APCE: Ajutorul energetic prin PNRR pentru persoanele vulnerabile, este plin de deficienţe

A.D.
Comunicate de presă / 2 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Programul de ajutorare a persoanelor vulnerabile, prin PNRR, în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice a gospodăriilor prezintă deficienţe încă de la început.

"Este inadmisibil ca în 2024 să ai posibilitatea prin PNRR şi pe bani europeni, ca în sisteme fotovoltaice să montezi materiale cu tehnologie de acum 15-20 de ani. Acest lucru arată superficialitate sau altceva. Niciodată nu întrebi instalatorii cum sa alegi materialele într-un buget fix," a declarat preşedintele APCE, Dan Pîrşan, într-un comunicat trimis redacţiei.

Programul în faza 1 pune la dispoziţie personelor vulnerabile energetic sau defavorizate, vouchere atât pentru reabilitarea energetică locuinţelor, cât si pentru realizarea unui sistem fotovoltaic cu sau fără acumulatori.

"Deşi aceste persoane defavorizate sau vulnerabile pot fi consiliate, conform program, prin Ghişee Unice Energetice care vor trebui sa fie active începând cu data de 24 octombrie 2024, în realitate, la aceasta oră aceste birouri nu există sau sunt în faza de organizare absolut incipientă. Sperăm să se respecte această dată", a afirmat Dan Pîrşan.

"Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prevede, la fel ca şi în cazul Programului Casa Verde 2024, că sunt permise panouri fotovoltaice de puteri mici ( 250Wp) şi eficienţă redusă ( 15%), în concordanţă cu tehnologia de acum 15 ani.

Mai mult şi în mod asemănător, la capitolul acumulatori se specifică clar că se pot folosi acumulatori Plumb-Acid, fie ei cu gel, (tehnologie toxică în anumite condiţii), care pot emana gaze toxice precum dioxidul de sulf (SO₂) sau alte gaze cu sulf, dacă bateria este deteriorată sau supraîncărcată. Aceste gaze sunt toxice şi pot cauza iritaţii la nivelul căilor respiratorii şi al ochilor în spaţii neventilate", a subliniat preşedintele APCE.

El susţine că asemenea acumulatori nu trebuie folosiţi, pentru că există risc de explozie şi, mai mult, trebuie descurajată folosirea de tehnologii depăşite.

Totodata, APCE a comunicat că în ghidul elaborat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene nu se face o diferenţă transparentă cu privire la statutul de prosumator al noilor beneficiari ai sistemelor fotovoltaice, fiind incertă calitatea lor, daca sau nu sunt prosumatori.

"A.P.C.E. NU recomandă să fie instalaţi astfel de acumulatori în casele românilor şi nici astfel de panouri cu o tehnologie veche, mai ales pe bani europeni. A.P.C.E. îşi exprimă dorinţa de a împărtăşi pro bono expertiza în acest domeniu, în interesul viitorilor beneficiari, inclusiv prin formularea către Minister (MIPE) unor recomandări de ordin tehnic pentru a îmbunătăţi acest ghid", se arată în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb