânzării de certificate verzi de către producătorii de energie electrică din surse regenerabile la o valoare de circa 60% din totalul certificatelor emise, potrivit deciziei Guvernului.