ANRP, UNDĂ VERDE LA DESPĂGUBIRI Titlurile de plată, remise proprietarilor, începând cu această lună

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 14 octombrie 2013

Titlurile de plată, remise proprietarilor, începând cu această lună

George Băeşu: "Am înfiinţat o comisie specială care să se ocupe cu evaluarea şi emiterea titlurilor de despăgubire"

O parte din proprietarii ale căror imobile sau terenuri au fost preluate în mod abuziv de către regimul comunist pot răsufla uşuraţi dat fiind faptul că sunt cu un pas mai aproape să fie repuşi în drepturi de către autoritatea responsabilă de procesul despăgubirilor. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor va începe emiterea titlurilor de plată pentru dosarele de despăgubire aprobate înainte de apariţia Legii nr. 165/2013.

Conform autorităţii pentru restituire, înştiinţările şi titlurile de plată vor fi trimise foştilor proprietari, prin poştă, începând cu luna aceasta.

Preşedintele ANRP, George Băeşu, ne-a declarat la finalul săptămânii că, în prezent, specialiştii din cadrul ANRP stabilesc forma finală pe care o va avea titlul de despăgubire, în baza căruia se vor efectua plăţile către foştii proprietari. "De îndată ce vom avea forma finală a titlului de despăgubire, îl vom transmite şi oficialilor din Ministerul de Finanţe, dat fiind faptul că aceştia se vor ocupa de asigurarea bugetului care să acopere plăţile", ne-a menţionat George Băeşu.

Prima tranşă de bani va fi acordată în termen de şase luni de la emiterea titlului de despăgubire, potrivit textului legislativ care vizează restituirea proprietăţilor confiscate de regimul comunist. Totodată, noua lege mai prevede ca plata despăgubirilor pentru dosarele aprobate înainte de adoptarea actului normativ actual (legea 165/2013) să se facă începând cu 1 ianuarie 2014, în termen de cinci ani de când au fost emise titlurile de despăgubire.

O comisie specială se va ocupa cu evaluarea şi emiterea, în bune condiţii, a titlurilor de despăgubire, potrivit declaraţiilor lui George Băeşu care ne-a explicat că, în această perioadă, ANRP va face tot ce îi stă în putinţă ca să simplifice procesul prin care foştii proprietari să fie repuşi în drepturi.

Domnia sa ne-a mai declarat că săptămâna aceasta Parlamentul va vota proiectul de lege care vizează modificarea unor prevederi din actuala lege a despăgubirilor.

Reamintim, în context, că Guvernul a modificat Legea despăgubirii proprietarilor de drept ai caselor naţionalizate, la mai puţin de 6 luni după ce Executivul şi-a asumat răspunderea pe actul normativ, care fusese agreat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în urma unor consultări între partea română şi cea europeană.

Deşi oficialii din Guvern au motivat că modificările care au survenit în textul legii au menirea să simplifice procesul despăgubirilor. Pe de altă parte, asociaţiile foştilor proprietari au declarat că noul proiect de lege este rezultatul lobby-ului american în favoarea Bisericii Greco-Catolice şi a minorităţilor.  Înainte să plece în vacanţa de vară, două­zeci de congresmeni americani - 13 republicani şi 7 democraţi - i-au cerut secretarului de stat John Kerry să protesteze faţă de Legea restituirilor pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul Ponta. Parlamentarii americani îi mai solicitau lui Kerry să facă presiuni asupra Executivului român să grăbească restituirile către Biserca Greco-Catolică. Departamentul de Stat al SUA le-a răspuns, subliniind că Washingtonul tratează problema restituirii proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice confiscate în România după 1945 ca "o prioritate a Administraţiei".

Potrivit estimărilor realizate de Guvern, autorităţile mai trebuie să returneze aproximativ 8 miliarde de euro în conturile foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist.

Legea despăgubirilor foştilor proprietari prevede un sistem de compensare pe bază de puncte în cazul în care obiectul restituirii nu mai poate fi acordat deţinătorului de drept. Proprietarii îşi pot valorifica punctele primite prin cumpărarea la licitaţie a unor imobile din fondul naţional. Preschimbarea punctelor în bani din bugetul de stat se va putea face începând cu anul 2014, în tranşe anuale de câte 14% (ultima tranşă fiind de 16%).

Asociaţiile de proprietari reclamă faptul că sistemul este greoi şi de lungă durată, iar despăgubirile vor fi prea mici în raport cu imobilele la care erau îndreptăţiţi.

Bugetul pentru achitarea titlurilor de plată va fi asigurat de către Ministerul Finanţelor, oficialii din Guvern urmând să stabilească modalitatea prin care proprietarii vor intra în posesia primei tranşe a banilor.

Preşedintele ANRP, George Băeşu, s-a întâlnit cu membrii Ambasadei SUA de la noi din ţară. Deşi unele surse ne-au spus că a fost luată în vizor situaţia despăgubirilor vizavi de Biserica Greco-Catolică, George Băeşu ne-a declarat că aceste întâlniri cu reprezentanţi ai ambasadelor sunt ceva normal, înscriindu-se în regimul bunelor relaţii dintre instituţiile statului şi alte ţări, nefiind interese ascunse la mijloc. În plus, foştii proprietari au adus recent o serie de acuzaţii cu privire la faptul că membri ai UDMR, precum şi statul ungar fac presiuni asupra autorităţilor de la noi din ţară ca să favorizeze dosarele de despăgubire în natură pentru minorităţi şi pentru anumite culte religioase. Conform opiniei acestora, anumite obiective de interes naţional din zone precum Harghita sau Covasna sunt retrocedate populaţiei maghiare prin hotărâre judecătorească irevocabilă, fără ca aceştia să fie proprietarii de drept ai respectivelor imobile.

La ultima şedinţă a Comisiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor au fost analizate circa 100 de dosare care fac obiectul Legii 165 din 2013.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Titlurile de plata ar trebui sa fie transmise prin trezoreriile locale iar decontarea sa se faca tot prin aceste trezorerii direct cu bugetul MFP consolidat.

    Evaluare se face,dar verificari se fac daca au fost sau nu despagubiti?Mai este mult de distrus in Romania?Din ce am citit(dl.Pop),unii cu despagubiri dar si cu retrocedari.De ce Ungaria nu a retrocedat castelul Gojdu,dar noi cedam tot?Noi suntem mai prosti,iar ei mai desptepti? Cine sunt consultanti?Oameni de bine gen asasini economici?

    Ar trebui odata cu titlurile de despagubire (vezi 5 ani) sa transmita tot prin posta si life suport pentru beneficiarii care au peste 70 de ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb