APMGR: Medicamentele generice au un rol foarte important în reducerea costurilor pacienţilor

Alexandra Fogor
Miscellanea / 24 aprilie 2024

APMGR: Medicamentele generice au un rol foarte important în reducerea costurilor pacienţilor

Medicamentele generice şi biosimilare au un rol foarte important în reducerea costurilor pacienţilor şi în extinderea accesului la servicii de sănătate de calitate, au reiterat reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), în cadrul unei conferinţe care s-a desfăşurat astăzi, în Bucureşti. Evenimentul a abordat subiecte precum maximizarea potenţialului acestor medicamente şi creşterea accesului pacienţilor la servicii medicale, în contextul restricţiilor bugetare.

Medicamentele generice şi biosimilare au fost recunoscute că au beneficii semnificative atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemul de sănătate. În contextul unei politici a preţului cel mai mic, mii de medicamente au dispărut de pe piaţă, în România, iar numărul de medicamente generice este de două ori mai mic decât în unele ţări europene.

Simona Cocoş, preşedintele APMGR, a subliniat că medicamentele generice sunt la fel de eficiente şi sigure ca medicamentele originale şi oferă pacienţilor o alternativă accesibilă: "Medicamentele generice şi biosimilare au beneficii extrem de importante, atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemul de sănătate. La apariţia medicamentelor generice, preţul medicamentului scade, astfel încât sunt trataţi mai mulţi pacienţi. Noi avem date care arată că atunci când au intrat medicamente generice pe o anumită moleculă numărul de pacienţi a crescut de trei ori. Ele sunt importante şi pentru sistemul de sănătate, pentru că permit optimizare bugetară. Aşa cum am spus: sunt trataţi mai mulţi pacienţi cu acelaşi buget. Datorită preţului mic, ele sunt extrem de ameninţate de politicile şi de mediul de operare din piaţa farma, însemnând că în România există această politică a preţului cel mai mic şi, de asemenea, există şi taxa clawback, legi care au dus la dispariţia multor medicamente generice şi biosimilare de pe piaţă.

Practic, au dispărut mii de medicamente de pe piaţă. Şi, de asemenea, din cauza acestor legi, nici numărul de medicamente care se înregistrează pe piaţă nu este la fel de mare ca în alte ţări, ca în Cehia sau în Polonia. În România sunt, la momentul acesta, de două ori mai puţine medicamente generice decât în Cehia.

Preţul acestor medicamente este mai mic, ele sunt la fel de eficiente şi la fel de sigure ca medicamentele originale. Apar pe piaţă atunci când expiră patentul medicamentului original, dar preţul este mult mai mic. În primul an de la apariţie este cu 40% mai mic, iar după patru ani cu 75% mai mic. Vă daţi seama că un pacient care plătea 100 de lei pentru un medicament, în primul an plăteşte doar 60 de lei, iar după patru ani poate plăti doar 24-25 de lei pe acelaşi medicament".

Simona Cocoş a precizat că APMGR a venit cu propuneri concrete pentru autorităţi, iar acestea au fost receptive.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că a fost extinsă de către Guvern o listă de medicamente gratuite cu 28 de molecule, astfel se încearcă îmbunătăţirea accesului pacienţilor la tratamentele necesare.

Conferinţa a reunit şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice europene, care au discutat despre provocările cu care se confruntă România în domeniul sănătăţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb