ANRMAP:  Riscăm sancţiuni de zeci de milioane de euro după neregulile la contractele lui Liviu Negoiţă

Ziarul BURSA #Politică / 18 iulie 2012

Riscăm sancţiuni de zeci de milioane de euro după neregulile la contractele lui Liviu Negoiţă

Comisia Europeană ar putea declanşa împotriva României o procedură de infringement, cu sanc­ţiuni de zeci de milioane euro, după nereguli la contracte atribuite de Primăria Sectorului 3 din Bucureşti în mandatul lui Liviu Negoiţă (PDL), potrivit şefului ANRMAP, care acuză fosta conducere a autorităţii, asigurată de Cristina Trăilă, că nu a luat măsuri în acest caz.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vlădes­cu, a declarat: "Primăria Sectorului 3 a atribuit circa 40 de contracte care au avut probleme de transparenţă. Acestea trebuiau publicate atât în SEAP cât şi în Jurnalul Oficial al UE, JOUE, însă în cel din urmă nu au fost publicate, iar cineva, nu ştiu cine, a sesizat CE în acest sens, iar CE a trimis o solicitare de lămurire către Ministerul Afacerilor Europene, la 22 martie. Statul român trebuia să să răspundă până la 31 mai". Conducerea ANRMAP de la acea dată nu a transmis răspunsul solicitat de CE, potrivit lui Vlădescu.

Primăria Sectorului 3 a publicat iniţial anunţuri de participare la licitaţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), la preţuri care nu necesitau şi înscrierea în JOUE, după care a mărit preţul şi nu a publicat anunţul şi în JOUE, aşa cum era obligată.

ANRMAP a primit la 12 iunie o adresă de la subscretarul de stat în Ministerul Afacerilor Europene Horaţiu Răzvan Radu, în care să arăta că autoritatea nu a răspuns la o solicitare din partea Comisiei Europene privind un posibil caz de infringement

"Până la 12 iunie nu s-a mişcat aici (la ANRMAP, n.r.) nicio hârtie pentru acest caz. (...) Doamna Trăilă susţine într-un comunicat că nu ea l-a protejat pe Negoiţă, ci eu, pentru că în urma controlului nu a primit decât avertisment în loc să fie amendat. Pentru cele 40 de contracte cu probleme, termenul de prescripţie era însă expirat demult", a spus Vlădescu.

El a menţionat că în urma adresei primite de la Ministerul Afacerilor Europene a declanşat un control la Primăria Sectorului 3, acesta indicând încălcări legislative privind transparenţa. Majoritatea contractelor avuseseră o procedură de atribuire în 2007-2008, deci termenul de prescriere expirase, conform actualului şef al ANRMAP.

Vlădescu a spus că au existat două cazuri în care se puteau aplica sancţiuni, însă inspectorii au decis să dea avertisment.

Din cele 77 de contracte încheiate de Primăria Sectorului 3 prin achiziţii publice, cele aproximativ 40 de contracte cu probleme sunt de ordinul a zeci de milioane de lei, majoritatea fiind pentru străzi.

Preşedintele ANRMAP a trimis raportul de control către Ministerul Afacerilor Europene, acesta urmând să transmită CE.

Acest posibil caz de infringement ar fi al doilea pentru Primăria Sectorului 3, primul caz fiind legat tot de o problemă de transparenţă.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că Liviu Negoiţă a organizat peste 40 de licitaţii ilegale pentru contracte finanţate din fonduri europene, pe care fostul şef al ANRMAP, Cristina Trăilă, le-a ascuns.

Trăilă a afirmat, într-o declaraţie de presă transmisă luni, că se în­cearcă o < vânătoare de vrăjitoare >, pentru a se acoperi "tunurile pe bani publici dedicate baronilor USL" şi că actualul Guvern vrea să ridice pragul de achiziţie directă de la 15.000 euro la 20.000 euro pentru bunuri şi servicii şi la 60.000 euro pentru lucrări, ceea ce ar majora valoarea contractelor astfel atribuite cu 500 milioane euro.

