Consiliul de Administraţie al Depozitarului Central a aprobat, vineri, o serie de gratuităţi pentru deţinătorii de instrumente financiare, conform unui comunicat de presă.
Astfel, începând cu data de 24 iunie 2017 şi până la sfârşitul anului curent, nivelul efectiv al tarifului perceput pentru operaţiunile de colectare şi înregistrare a codului IBAN va fi zero. De asemenea, în continuarea demersurilor desfăşurate în scopul reducerii dimensiunii Secţiunii I a Registrului, Depozitarul Central a hotărât aplicarea până la sfârşitul anului a unui tarif zero pentru transferurile de acţiuni din Secţiunea I, în conturile globale administrate de către participanţi, în Secţiunea II.
"Speram ca această măsură cu implementare imediată să încurajeze deţinătorii de instrumente financiare să-şi exercite drepturile cu mai multă consecventa şi să fie mai activi, în interesul propriu", a declarat Silvia Buicanescu, director general al Depozitarului Central.
Anul acesta, Depozitarul Central a eliberat gratuit un număr de 680 de extrase de cont în cadrul evenimentului Zilelor Porţilor Deschise, organizat în perioada 15-16 mai 2017. Aceste acţiuni, derulate de Depozitar, în ultimii ani, au fost menite să îi dezmorţească pe acţionarii pasivi din procesul de privatizare în masă.
În iunie 2015, Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, estima că valoarea participaţiilor inactive din Secţiunea I era de 350 de milioane de euro.
Domnia sa declara că este o specificitate a pieţei noastre faptul că mulţi acţionari nu sunt conştienţi că pot primi dividende şi, în final, nici nu primesc. Atunci domnia sa a făcut publică următoarea statistică: "Aproximativ 4 milioane de acţionari din Secţiunea I credem că au conturi bancare, au deţineri mai mari şi au potenţial să fie acţionari activi. O altă parte, de 4-5 milioane de oameni, au o deţinere medie de 60-70 lei. Aproximaţia este atât de mare pentru că nu avem toate actualizările. Dacă cineva a murit, poate succesorii nu sunt înregistraţi".
Înregistrarea codului IBAN la Depozitarul Central este necesară şi utilă pentru deţinătorii de instrumente financiare care nu au cont deschis la un intermediar, pentru încasarea automată a dividendelor sau a altor sume de bani cuvenite, plata acestora fiind instructată de către Depozitarul Central, prin intermediul agentului de plată desemnat de emitentul la care respectivul acţionar are deţineri, conform comunicatului Depozitarului.
Astfel, până la sfârşitul anului 2017, pentru încasarea sumelor cuvenite de la emitenţi direct în conturile bancare personale, deţinătorul de instrumente financiare trebuie să transmită Depozitarului Central numai documentele necesare înregistrării în baza de date a IBAN-ului acestuia fără să mai achite niciun tarif pentru procesarea acestei operaţiuni.