Ţara noastră înregistrează, la această dată, 532 de focare de pestă porcină africană (PPA), active în 243 de localităţi din 27 de judeţe, a anunţat, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit sursei citate, cinci focare de PPA sunt în exploataţii comerciale şi două focare în exploataţii de tip A. În 11 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.
Cele mai multe focare active de pestă porcină africană se înregistrează în judeţele Teleorman (205 de focare în gospodăriile populaţiei şi 539 de cazuri la mistreţi), Olt (71 de focare şi 11 cazuri la mistreţi), Giurgiu (61 de focare şi 306 de cazuri la mistreţi) şi Gorj (56 de focare în gospodăria populaţiei şi 91 de cazuri la mistreţi). Judeţele cu cele mai multe focare la mistreţi sunt: Satu-Mare - 226 de cazuri, Călăraşi şi Ialomiţa - câte 182 de cazuri şi Botoşani - 102 cazuri la mistreţi.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 652.149 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 3.353 de cazuri la mistreţi. De asemenea, au fost stinse 2.545 de focare.
Potrivit ANSVSA, până miercuri, 18 martie, au fost despăgubiţi 15.035 de proprietari, valoarea totală a plăţilor depăşind 425,34 milioane de lei.
Autoritatea reaminteşte că pentru pesta porcină africană nu există vaccin, iar singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate, astfel că ANSVSA solicită sprijinul cetăţenilor pentru respectarea unor măsuri. Veterinarii recomandă să nu se intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care s-a umblat pe stradă; este recomandat ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să fie pusă o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşterea porcilor să fie făcută doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici.
De asemenea, animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie.
De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social, menţionează ANSVSA.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Hanni în data de 19.03.2020, 10:05)
Mor porcii aia bipezi, cui ii mai pasa de cei patrupezi.