Liviu Negoiţă: Acuzaţiile actualei conduceri a ANRMAP sunt fantezii politico-electorale

Fostul primar al Sectorului 3 Liviu Negoiţă a declarat, ieri, că acuzaţiile actualei conduceri a ANRMAP la adresa lui sunt "fantezii politico-electorale", că nu are nimic de ascuns, iar în mandatul său nu s-au făcut licitaţii şi achiziţii din fonduri europene. Liviu Negoiţă a precizat: "Acuzaţiile actualei conduceri a ANRMAP la adresa mea sunt fantezii politico-electorale, atât timp cât şeful instituţiei nu a prezentat nicio probă care să-i sus­ţină alegaţiile. Practic, premierul Ponta, îngrozit de acuzaţia de plagiat, a impus ANRMAP să creeze un subiect fals, doar-doar lumea va trece cu vederea faptul că România s-a ales cu un premier acuzat de furt. Eu nu am nimic de ascuns. În mandatul meu de primar, nu s-au făcut licitaţii şi achiziţii din fonduri europene". El a precizat că toate controalele Curţii de Conturi au stabilit faptul că banul public a fost cheltuit conform legilor în vigoare pe perioada mandatelor sale de primar al Sectorului 3.

"Este o mizerie să ascunzi subminarea statului de drept şi furtul prin crearea de teme false", a mai spus Liviu Negoiţă.

ANRMAP va sesiza DNA sau Parchetul cu privire la ilegalităţi făcute de fosta conducere

Şeful ANRMAP, Lucian Dan Vlădescu, acuză fosta conducere a autorităţii, asigurată de Cristina Trăilă, că a anulat ilegal procese verbale de contravenţie, că a făcut angajări pe relaţii de rudenie şi prietenie şi achiziţii la suprapreţ prin firme înfiinţate special pentru a furniza servicii ANRMAP. Neregulile vor fi sesizate DNA sau Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Doamna Cristina Trăilă anula procese-verbale de contravenţie pe care le aplicau organele de control. Sunt cel puţin două cazuri, unul în care a existat un cuantum de amenzi de 200.000 lei, iar suma a fost redusă la 30.000 lei printr-o semnătură, iar un altul, un proces-verbal de contravenţie de 70.000 lei, a fost anulat integral", a declarat Vlădescu. La rândul său, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Mircea Fechet, a dat ca exemplu mai multe persoane angajate cu funcţii-cheie, precum cumnata Cristinei Trăilă, Carmen Colţan, care lucrează la Registratură, ocupându-se cu transmiterea şi primirea corespondenţei instituţiei. Actuala conducere a constatat că documentele legate de cazul celor 40 contracte cu probleme ale Primăriei Sectorului 3 "nu au circulat bine" în cadrul ANRMAP.

"Unele dintre aceste persoane au avut curajul să meargă mai departe de salariile pe care le câştigau şi au înfiinţat societăţi comerciale, care prin achiziţii directe au căpuşat bugetul ANRMAP, fiind vorba de sute de milioane de lei vechi, în unele cazuri, iar în altele de miliarde de lei vechi, care au dispărut din bugetele noastre", a spus Fechet, citat de Mediafax.

El a arătat că sora directorului de Comunicare din cadrul autorităţii are o firmă care se ocupă cu servicii precum legătorie şi îndosariere, însă o parte din aceste servicii nu au fost prestate, deşi există facturi în acest sens. Un alt exemplu este cel de achiziţii directe efectuate de ANRMAP prin firma Telefort Prod Serv, care are cifra de afaceri bazată exclusiv pe banii proveniţi de la ANRMAP, aceasta încasând 2,2 miliarde lei vechi în circa doi ani şi jumătate pentru servicii de mentenanţă calculatoare şi consumabile. Fechet a arătat că un toner de imprimantă era încărcat cu 700 lei în loc de 49 lei la alt furnizor.

Tot în acest caz, preşedintele ANRMAP a precizat că a constatat că administratorul firmei Telefort, Sorin Iordache, fără să aibă legătură cu ANRMAP, a avut un cont ilegal de administrare în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), unde putea valida anunţuri de intenţie sau de participare şi putea să vadă documente de atribuire ale anumitor primării sau în ce stadiu se aflau acestea.

Totodată, el a arătat că persoane care nu sunt angajate în Direcţia de Evaluare a ANRMAP utilizau conturi deschise în SEAP, prin care puteau avea acces la informaţii privilegiate. "E anormal ca persoane străine de procedura de evaluare să ştie ce vrea o autoritate contractantă, care sunt criteriile, şi să poată transmite informaţii către competitori pentru a-şi putea pregăti ofertele şi a veni în întâmpinarea acestor proceduri de achiziţie", a spus Vlădescu.

Accesul acestor persoane la baza SEAP a fost interzis de vineri.

Conducerea ANRMAP va semnala aceste nereguli organelor statului competente, cel mai probabil Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În plus, autoritatea aşteaptă un control din partea Curţii de Conturi, programat în perioada 19 septembrie-12 octombrie, precum şi unul din partea Corpului de Control al premierului, care să verifice toate neregulile constatate la ANRMAP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb