Tragedia de la Predeal, când şeful Serviciului Salvamont a fost atacat în timp ce se îndrepta către casă, a readus în discuţie modul în care se intervine în astfel de situaţii astfel încât populaţia să fie protejată de animalele sălbatice care au ajuns să pătrundă în intravilanul localităţilor, pe lângă casele oamenilor, chiar şi în plină zi. O reacţie a venit, la acel moment, şi de la primarul comunei Chiojdu, din judeţul Buzău, o zonă în care frecvent au loc atacuri ale urşilor, iar oamenilor le este frică să iasă din case.
Gheorghe Neamţu a făcut, pe 1 aprilie, o adresă oficială către Ministerul Mediului prin care a cerut ca "simpla prezenţă a urşilor în perimetrul intravilan să fie un motiv suficient pentru a permite recoltarea acestora prin împuşcare". Aceasta a fost, de fapt, a doua adresă trimisă către Ministerul Mediului, prima fiind făcută în iulie 2023.
La nici două săptămâni, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat într-o conferinţă de presă că va cere modificarea ordonanţei după care se acţionează în cazul atacurilor urşilor. Concret, procedura va fi simplificată, iar primarul va decide dacă ursul poate fi împuşcat, pe loc, atunci cînd acesta este văzut în interiorul localităţilor şi reprezintă un pericol pentru viaţa oamenilor.
"Voi propune o modificare a legislaţiei primare în sensul în care Ordonanţa 81 va fi amendată şi propunerea pe care o voi face este ca în intravilanul localităţilor să renunţăm să eliminăm intervenţia gradual, pentru că astăzi, primarul, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populaţia, este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare a celui exemplar, după care are dreptul, conform legii, să împuşte ursul respectiv sau să îl eutanasieze. Voi propune eliminarea intervenţiei graduale, voi lăsa libertate reprezentanţilor autorităţilor publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază a fi corectă în legătură cu situaţia cu care se confruntă, în localitatea respectivă", a anunţat ministrul Mediului.
Textul Ordonanţei nr. 81 a fost deja scris, astfel că documentul aşteaptă să fie adoptat în următoarea şedinţă de Guvern. Iată ce vor conţine noile articole modificate sau introduse:
" În situaţia în care unul dintre membrii echipei de intervenţie se află în imposibilitatea de a fi prezent la locul intervenţiei, comunicarea dintre aceştia se poate face folosind mijloace electronice de comunicare la distanţă".
"Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs se efectuează prin următoarele metode: a) alungare prin diverse mijloace; b) tranchilizare şi relocare; c) extragere prin eutanasiere sau împuşcare."
" Prin excepţie de la alin. (1) şi alin. (5), în cazul în care prezenţa exemplarelor de urs este semnalată în intravilanul localităţilor, intervenţia imediată asupra acestora se efectuează prin oricare din metodele prevăzute la art. 4 alin. (1)".
Vestea îl bucură pe primarul din Chiojdu care spune că a propus şi "reluarea obligaţiei hrănirii urşilor în habitatul lor natural, departe de zonele locuite, prevenind astfel deplasarea acestora după hrană în intravilan, iar ca sursă de finanţare să fie folosite sumele care acum sunt destinate acordării de prime şi bonus directorilor Regiei Naţionale a Pådurilor". De asemenea, primarul din Buzău a cerut "monitorizarea exemplarelor de urs adulte, prin montarea de colar dotat cu GPS pentru a permite localizarea urşilor în timp real, astfel vom putea interveni rapid dacă aceştia se apropie de zonele locuite - sursă de finanţare PNRR, AFM".
"Propunerile noastre produc efecte. Asteptam concretizarea prin legiferare", a spus primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamţu.
Tot joi, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat că, în România, se află între 10.419 şi 12.770 de urşi bruni, în timp ce numărul optim de exemplare este estimat la 4.000.
Şi la Buzău cifrele arată o creştere a populaţiei de urşi şi, în acelaşi timp, o înmulţire a atacurilor. De exemplu, în luna martie, APM a avut 13 comisii de evaluare a pagubelor produse de urşi, în teritoriile U.A.T.-urilor: Cernăteşti, Pătârlagele, Căneşti, Beceni, Săpoca şi Cislău.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2025, 09:43)
animalele reactioneaza cand sunt provocate . ursii trebuie tranchilizati , si relocati sau sterilizati la fel ca si cainii , nu repede la ucis .