Brokerii de asigurări au intermediat poliţe în valoare de circa 3,2 miliarde de lei anul trecut (756 milioa-ne de euro), ceea ce reprezintă o creştere nominală de 18% faţă de 2008, a declarat, ieri, Angela Tonces-cu, preşedintele Comisiei de Supraverghere a Asigurărilor (CSA).
Veniturile din brokeraj însumează peste 522 de milioane de lei, în creştere cu 7% comparativ cu 2008. Reprezentantul CSA a afirmat că această evoluţie se datorează orientării consumatorilor către intermediari, în dorinţa de a obţine cele mai bune preţuri şi oferte. Din această sumă, veniturile obţinute din negocierea contractelor au însumat 498 de milioane lei anul trecut, adică 95% din total.
Pe de altă parte, Bogdan Andries-cu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din Româ-nia (UNSICAR), a menţionat că, la valoarea calculată în euro, brokerii au intermediat anul trecut poliţe de 756 milioane de euro, în creştere cu circa 3% faţă de 2008, când intermedierile au fost de 735 milioane de euro.
În euro, veniturile brokerilor se ridică la circa 116 milioane în 2009, în scădere cu 15% faţă de 2008 (când au fost realizate venituri de 133 milioane de euro), susţine domnul Andriescu. Domnia sa explică aceas-tă contracţie prin plafonarea comisionului la RCA şi prin pierderea unor clienţi mari din cauza îngheţării investiţiilor în sectoarele imobiliar şi industrial. Totodată, o parte din clienţii mici a renunţat la protecţia prin asigurare din cauza crizei economice, a completat reprezentantul UNSICAR.
Potrivit datelor Uniunii, totalul subscrierilor pe piaţa asigurărilor este estimat la circa 2,09 miliarde de euro anul trecut, în scădere cu 13% faţă de 2008. Aceleaşi date arată că circa 95% din primele intermediate de brokeri provin din asigurări generale şi 5% din asigurari de viaţă.
Brokerii au intermediat, în 2009, 36% din valoarea totală a primelor brute subscrise la nivel de piaţă, cu 6% mai mult decât anul precedent.
• Intermediarii ar putea reprezenta 40% din piaţa asigurărilor, anul acesta
În prezent, în ţara noastră există peste 500 de brokeri autorizaţi, în timp ce, în statele dezvoltate, gradul de intermediere este mult mai ridicat, a mai menţionat Angela Tonces-cu, estimând că intermediarii de poliţe ar putea avea un aport de 40% pe piaţa asigurărilor, în 2010.
Problemele semnalate de reprezentantul CSA în piaţa brokerajului de asigurări sunt depunerea cu întârziere sau deloc a primelor încasate de la clienţi către asiguratori, precum şi schimbarea sediului fără notificarea CSA. "Dacă vor mai avea loc astfel de situaţii, veţi fi sus-pendaţi!", a atras atenţia Angela Toncescu, amintind că la fel de gravă este şi informarea greşită a asiguraţilor.