ANUL TRECUT, Creditul pentru consum şi-a încetinit ritmul de scădere de aproximativ cinci ori

Andrei Stan
Bănci-Asigurări / 28 februarie 2016

Creditul pentru consum şi-a încetinit ritmul de scădere de aproximativ cinci ori

Creditul pentru consum şi alte scopuri şi-a încetinit de aproximativ cinci ori ritmul anual de scădere, în 2015, declinul componentei în valută fiind contrabalansat de componenta în lei, se arată în datele Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit Agerpres.

"În ceea ce priveşte creditul pentru consum şi alte scopuri, acesta şi-a încetinit de circa cinci ori ritmul anual real de scădere (până la -1,7%), în condiţiile în care declinul (accelerat) al componentei în valută a fost aproape în întregime contrabalansat de revigorarea componentei în lei. Pe acest din urma segment, o posibilă influenţă stimulatoare a fost exercitată în cea de-a doua parte a anului 2015, de simplificarea procedurii de verificare a veniturilor solicitanţilor de împrumuturi, ca urmare a unei conveţii încheiate între Asociaţia Română a Băncilor şi Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală", informează BNR.

Conform Băncii Centrale, creditul intern s-a majorat cu 4,5% faţă de sfârşitul anului anterior (variaţie reală), contribuţii în acest sens revenind atât împrumuturilor destinate sectorului guvernamental (rata reală de creştere de 5,7%), cât şi creditului către sectorul privat (+4%).

"Revenirea dinamicii anuale reale a acestuia din urma în teritoriu pozitiv a fost favorizată de politica monetara acomodativă, care a imprimat o traiectorie descendentă ratei medii de dobândă la creditele nou-acordate, de creşterea venitului disponibil al populaţiei, precum şi de sentimentul favorabil privind evoluţia activităţii economice. De asemenea, o influenţă pozitiva asupra stocului împrumuturilor acordate sectorului privat a fost exercitată şi de încetinirea operaţiunilor de scoatere a creditelor neperformante în moneda naţională din bilanţul instituţiilor de credit", mai arată Banca Centrală.

Din perspectiva sectoarelor instituţionale, spune BNR, avansul creditării a fost imprimat îndeosebi de creşterea stocului împrumuturilor către gospodăriile populaţiei (+6,7%).

"Contribuţia decisivă a revenit creditelor pentru achiziţia de locuinţe, care şi-au dublat ritmul real de creştere (până la +17,6%), inclusiv pe seama relaxării uşoare a standardelor în a doua parte a perioadei analizate. Merită însă menţionat faptul că pentru anul 2016 se estimează o întrerupere a acestei din urma tendinţe, în condiţiile în care instituţiile de credit vor urma o linie mai restrictivă, ca urmare a perspectivei de adoptare a Legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Din punct de vedere al monedei de denominare a creditelor pentru locuinţe, stocul creditelor în lei s-a dublat, iar cel al creditelor în valută s-a redus, ponderea totalul creditelor pentru locuinţe în decembrie 2015", precizează BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb