APAPR: "O ambiguitate legislativă riscă să impoziteze pensiile private cu cotele progresive de pana la 20% de la pensiile speciale"

T.B.
Piaţa de Capital / 27 noiembrie 2023

APAPR: "O ambiguitate legislativă riscă să impoziteze pensiile private cu cotele progresive de pana la 20% de la pensiile speciale"

APAPR atrage public atenţia asupra unei ambiguităţi legislative în Codul fiscal, care crează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu şi III facultativ), asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca "pensii speciale") începând cu 1 ianuarie 2024, se arată într-un comunicat al APAPR, remis redacţiei. Astfel, în loc de impozitarea plăţilor din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent şi precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România, informează sursa menţionată.

Aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanţii la fondurile de pensii private şi beneficiarii plăţilor, astfel că APAPR a demarat, în dialog instituţional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguităţi legislative, conform sursei citate.

Mai precis, APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 şi Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferenţa dintre principiul contributiv care guvernează prin excelenţă pensiile private şi cel necontributiv al pensiilor speciale. În esenţă, APAPR solicită menţinerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%, arată datele comunicatului.

Miza acestei necesare clarificări legislative constă în plăţi de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăţilor realizate de fondurile de pensii private fiind în creştere exponenţială, potrivit sursei indicate. Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul iI şi Pilonul III) au făcut plăţi în valoare totală de peste 2,36 miliarde RON către aproape 210.000 de beneficiari, menţionează sursa precizată. Doar pe Pilonul II, plăţile sunt estimate să ajungă la 1 mld. RON în 2023, aproape cât suma de 1,1 mld. RON plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creştere exponenţial este estimat să continue şi anii următori, arată datele comunicatului.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. ee daaa..."ambiguitate" sigur....

    a fost gandita treaba! 

    s c c r e t  

    1. Foarte bine. O furaciune pe fata Pilon 2 - face bani ASF, administratorii. Contribuabilii pierd bani - influatia la 5 ani anualizata peste randamentele Pilon 2.

      eee nu poti sa stiii peste ani.... e la fel ca in 80 90.... iesi la pesnieu sau isi scoti banii in milioane de nominale circulate devalorizate! e simpla treaba... si uite asa se face trensferul activelor intre generatii! generatia batrana isi scoate banetul si generatia tanara isi spala creditul!

      nimic complex. 

      s c c r e t 

      sau la fel ca in anii 40... si cv cu milioaneme devalorizate...

      s c c r e t 

    La anul p.s.d. ramane fara votanti.

    1. Majoritatea va obtine.

      Da p.n.l. care a indobitocit o tara ce va face?

      ca ei se imputineaza pe cale naturala, problema e ca majoritatea romaniei e ignoranta, la ultimele alegeri parlamentare (cele mai important daca ai citit constitutia) au fost 19%. ah stai, ca multi romani nu ca nu stiu sa citeasca, dar nu au nevoile de baza acoperite si traiesc precum in secol 18

      cote de 15% sau 20%? pe piata de capital?

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb