Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită Guvernului şi Ministerului de Finanţe să pregătească şi să prezinte public un buget multianual pe perioada 2010 - 2012, care să se realizeze pe bază de politici publice clare şi transparente, realizate prin programe a căror îndeplinire să fie verificată pe bază de obiective şi indicatori, informează un comunicat al AOAR.
Potrivit Asociaţiei, astfel, este posibil ca în următorii 5 - 10 ani, de exemplu, să nu se mai constate în fiecare an şcolar, că după încă un an de investiţii majore în infrastructura şcolară, tot 30% dintre şcoli nu au aviz sanitar.
România nu mai poate continua să risipească bani, prin alocarea discreţionară a acestora la simpla solicitare a ordonatorilor de credite, afirmă AOAR.
Totodată, AOAR apreciază că programarea bugetară multianuală, bazată pe politici publice, va reduce risipa banului public generată de schimbările "viziunilor" diverşilor miniştri, care, la preluarea portofoliului, nu au nici o răspundere privind sistarea unor proiecte şi lansarea unora noi ce vor fi oprite de următorul ministru.
"Exemplele din domeniul sănătăţii sau mediului arată modul în care se pot risipi banii publici, în condiţiile în care rămân nerezolvate cerinţe legitime ale mediului de afaceri", se menţionează în comunicat.
AOAR consideră că a sosit momentul ca România să dispună de o programare bugetară multianuală, ca o garanţie a stabilităţii şi predictibilităţii mediului de afaceri, în primul rând ca urmare a predictibilităţii sistemului de taxe şi impozite.
În opinia membrilor AOAR, o dezbaterea publică a unei propuneri de buget multianual ar contribui la reducerea efectelor negative provocate de disputele politice şi de acţiunea limitată a unui guvern demis.
Dezbaterea publică, chiar în lipsa momentană a dezbaterii parlamentare, poate constitui un prim exerciţiu democratic în domeniul programării cheltuirii banilor publici pentru realizarea unor politici publice necesare societăţii româneşti şi, nu în ultimul rând, mediului de afaceri, susţine AOAR.
De asemenea, AOAR crede că prezentarea unei propuneri de buget multianual realist poate constitui un semnal pozitiv pentru finanţatorii externi ai României, contrabalansând incertitudinile majore induse de disputele politice.
În context, AOAR reaminteşte Guvernului şi reprezentanţilor partidelor politice angajamentul asumat prin Programul Naţional de Convergenţă şi anume adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2015, ceea ce presupune că România va avea capacitatea de a intra în Mecanismul de Schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2012.
Potrivit AOAR, obiectivul adoptării la 1 ianuarie 2015 a monedei euro reprezintă o miză importantă pentru stabilitatea mediului economic şi investiţional din România, acest obiectiv impunând regândirea şi reforma programării bugetare la nivel naţional.