APC:  România trebuie să mai investească 24,5 miliarde de euro în infrastructura de apă şi canalizare pentru a atinge standardele europene

Comunicate de presă / 22 martie 2021

România trebuie să mai investească 24,5 miliarde de euro în infrastructura de apă şi canalizare pentru a atinge standardele europene

Cea mai scumpă apă din ţară, 5,69 lei/mc, furnizată în sistem centralizat de către un operator regional o plătesc consumatorii din Vaslui. Cea mai ieftină apă din ţară, 3,70 lei/mc, furnizată în sistem centralizat de către un operator regional o plătesc consumatorii din Sibiu. Bucureştenii plătesc la Apa Nova 3,93 lei pentru un metru cub de apă potabilă. Ploieştenii plătesc la Apa Nova 2,91 lei pentru un metru cub de apă potabilă. Numai 7 din 10 gospodării din România beneficiază de serviciul centralizat de alimentare cu apă. Numai una din două gospodării din România beneficiază de serviciul centralizat de canalizare. În ultimii 20 de ani România a cheltuit 7 miliarde euro pentru infrastructura de apă şi canalizare. România trebuie să mai investească 24,5 miliarde de euro în infrastructura de apă şi canalizare pentru a atinge standardele europene. România va reuşi abia în următorii 30 de ani să atingă standardele europene în materie de alimentare cu apă şi canalizare pentru toată populaţia ţării, conform unui comunicat de presă remis de APC.

Asociaţia Pro Consumatori trage un semnal de alarmă cu privire la tarifele exagerate la apă potabilă percepute consumatorilor în localităţile conectate la operatorii regionali.

În prezent, alimentarea cu apă a populaţiei României se realizează de 43 operatori regionali, 2 operatori cu capital mixt (public şi privat) - Apa Nova Bucureşti şi Apa Nova Ploieşti, respectiv 900 de operatori mici organizaţi la nivelul primăriilor care nu au dorit să cedeze alimentarea cu apă către consiliul judeţean, fapt care a făcut posibil existenţa unor tarife situate la jumatatea celor practicate de operatorii regionali.

Serviciul de alimentare cu apă a populaţiei României este asigurat pentru aproximativ jumătate din populaţia ţării de către cei 43 de operatori regionali care s-au înfiinţat ca şi companii de apă pe acţiuni în urma asocierii dintre Consiliile judeţene şi unele primării din judeţele respective, fără a fi consultaţi cetăţenii printr-un referendum local. În aceste companii, consiliile judeţene deţin capitalul majoritar, deci au ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte stabilirea tarifelor la apă şi apă uzată şi nu numai. Aceşti operatori regionali de furnizare a serviciului de apă potabilă şi apă uzată, îi regăsiţi în 12 judeţe sub denumirea de compania de apă, iar în celelalte judeţe sub alte denumiri. Aceştia s-au înfiinţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, derulat în perioada 2007-2015.

Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC a declarat: "Preţul apei furnizate de operatorii regionali este unul piperat raportat la puterea de cumpărare medie a consumatorului român, cei mai afectaţi fiind consumatorii din mediul rural unde nivelul de trai este cel mai scăzut comparativ cu cel înregistrat în regiunile rurale din celelalte ţări membre ale Uniunii Europene. Asocierile realizate în vederea constituirii acelor operatori regionali între consiliile judeţene şi o parte a primăriilor din zonele rurale din judeţele respective, în scopul furnizării în sistem centralizat a apei potabile şi realizării unui sistem de canalizare nu au condus la realizarea unor beneficii pentru consumatorii arondaţi operatorilor respectivi, în special pentru cei din mediul rural, din cauza managementului deficitar realizat de persoane numite în funcţii de conducere/coordonare a activităţilor aferente managementului apei pe baza unor criterii politice, nicidecum profesionale".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb